Ylivalli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ylivalli
Yli-Valli
Ylivallin nuorisoseuran- ja maamiesseurantalo Seurala.
Ylivallin nuorisoseuran- ja maamiesseurantalo Seurala.

Ylivalli

Koordinaatit: 62°22.23′N, 22°59.337′E

Valtio Suomi
Maakunta Etelä-Pohjanmaa
Kunta Kurikka
Korkeus 130[1] m
Aikavyöhyke UTC+2
 – Kesäaika UTC+3
Ylivalli (myös Yli-Valli) on kylä Kurikassa Etelä-Pohjanmaalla entisen Jalasjärven kunnan alueella. Matkaa Jalasjärven keskustaan Ylivallista on 15–30 kilometriä. Kylän suurin matkailunähtävyys on Isovuorella sijaitseva muinainen rapaumaonkalo Pirunpesä.

Ylivalli on kooltaan noin 150 neliökilometriä, mikä tekee siitä entisen Jalasjärven kunnan pinta-alaltaan suurimman kylän. Ylivallin asutus sijaitsee varsin hajallaan. Aiemmin Ylivallissa oli neljä koulupiiriä: Sanasjärvi, Mäkelä, Ylivalli ja Leppäkoski. Niistä Ylivallin koulu lakkautettiin viimeisenä keväällä 2000, ja oppilaat käyvät Ylivallista nyt Koskuen koulua.[2]

Maanviljely ja lypsykarjatalous ovat Ylivallin pääelinkeinoja. Myös luomuviljelysopimuksia on kylässä tehty. Ylivallissa on myös turvetuotantoa.

Ylivalliin johtaa tie Koskuelta, Tampereentieltä. Kihniön tien varrella sijaitsee Ylivallin nuorisoseuran talo Seurala. Sen pihalla on Fälly-kesäteatteri, joka esittää muutaman kerran kaudessa näytelmän. Ylivallin Nuorisoseura on myös julkaissut Ylivallin Joulu -lehteä vuodesta 1996. Ylivallissa toimivat myös Maa- ja kotitalousseura, Maa- ja kotitalousnaiset sekä vuonna 1980 perustettu kylätoimikunta[3].

Yhteydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ylivallissa on Ratahallintokeskuksen Ylivallin liikennepaikka, joka tukee lähinnä turvetuotantoon liittyviä raskaita kuljetuksia.

Nähtävyyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ylivallin korkeimpia paikkoja ovat Isovuori, Navettavuori ja Käskyvuori. Isovuoren pohjoisrinteellä on kymmeniä miljoonia vuosia vanha Pirunpesänä tunnettu rapaumaonkalo. Isovuorella on myös Paimenpojan mänty ja Pirunpesältä noin 250 metriä itään Kollinluola. Navettavuori on korkea, laakea kallioalue, jossa on hyvin näkyvissä jääkauden merkkejä. Sen laki on suurten siirtolohkareiden ympäröimä tasanne, jota on perinteisesti käytetty juhlapaikkana. Käskyvuoren korkein kohta, lähes 190 metriä merenpinnasta, sijaitsee juuri ja juuri Kihniön kunnan puolella.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ylivalli, Finland Page Falling Rain Genomics, Inc. Viitattu 22.12.2008. (englanniksi)
  2. Esittely, Ylivalli Jalasjärven kylät -sivusto. Viitattu 6.12.2017.
  3. Ylivalli: Yhdistykset Jalasjärven kylät -sivusto. Viitattu 6.12.2017.
  4. Käkelä, Matti (toim.): Jalasjärvi – Pohjanmaan portti, s. 36–37. Jalasjärven-Peräseinäjoen Kunnallissanomat, 1997. ISBN 952-90-9248-2.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kylään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.