Kesti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Kurikan kylää. Nimen muita merkityksiä on lueteltu täsmennyssivulla.

Kesti on kylä Kurikassa entisen Jurvan kunnan alueella Etelä-Pohjanmaalla.

Sijainti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Entiseen Jurvan kuntaan kuuluva Kestin kylä sijaitsee Tupenkylän ja Järvenpään kylän välissä Jurvasta Teuvalle johtavan 687-tien varrella. Kestistä johtaa tie numero 6841 Pirttikylään, josta on yhteys 8-tielle. Kestistä on matkaa sekä Teuvalle että Pirttikylään noin 18 kilometriä. Närvijoelle matkaa on noin 8 km.

Kylä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kestin kylään kuuluu muutamia taloja, mutta Kestin postinumeroalue on isompi kokonaisuus, johon kuuluu muitakin kyliä, mm. Järvenpään kylä, Rannankylä, Tupenkylä ja Kentankylä. Kestissä oli aiemmin alueen lähin asiamiesposti ja tästä syystä koko postialue on nimeltään Kesti.

Kestinkylä on itse asiassa aiemmin kuulunut Järvenpään kylään. Järvenpään kylä on saanut nimensä myös Kestinkylään yltäneen, 1960-luvulla viljelysmaaksi kuivatun Jurvanjärven mukaan.

Kestin postiosoite on 66360.

Järvenpään kylässä sijaitsee Järvenpään nuorisoseura. Kestin kylässä on ollut kaksi koulua, toinen Järvenpäässä ja toinen Tupenkylässä. Koulut ovat lakkauttamisensa jälkeen olleet asuinkäytössä.

Palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kestissä palveluita tarjoavia yrityksiä on tällä hetkellä vain autokorjaamo. Vuonna 2010 toimintansa lopetti Viitasen sekatavarakauppa, jossa on aiemmin toiminut kyläkauppa ja asiamiesposti. Kestin kylässä on ollut kaupan ja postin lisäksi myös meijeri. Nykyään lähimmät palvelut ovat Jurvan kirkonkylällä.

Kestin kylässä on runsaasti maanviljelystä, mutta koko postialueeseen kuuluvalla alueella on pieniä paikallisia yrityksiä, muun muassa kuljetusyritys ja perunatila. Kestin kylän maisema on pääosin tasaista peltoa, koska se sijaitsee kuivauksen ansiosta viljelysmaaksi muuttuneen Jurvanjärven reunoilla.