Luettelo Kouvolan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Kouvolan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Kouvolan kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Kouvolaan on vuonna 2009 yhdistetty Anjalankoski, Kuusankoski, Elimäki, Jaala ja Valkeala. Näistä Anjalankoski muodostettiin aiemmista Anjalan ja Sippolan kunnista.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
3. erillisen autokomppanian (3. ErAutoK) muistolaatta[1] Vanhalla kasarmialueella, Maneesitie 2 rakennuksen ulkoseinässä 60.8718°N, 26.686°E Hyytiäinen, EsaEsa Hyytiäinen 2001 3.ErAutoK muistolaatta.jpg
3. erillisen viestikomppanian (3. ErVK) muistolaatta[1] Vanhalla kasarmialueella, Maneesitie 2 rakennuksen ulkoseinässä 60.8718°N, 26.686°E Hyytiäinen, EsaEsa Hyytiäinen 2001 3.ErVKK muistolaatta.jpg
86. Raskaan ilmatorjuntapatterin muistotykki[2] Vanhalla kasarmialueella, Paraatikentän keskellä 60.8731°N, 26.6816°E 1988
Ajan hammas[3] Pioneeripuisto, kasarmirakennuksen edessä, Hakuntien lähellä Koria Toikka, AnteroAntero Toikka 2019
Alppilentäjien muistomerkki[4] Lauttarannantie Alakylä 60.8461°N, 26.6708°E 2000
Aunuksessa Polovinan taisteluissa 1918-19 kaatuneiden muistomerkki[5] Vanha hautausmaa, Kasarminkatu 45 Kasarminmäki 60.8732°N, 26.6764°E 1921 Aunuksessa Polovinan taisteluissa 1918-19 kaatuneiden muistomerkki.jpg
DC-3:n uhrien muistomerkki[6] Utti 60.8931°N, 26.9127°E
Haitarijazz[7] Kouvolan tori 60.8686°N, 26.7005°E Paavilainen, ReijoReijo Paavilainen, Mäkinen, PerttiPertti Mäkinen ja Somma, OssiOssi Somma 2003
Heikki Hasun patsas[7] Keltakankaantie 5 Anjalankoski 60.7501°N, 26.8232°E Honkanen, JuhaniJuhani Honkanen 2003
Helvi Honka[7] Kaupunginkirjaston pääovi, Salpausselänkatu 33 60.8704°N, 26.7084°E Patomäki, PanuPanu Patomäki 2007 KouvolaHelviHonkaPatsas.JPG
Hillosensalmen taistelun v. 1918 muistomerkki Hillosensalmi 61.198°N, 26.785°E 2010 Hillosensalmi 1918.JPG
Hämeen ratsurykmentin jalkauttamisen 1944 muistolaatta[1] Vanhalla kasarmialueella, Paraatikenttä 7 (pitkäkasarmi) rakennuksen ulkoseinässä, Prikaatikenttä 7 60.8729°N, 26.6802°E Kouvola Hämeen ratsurykmentin muistolaatta.jpg
Ilmari Salmisen juoksijapatsas[7] Kuntotalo II.n edusta, Salpausselänkatu 60.8704°N, 26.7122°E Koskinen, PauliPauli Koskinen 1988
Itsenäisyyspatsas[7] Kauppalankatu 60.8709°N, 26.7033°E Muroma, ArvoArvo Muroma 1936 KouvolaItsenaisyyspatsas.JPG
JR 25:n joukkojen 18.6.1941 perustamisen muistolaatta[1] Valkealan nuorisoseuratalon ulkoseinässä, Selänpääntie, Selänpää Valkeala 61.056°N, 26.715°E Valkeala JR 25 joukkojen perustaminen.jpg
JR 25:n muistomerkki[7] Lääninpuisto, Hovioikeudenkatu 60.8701°N, 26.6985°E Savikurki, ViljoViljo Savikurki 1981 Kouvola JR 25 muistomerkki.jpeg
Kalastava karhu[7] Kauppatorin eteläreuna 60.8677°N, 26.6986°E Laurila, TuureTuure Laurila 1959
Kalojen kanssa kilpaa[7] Jaakonpuisto 60.8693°N, 26.7128°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1959
Kansalaissodan v. 1918 punaisten muistomerkki, Anjala Anjalan hautausmaa Anjala 60.6898°N, 26.7918°E Anjala 1918 muistomerkki 1.jpg
Kansalaissodan v. 1918 punaisten muistomerkki, Kouvola Vanha hautausmaa, Kasarminkatu 45 60.872°N, 26.675°E Kouvola 1918 muistomerkki 2.jpg
Karjalan prikaatin muistomerkki[7] Prikaatinpuisto 60.8708°N, 26.6861°E Hyytiäinen, EsaEsa Hyytiäinen 1957
Keski-Suomen rykmentin muistokivi[7] Lääninpuisto 60.8699°N, 26.6981°E Lehtonen, KalleKalle Lehtonen 1974
Kolmoiskosket[7] Kuusankosken kirkkopuisto, Valtakatu Kuusankoski 60.9095°N, 26.6282°E Pyykkö, KimmoKimmo Pyykkö 1971
Korian silloilla 1918 surmattujen valkoisten muistolaatta[1] Korian vanhan rautatiesillan Korian puoleisen kaiteen päässä, Koriansuora Koria 60.853°N, 26.6145°E Nyström, SakariSakari Nyström 2007 Koria railway bridge 1918 war memorial plaque.JPG
Korian siltojen pommitusten muistomerkki[8] Korian maantiesillan lounaispäässä, rinteen alla lähellä rantaa Koria 60.8532°N, 26.6133°E (tarkkuus noin 20 m) Lantta, MarttiMartti Lantta 2007
Korian varuskunnan komentajien muistokivi, metsikkö[1] Pioneerimuistomerkin läheisyydessä, Pioneeritie Koria 60.8508°N, 26.6062°E Eskola, JoukoJouko Eskola 1984 (2005)
Koria komentajien muistomerkki.jpg
Korian varuskunnan sotilaskodin muistolaatta[1] Entisen sotilaskodin ulkoseinässä, Hakuntie Koria 60.8497°N, 26.6055°E 1996
Korian varuskunnan sotilaskodin muistolaatta.jpg
Kotkapatsas, Ilmavoimien kaatuneiden muistomerkki[9] Utti 60.893°N, 26.9116°E Reitel, KaljuKalju Reitel 1997
Kouvolan kolmoset[7] Keskuspuisto 60.8695°N, 26.7074°E Koskinen, PauliPauli Koskinen 1965 KouvolanKolmoset1.JPGKouvolanKolmoset2.JPG
Lappakosken surmapaikan 19.2.1918 muistomerkki[1] metsäautotien varrella, Lappakoski Valkeala 60.9229°N, 26.6835°E 2012
Lappakosken 19.2.1918 muistomerkki.jpg
Lentolaivue 24:n 2. Lentueen muistomerkki[10] Selänpään lentokenttä Valkeala 61.0614°N, 26.797°E Hyytiäinen, EsaEsa Hyytiäinen 2003
Lentomestari Arvo Kankkusen muistokivi[11] Utti 60.9056°N, 26.9649°E (tarkkuus noin 50 m)
Liikkalan entisen rautatieaseman muistomerkki[1] Liikkala, Asemankulma Sippola, Liikkala 60.6855°N, 26.9795°E 1999 (noin) Liikkalan rautatieaseman muistomerkki.jpg
Läpi tulen[7] Ekholmintien ja Marskinkadun kulmaus Kuusankoski 60.9099°N, 26.6431°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1958
Maahenki[7] ent. kunnanviraston edusta Elimäki 60.721°N, 26.4521°E Papinaho, PenttiPentti Papinaho 1983
Menneitten sukupolvien työn muistopaasi[1] Voikaan kirkkopuisto, Kirkkokuja, Voikkaa Kuusankoski 60.9427°N, 26.612°E 1985
Menneitten sukupolvien työn muistopaasi.jpg
Messerschmitt Bf 109-vitriini[12] Utti 60.8929°N, 26.9105°E 1982
Minne mennä[7] Sippolan kirkonmäki Sippola Nieminen, HeiniHeini Nieminen ja Nyberg, SandraSandra Nyberg 2013
Muisto[7] Vanha hautausmaa 60.8731°N, 26.6765°E Peltokangas, MattiMatti Peltokangas 1985
Mäkelän taistelun muistomerkki Vesalantie, Mäkelä Jaala 61.1634°N, 26.6522°E 1920
Naukion taidesaunan reliefi[7] Messutie 1 Kuusankoski 60.9137°N, 26.6177°E Lappi, JuhaJuha Lappi 1983
Nälkävuosien 1867-1868 uhrien muistomerkki[13] Kallioniemen tanssilavan lähellä Elimäki 60.852°N, 26.6166°E 1869
Ogoh-Ogoh[7] Varuskuntakatu 11, Kouvola-talon piha 60.8668°N, 26.6906°E Pentik, AnuAnu Pentik 2012
Paperintekijät[7] Tori Inkeroinen 60.6918°N, 26.8404°E Kannosto, ErkkiErkki Kannosto 1989
Perusnurkka[7] Seitsemän männyn puisto, Asemakatu 60.8678°N, 26.704°E Gryta, RadoslawRadoslaw Gryta 1989
Pesäpalloilija[7] Salpausselän tornitalojen edessä 60.8705°N, 26.7065°E Pursiainen, OnniOnni Pursiainen 1968
Pioneerikoulun- ja pioneerikoulutuksen muistolaatta 1983-1998[1] Vanhalla kasarmialueella, Paraatikenttä 4 rakennuksen ulkoseinässä 60.8725°N, 26.6824°E 1999 Pioneerikoulun muistolaatta.jpg
Polkupyöräpataljoona 6 (PPP 6) linnoitustyön 1939 muistolaatta[1] Tirvan tanssilavaa miltei vastapäätä Pasintien reunasta n.30m kivessä Utti, Tirva, Pasintie 60.9235°N, 27.0148°E Polkupyöräpataljoona (PPP 6) laatta.jpg
Polvesta polveen[7] Kaupungintalon edusta. Torikatu 10 60.8703°N, 26.7022°E Utriainen, RaimoRaimo Utriainen 1985
Pro Patria -muistomerkki, Valkeala [14] Hukalan aukio Valkeala 60.935°N, 26.7982°E Paju, Tarmo R.Tarmo R. Paju 2007 Valkeala Pro Patria.JPG
Punaisten uhrien muistomerkki[1] Ammattiopiston aukiolla "Stöörinkankaalla", Uimahallintie Kuusankoski 60.9179°N, 26.6131°E 2011
Vapaussodan 1918 punaisten muistomerkki.jpg
Rotary-suihkulähde[7] Oikokadun, Keskikadun ja Koulukadun risteys 60.869°N, 26.7078°E Sepponen, JonnaJonna Sepponen 2005
Salpausselän Ilmatorjuntapatteriston muistoreliefi[15] Vanhalla kasarmialueella, ns. Pitkänkasarmin eteläpäädyssä 60.8726°N, 26.6801°E Heiskanen, AlttiAltti Heiskanen 1989
Sankarimuistomerkki, Sankarien risti, Anjala[16] Anjala kirkon sankarihautausmaa, Anjalantie 2 Anjala 60.6891°N, 26.8069°E Bruun, I.I. Bruun 1965 Anjala sankarimuistomerkki.JPG
Sankaripatsas Polvistunut sotilas, Anjalankoski [17] Inkeroisten Karhunkankaan hautausmaa, Karhunkankaantie 28 Inkeroinen 60.7223°N, 26.8301°E Savikurki, ViljoViljo Savikurki 1953 Anjalankoski sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki Jäähyväiset aseveljelle, Elimäki[18] Elimäen kirkon sankarihautausmaa, Vanhamaantie 16 B Elimäki 60.7217°N, 26.4495°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1952 Elimäki sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Jaala[19] Jaalan kirkon sankarihautausmaa, Jaalantie 132 Jaala 61.0498°N, 26.4888°E Lemminkäinen, TapaniTapani Lemminkäinen 1951 Jaala sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki Viheriöivä risti, Kouvola[20][21] Vanha hautausmaa, Kasarminkatu 45 60.8732°N, 26.6767°E Salmio-Toiviainen, TarjaTarja Salmio-Toiviainen ja Toiviainen, EskoEsko Toiviainen 1948 Kouvola sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Kuusankoski[22] Pohjankorventie 13 Kuusankoski 60.9048°N, 26.5823°E Filen, EmilEmil Filen 1948 Kuusankoski sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki Im Memoriam, Myllykoski[23] Myllykosken kirkon sankarihautausmaa Myllykoski 60.769°N, 26.7823°E Jauhiainen, OskariOskari Jauhiainen 1953 Myllykoski sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki Tulevaisuuden usko, Sippola Sippolan kirkon sankarihautausmaa Sippola 60.7392°N, 26.9986°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1954 Sippola sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki sotilas, kylväjä sekä äiti ja lapsi, Valkeala[24] Valkealan kirkon sankarihautausmaa, Kalevantie 5 Valkeala 60.9386°N, 26.7953°E Lemminkäinen, TapaniTapani Lemminkäinen 1951 Valkeala sankarimuistomerkki.JPG
Sankariristi, Hillosensalmi[25] Mäntysaari, 47910 Hillosensalmi 61.1958°N, 26.7905°E Lemminkäinen, TapaniTapani Lemminkäinen 1951 Mäntysaari sankarimuistomerkki.JPG
Sankariristi, Tuohikotti[26] Lepotie 3 Tuohikotti 61.09°N, 27.05°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1951 Tuohokotti sankarimuistomerkki.JPG
Sankarivainajien 1939-45 muistomerkki[27] Lääninpuisto, Hovioikeudenkatu 60.8702°N, 26.6992°E Marjo Lahtinen 2009
Lääninpuisto sankarivainajien 1939-1945 muistomerkki.jpeg
Savon radan 100-vuotismerkki[7] Rautatieaseman länsipuoli, 1-raiteen vieressä 60.866°N, 26.7023°E Tarmo, IrmeliIrmeli Tarmo 1989
Sodissa 1939-1945 kaatuneiden suomenhevosten muistomerkki[1] Myllykoski, Ratsastustallin piha, Urhontie 36 Myllykoski 60.7839°N, 26.8295°E Taina ja Mika Lehtinen

Matti Kurki

2014 Sodissa kaatuneiden suomenhevosten muistomerkki.jpg
Sotilaskotiyhdistyksen muistolaatta sotilaskotitoimintaa 1941-1998[1] Vanhalla kasarmialueella, Rykmentintie 2 rakennuksen ulkoseinässä 60.8724°N, 26.6844°E Hyytiäinen, EsaEsa Hyytiäinen 2004 Sotilaskotiyhdistyksen muistolaatta.jpg
Sotilassairaalan muistolaatta 1915-1955[1] Vanhalla kasarmialueella, Maneesitie 2 rakennuksen ulkoseinässä 60.8719°N, 26.686°E Hyytiäinen, EsaEsa Hyytiäinen Sotilasairaalan muistolaatta.jpg
Sotilassoittokunnan muistolaatta 1970-1989[1] Vanhalla kasarmialueella, Vartiotie 4 rakennuksen ulkoseinässä 60.8728°N, 26.6845°E Sotilassoittokunnan muistolaatta.jpg
Stuka-saksalaislentäjien osasto Kuhlmeyn 15.7.1944 onnettomuuden muistomerkki[1] S-market Jokelan pysäköintialueen reunassa, Jokelantörmäntie Valkeala 60.9129°N, 26.7666°E Hyytiäinen, EsaEsa Hyytiäinen 2010
Stuka lentäjien muistomerkki.jpg
Suomenhevonen 100 vuotta[7] Ravirata 60.8859°N, 26.7031°E Joutsen, HermanHerman Joutsen 2007
Sippuja[7] Kirjaston edusta (karttalinkki epämääräinen) Inkeroinen 60.6939°N, 26.8391°E Tommola, MattiMatti Tommola 1983
Talo[3] Pioneeripuisto, Pioneerikenttä Koria Gryta, RadoslawRadoslaw Gryta 2019
Tanssi[7] Kouvola-talon puistikko 60.8675°N, 26.6901°E Kullberg, Jan-ErikJan-Erik Kullberg 1989
Tiedon puu[7] Tietotie 3-5, Kouvolan lyseon edusta 60.873°N, 26.7149°E Koskinen, PauliPauli Koskinen 1965
Tukinuittaja[7] Kirjaston ja terveysaseman välisessä puistossa Kuusankoski 60.907°N, 26.6293°E Haupt, MattiMatti Haupt ?
Tuohikotin taistelussa 29.4.1918 kaatuneiden punaisten hautamuistomerkki[1] Tuohikotti, Kilpapolku Valkeala, Tuohikotti 61.0928°N, 27.0635°E Vapaussodan Tuohikotti punaistesten hauta.jpg
Töpsymänty Kustaa III sodan 1788-1799 muistopaikka info-laattoineen[1] Hiivurin peltoaukeiden laidassa Vilppulantien varrella, Vilppulantie Koria 60.8445°N, 26.62°E
Koria Töpsymänty.jpg
Unto Seppäsen patsas[7] Kaupunginteatterin edessä 60.8706°N, 26.7099°E Savikurki, ViljoViljo Savikurki 1960
Vapaussodan v. 1918 valkoisten muistomerkki, Kouvola[28] Vanha hautausmaa, Kasarminkatu 45 60.873°N, 26.676°E 1921 Kouvola 1918 muistomerkki 1.jpg
Vapaussodan v. 1918 valkoisten muistomerkki, Valkeala[28] Valkealan kirkon kirkkotarha, Kalevantie 5 Valkeala 60.9379°N, 26.7969°E 1921 Valkeala 1918 muistomerkki 1.jpg
Voikkaan koulun reliefi[7] Voikkaa, Kuusankoski 60.944°N, 26.6153°E Lappi, JuhaJuha Lappi 1989
Voikkaa vapaussodan v. 1918 punaisten uhrien muistomerkki[1] Voikkaa, Mäentausta, Virvaraitti Kuusankoski 60.9433°N, 26.6238°E
Voikkaa Virvaraitti 1918 punaiset.jpg
Äiti Valkeala[7] Toikkalantie 5 Valkeala 60.9407°N, 26.8066°E Lappi, JuhaJuha Lappi 1991

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u Eero Mattila: Kouvolan Sotamuistomerkit. Kymenlaakson reserviupseeripiiri ry, 2017.
  2. Toivonen, Pentti & Rantalainen, Seppo: Ilmapuolustuksen muistomerkit Kymenlaaksossa (PDF) (Kohde 4) 30.11.2010. Salpausselän Ilmatorjuntakilta. Viitattu 29.4.2019.
  3. a b Penttinen, Anne: Kouvolan asuntomessualueen taideteokset valmistuvat Pioneeripuistoon viimeistään kesäkuussa — Taiteilija Antero Toikan teos muurataan paikan päällä, Radoslaw Grytan Talosta povataan alueelle uutta maamerkkiä Kouvolan Sanomat. 11.1.2019. Kaakon Viestintä Oy. Viitattu 11.7.2019.
  4. Toivonen, Pentti & Rantalainen, Seppo: Ilmapuolustuksen muistomerkit Kymenlaaksossa (PDF) (Kohde 6) 30.11.2010. Salpausselän Ilmatorjuntakilta. Viitattu 29.4.2019.
  5. Antero Tuomisto: Suomalaiset sotamuistomerkit, s. 158. Suomen sotilas, 1998.
  6. Toivonen, Pentti & Rantalainen, Seppo: Ilmapuolustuksen muistomerkit Kymenlaaksossa (PDF) (Kohde 10) 30.11.2010. Salpausselän Ilmatorjuntakilta. Viitattu 29.4.2019.
  7. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af Kouvolan patsaat ja muistomerkit; Poikilo-museot
  8. Toivonen, Pentti & Rantalainen, Seppo: Ilmapuolustuksen muistomerkit Kymenlaaksossa (PDF) (Kohde 7) 30.11.2010. Salpausselän Ilmatorjuntakilta. Viitattu 29.4.2019.
  9. Toivonen, Pentti & Rantalainen, Seppo: Ilmapuolustuksen muistomerkit Kymenlaaksossa (PDF) (Kohde 9) 30.11.2010. Salpausselän Ilmatorjuntakilta. Viitattu 30.4.2019.
  10. Toivonen, Pentti & Rantalainen, Seppo: Ilmapuolustuksen muistomerkit Kymenlaaksossa (PDF) (Kohde 1) 30.11.2010. Salpausselän Ilmatorjuntakilta. Viitattu 29.4.2019.
  11. Toivonen, Pentti & Rantalainen, Seppo: Ilmapuolustuksen muistomerkit Kymenlaaksossa (PDF) (Kohde 13) 30.11.2010. Salpausselän Ilmatorjuntakilta. Viitattu 30.4.2019.
  12. Toivonen, Pentti & Rantalainen, Seppo: Ilmapuolustuksen muistomerkit Kymenlaaksossa (PDF) (Kohde 8) 30.11.2010. Salpausselän Ilmatorjuntakilta. Viitattu 30.4.2019.
  13. Andrew G. Newby: Finland’s “Great Hunger Years” Memorials: A Sesquicentennial Report.1 (s. 185) Helsinki Collegium for Advanced Studies. Viitattu 29.12.2017.
  14. Pro Patria , Valkeala Suomen sotamuistomerkit. Viitattu 21.1.2018.
  15. Toivonen, Pentti & Rantalainen, Seppo: Ilmapuolustuksen muistomerkit Kymenlaaksossa (PDF) (Kohde 2) 30.11.2010. Salpausselän Ilmatorjuntakilta. Viitattu 29.4.2019.
  16. Kouvola, Anjalan kirkko Sotasampo. Viitattu 9.12.2017.
  17. Kouvola, Karhunkankaan hautausmaa Sotasampo. Viitattu 9.12.2017.
  18. Kouvola, Elimäen hautausmaa Sotasampo. Viitattu 9.12.2017.
  19. Kouvola, Jaala Sotasampo. Viitattu 9.12.2017.
  20. Kouvola, Sankarihautausmaa Sotasampo. Viitattu 9.12.2017.
  21. Antero Tuomisto: Suomalaiset sotamuistomerkit, s. 284. Sotilasperinteen seura ry., 1998. ISBN 952-9872-05-4.
  22. Kouvola, Kuusankoski, uusi hautausmaa Sotasampo. Viitattu 9.12.2017.
  23. Kouvola, Myllykosken kirkkopuisto Sotasampo. Viitattu 9.12.2017.
  24. Kouvola, Kirkkomaan hautausmaa Sotasampo. Viitattu 9.12.2017.
  25. Kouvola, Mäntysaaren hautausmaa Sotasampo. Viitattu 9.12.2017.
  26. Kouvola, Tuohikotin sankarihautausmaa Sotasampo. Viitattu 9.12.2017.
  27. Pertti Nieminen: Sankarivainajien muistomerkki Kouvolaan sotaveteraani.fi.
  28. a b Anna Sirola: Puhukoon Paatinen Pylväs, s. 328. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]