Luettelo Kouvolan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Kouvolan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Kouvolan kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Kouvolaan on vuonna 2009 yhdistetty Anjalankoski, Kuusankoski, Elimäki, Jaala ja Valkeala. Näistä Anjalankoski muodostettiin aiemmista Anjalan ja Sippolan kunnista.

Julkiset taideteokset ja muistomerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä luettelo on osa Suomen julkisten taideteosten ja muistomerkkien luettelointia. Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta). Tässä luettelossa on 186 kohdetta.

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
86. raskaan ilmatorjuntapatterin muistotykki[1][2] Vanha kasarmialue, paraatikentän keskellä 60.8731°N, 26.6816°E 1988
Aarnikotka[3] Kymiyhtiön pääkonttorin julkisiuv, Ahlmanintie 3 Kuusankoski 60.9036°N, 26.6531°E 1972
Ajan hammas[4][5] Pioneeripuisto, kasarmirakennuksen edessä, Hakuntie 10-12 vastapäätä Elimäki, Koria 60.852°N, 26.6061°E Toikka, AnteroAntero Toikka 2019
Alma Forstenin muistomerkki[6] Sippolan hovin piha, Sippolantie 1 60.7369°N, 26.9952°E Hirvelä, MarkkuMarkku Hirvelä 1998
Alppilentäjien muistomerkki[7][2] Lauttarannantie Alakylä 60.8461°N, 26.6708°E 2000
Anjalankosken kaupungintalon laatta Anjalankosken entinen kaupungintalo, Keltakankaantie 5 Keltakangas 60.7504°N, 26.8229°E
Anjalan liiton muistomerkki[8] Kymijoen rannalla, Anjalan kartanorakennuksen takana; Ankkapurhantie 9 Anjala 60.6967°N, 26.8146°E 1988
Anjalan taksvärkin muistomerkki (Taksvärkkäripatsas)[8] Anjalan kartanon puisto, Ankkapurhantie 5 Anjala 60.6954°N, 26.8098°E Mäkelä, SuloSulo Mäkelä 1961
Aunuksessa Polovinan taisteluissa 1918-19 kaatuneiden muistomerkki[9][2] Vanha hautausmaa, Kasarminkatu 45 Kasarminmäki 60.8732°N, 26.6764°E 1921 Aunuksessa Polovinan taisteluissa 1918-19 kaatuneiden muistomerkki crop.jpg
Autot[3] Kymen paviljonki, Helsingintie 408 Kuusankoski 60.8685°N, 26.5986°E Lanu, OlaviOlavi Lanu 1990
Diiva[2] Kouvola-talon puistikko 60.8674°N, 26.6902°E Kullberg, Jan-ErikJan-Erik Kullberg 2014
Elimäen ensimmäisen, v. 1571 rakennetun kirkon muistokivi[10][11][12] Elimäen kirkkotarhan hautausmaa, itäportin lähellä, Vanhamaantie 16 B Elimäen kirkonkylä 60.7216°N, 26.45°E Memorial for first church in Elimäki.jpg
Enkeli[8] Anjalan kirkolla, seurakuntatalon etupiha; Anjalantie 3 Anjala 60.6896°N, 26.8087°E Seppänen, VilhoVilho Seppänen
Estekivien muistomerkki 6-tien varressa Mankintie 475 60.9049°N, 26.9947°E
Evert Mänttärin muistoreliefi Mänttärin sukuyhdistyksen museo, Heinäkallio; Asemankulma 3 60.6919°N, 26.9947°E
Haitarijazz[13][2] Kouvolan tori 60.8686°N, 26.7005°E Paavilainen, ReijoReijo Paavilainen, Mäkinen, PerttiPertti Mäkinen ja Somma, OssiOssi Somma 2003
Heikki Hasun patsas[13][14][15] Anjalankosken entisen kaupungintalon edessä, Keltakankaantie 5 Keltakangas 60.7501°N, 26.8232°E Honkanen, JuhaniJuhani Honkanen 2003 Heikki Hasun patsas by Juhani Honkanen.JPG
Helvi Honka[13][2] Kaupunginkirjaston pääovi, Salpausselänkatu 33 60.8704°N, 26.7084°E Patomäki, PanuPanu Patomäki 2007 KouvolaHelviHonkaPatsas.JPG
Hemmilän Maurin passipaikan muistomerkki[16] Metsäkulman Lepistönmäki, metsätien varressa; Mustansuontien päästä 150 m metsätietä luoteeseen 60.801°N, 26.6223°E 1996
Hillosensalmen taistelun v. 1918 muistomerkki[17] Hillosensalmen maantiesillan etelänpuolinen pää, rannalla tien vieressä; Hillosensalmentie 1127 Hillosensalmi 61.198°N, 26.785°E 2010 Hillosensalmi 1918.JPG
Hirvi[2] Kouvola-talon puisto, talon koillispuolella; Varuskuntakatu 11 (karttalinkki likimääräinen) 60.8663°N, 26.6925°E Heiskanen, AlttiAltti Heiskanen 2017 (1993)
Huhdasjärven museoalueen muistomerkki Huhdasjärven museoalue, Mäntyharjuntie 1623 Jaala 61.16°N, 26.5667°E Lappi, JuhaJuha Lappi 1992
Huimat paukut[17] Pysäköintipaikalla Näkkimistönmäentien ja Kankaantien risteyksestä 100 m Voikosken suuntaan, Näkkimistönmäentie 261 Valkeala 61.0658°N, 26.8282°E
Hukkuneiden kalliokaiverrus[18] Jaalan kirkkorannan rantakallio, Hausa; lähin osoite Haarantie 60 Jaala 61.0284°N, 26.4619°E 1952
Ilmari Salmisen juoksijapatsas[13][2] Kuntotalo II:n edusta, Salpausselänkatu 40 60.8704°N, 26.7122°E Koskinen, PauliPauli Koskinen 1988
Ilmari Salmisen muistomerkki[19] Takamaan seuratalon pihamaa (siirretty Ritasuontien varresta), Takamaantie 359 Elimäki, Koria 60.803°N, 26.5806°E
Itsenäisyyspatsas[13][2][20] Kymen Lukon aukio, Kauppalankatu 17 60.8709°N, 26.7033°E Muroma, ArvoArvo Muroma, korkokuvat Finne, GunnarGunnar Finne 1936 KouvolaItsenaisyyspatsas.JPG
Jaalan palon 1790 muistokivi[18] Salparinteentien ja Jaalantien risteyksessä, lähin osoite Salparinteentie 1 Jaala 61.0517°N, 26.4756°E Lemminkäinen, TapaniTapani Lemminkäinen 1946
Jaalan veteraanikivi "Isänmaan puolesta"[18] Jaalan vanhan hautausmaan aidan vieressä, Jaalantie 140 Jaala 61.0495°N, 26.4904°E Soimakallio, VaitoVaito Soimakallio 1988
Jatkosotaan lähdön muistomerkki, Elimäki[12][21] Elimäen kirkkopuisto (kellotapulin viereinen puisto), Vanhamaantie 15, Loviisantien kulman lähellä Elimäen kirkonkylä 60.7212°N, 26.4505°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1985 Jatkosotaan lähdön muistomerkki Elimäki by Aimo Tukiainen.JPG
JR 25 1. konekiväärikomppanian ja kranaatinheitinjoukkueen muistomerkki[17][22] Selänpään koulun piha, Selänpää; Selänpääntie 582 Valkeala 61.057°N, 26.7183°E
JR 25 kranaatinheitinkomppanian muistomerkki[23][24] Inkeroisten ampumaradan edustalla, Haminanväylä 152 Sippola, Inkeroinen 60.7055°N, 26.865°E 1981
JR 25:n muistomerkki (Piikkirykmentin muistomerkki)[13][2][25] Lääninpuisto, Hovioikeudenkatu 60.8701°N, 26.6985°E Savikurki, ViljoViljo Savikurki 1981 (1958)
JR 5 muistomerkki[3][26] Kirkkopuisto kirkon vieressä, Kirkkokuja 1 Kuusankoski, Voikkaa 60.9425°N, 26.6119°E 1988, 1942 Kouvola JR 5 muistomerkki.jpeg
Juustopata[6] Sippolan juustolan pihapiiri, Pien-Liikkalantie 4 Sippola 60.7376°N, 26.9987°E
Jätkäreliefi[2] Kouvolan Osuuspankin seinä, Kouvolankatu 16 60.8678°N, 26.7026°E Wirkkala, TaunoTauno Wirkkala 1966 Jätkäreliefi - taideteos Kouvolassa.jpg
Kaipiaisten aseman muistomerkki[6] Kaipiaisten asemanseutu, Kauppatie 9 Sippola 60.8996°N, 27.1203°E 1990
Kaipiaisten taistelun muistomerkki[6] Alatöyryntie 101 Sippola 60.9015°N, 27.1429°E WP 20141116 13 33 17 Pro.jpg
Kalastava karhu[13][27][2] Kauppatorin eteläreuna 60.8677°N, 26.6986°E Laurila, TuureTuure Laurila 1959 Kalastava Karhu - patsas (Kouvola).jpg
Kalmoniemen kalmiston muistomerkki[18] Tieltä pohjoiseen metsäautotietä puolisen kilometriä, oikealla puolella; lähin osoite Vesalantie 306 Jaala 61.1705°N, 26.5996°E 1966
Kalojen kanssa kilpaa[13][28][2] Jaakonpuisto 60.8693°N, 26.7128°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1961 (1959)
Kansalaissodan v. 1918 punaisten muistomerkki, Anjala[8] Anjalan hautausmaa, Hautausmaantie 4 Anjala 60.6898°N, 26.7918°E 1948 Anjala 1918 muistomerkki 1.jpg
Kansalaissodan v. 1918 punaisten muistomerkki, Elimäki[12] Elimäen uusi hautausmaa, peränurkassa; Kiviaidantie 3 Elimäki 60.7195°N, 26.4429°E 1945
Kansalaissodan v. 1918 punaisten muistomerkki, Jaala[18] Jaalan hautausmaan takaosassa, Jaalantie 140 Jaala 61.0503°N, 26.4934°E 1947
Kansalaissodan v. 1918 punaisten muistomerkki, Kouvola[2] Vanha hautausmaa, Kasarminkatu 45 60.8739°N, 26.6744°E 1946 Kouvola 1918 muistomerkki 2.jpg
Kansalaissodan v. 1918 punaisten muistomerkki, Sippola[6][29] Hirvelän hautausmaa, Hirvelänkuja (karttalinkki likimääräinen) Sippola 60.763°N, 27.0334°E 1945
Karhunkankaan hautausmaan vihkimisen muistomerkki Karhunkankaan hautausmaa, Karhukankaantie 29 Sippola, Inkeroinen 60.7225°N, 26.8294°E Karhunkankaan hautausmaan vihkimisen muistomerkki.JPG
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Anjala (Rauha teille)[30] Anjalan kirkkotarha, Anjalantie 2 Anjala 60.689°N, 26.8072°E Mikkola, WalterWalter Mikkola 1960 Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki Anjala.JPG
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Elimäki[11][31][30][12] Elimäen kirkkotarhan hautausmaa, Vanhamaantie 16 B Elimäen kirkonkylä 60.7216°N, 26.449°E Mikkola, WalterWalter Mikkola 1955 Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki Elimäki.JPG
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Inkeroinen[31][23] Karhunkankaan hautausmaa, Karhunkankaantie 29 Sippola, Inkeroinen 60.7226°N, 26.8305°E Liimatainen, KirstiKirsti Liimatainen 1974 Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki Inkeroinen.JPG
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Jaala[18] Jaalan kirkon vieressä, Jaalantie 140 Jaala 61.0496°N, 26.4897°E Liimatainen, KirstiKirsti Liimatainen 1962
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Kouvolan keskusta[31][2] Vanha hautausmaa, Kasarminkatu 45 60.873°N, 26.6763°E 1953 Karjalaan jääneet vainajat Kouvola ilman leimaa,jpg.jpeg
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Kuusankoski[3] Kuusankosken uusi hautausmaa, Pohjankorventie 13 Kuusankoski 60.9043°N, 26.5841°E Lemminkäinen, TapaniTapani Lemminkäinen 1955
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Myllykoski[15] Myllykosken kirkon vieressä, Myllykoskentie 5 Sippola, Myllykoski 60.7694°N, 26.7822°E Liimatainen, KirstiKirsti Liimatainen 1955
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Sippola[32] Sippolan ylähautausmaa, Sippolantie 16 Sippola 60.7391°N, 26.9985°E Liimatainen, KirstiKirsti Liimatainen 1973 Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki Sippola.JPG
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Valkeala[17] Valkealan kirkkomaa, Kalevantie 5 Valkeala 60.939°N, 26.7962°E 1954
Karjalan prikaatin muistomerkki[13][2] Prikaatinpuisto 60.8708°N, 26.6861°E Hyytiäinen, EsaEsa Hyytiäinen 1957
Keski-Suomen rykmentin muistokivi[13][28][2][33] Lääninpuisto, Hovioikeudenkatu 60.8699°N, 26.6981°E Lehtonen, KalleKalle Lehtonen 1974
Kilometripuisto[3] Kymen paviljonki, Helsingintie 408 Kuusankoski 60.8685°N, 26.5985°E
Kimolan delta[18] Tien 362 ja Mettikyläntien risteys, Mettikyläntie 545 Jaala 61.0397°N, 26.3598°E Toikka, AnteroAntero Toikka 2011
Kolmoiskosket[13][34][3] Kuusankosken kirkkopuisto, Valtakatu Kuusankoski 60.9095°N, 26.6282°E Pyykkö, KimmoKimmo Pyykkö 1971
Korian siltojen pommitusten muistomerkki[35][19][16][36] Korian maantiesillan lounaispäässä, tien luotespuolella, rinteen alla lähellä rantaa; Koriansuora 365 Elimäki, Koria 60.8532°N, 26.6133°E Lantta, MarttiMartti Lantta 2007
Kotkapatsas, Ilmavoimien kaatuneiden muistomerkki eli Ilmailun muistomerkki[37][38][17][39] Utin lentokenttäalue, Utin ABC-aseman lähellä; Lentoportintie 13 Valkeala, Utti 60.8931°N, 26.9118°E Reitel, KaljuKalju Reitel 1997, 2000 (laatat) Kotkapatsas Utti.jpg
Kouvolan ilmatorjunnan muistotykki 88 RMBK (IT-muistotykki)[1][28] Lääninpuisto, Hovioikeudenkatu 60.8692°N, 26.6971°E 1990
Kouvolan kolmoset[13][2] Keskuspuisto 60.8695°N, 26.7074°E Koskinen, PauliPauli Koskinen 1965 KouvolanKolmoset1.JPG
Kouvolan lakritsin muraali[2][40][2] Kouvolan lakritsin tehdasrakennuksen seinä, Hietamäentie 6 60.8702°N, 26.7358°E Outinen, TimoTimo Outinen 2019
Kouvolan lukioiden muistoreliefi Kouvolan lyseon seinä, Tietotie 3 60.873°N, 26.715°E 1981
Kuninkaankivi, Kustaa III:n kivi eli Valkealan taistelun (30.4.1790) muistomerkki[41][42][17][17] Tien 386 varrella (länsipuolella) noin 1,8 km Valkealan kirkolta Joutjärven suuntaan;Multamäentie 78 Valkeala 60.9546°N, 26.7955°E 1990
Kurjenmiekka[3] Kymen paviljonki, Helsingintie 408 Kuusankoski 60.8683°N, 26.5991°E Ranta, RainoRaino Ranta 1989
Kuusankosken punaisten muistomerkki[43] Kuusankosken vanha hautausmaa, itäkulman sisäänkäynniltä lähtevän leveän polun päässä, Lepokuja 4 Kuusankoski 60.9174°N, 26.6165°E Mäki, LeoLeo Mäki 1947
Kuusankosken työväenyhdistyksen perustamisen muistomerkki[3] Kansantie 7 Kuusankoski 60.9121°N, 26.6317°E 1983
Kuvataide[3] Naukion Saunan pääsisäänkäynnin viereinen seinä, Messutie 2 Kuusankoski 60.9138°N, 26.6184°E Lappi, JuhaJuha Lappi 1983
Kymijoen suurtulvan muistomerkki, Koria[19][16] Teksti peruskalliossa Purhonojan varressa, noin 350 metriä Purhon sillalta yläjuoksun suuntaan Elimäki, Koria 60.8396°N, 26.6337°E
Kymijoen suurtulvan muistomerkki, Kuusankoski[3] Peruskalliossa Voikkaalla Virtakiven laiturin vieressä, Veneranta 4 Kuusankoski 60.946°N, 26.594°E
Kyntäjäpatsat[17] Pihlajasaaren maamiesseurantalon pihamaa, Pihlajasuontie 197 Valkeala 61.0629°N, 26.9259°E Patrushin, AndreiAndrei Patrushin
Lakiasuon raivaajien muistomerkki[19] Moisiontien ja Lakiasuontien risteys, Lakiasuontie 6 Elimäki, Koria 60.7684°N, 26.5412°E 1986
Lappakosken surmapaikan 19.2.1918 muistomerkki[44][17] Saarennonväylältä etelään lähtevän metsäautotien varrella, Lappakoski; lähin osoite Saarennonväylä 410 Valkeala 60.9229°N, 26.6835°E 2012 Lappakosken 19.2.1918 muistomerkki cropped.jpg
Laskuvarjojääkärien muistomerkki[45][17] Utti, muistomerkkialue Valkeala 60.8924°N, 26.9119°E 2018 20200809 072548.jpg
Lentolaivue 24:n 2. lentueen muistomerkki[46][17][47] Selänpään lentokenttä Valkeala 61.0614°N, 26.797°E Hyytiäinen, EsaEsa Hyytiäinen 2003
Lentomestari Arvo Kankkusen muistokivi[48][17] Vajaa kilometri pientä hiekkatietä itäänpäin Mankintieltä, tien oikealla puolella ylämäessä; lähin osoite Mankintie 120 Valkeala, Utti 60.906°N, 26.9648°E
Liikkalan entisen rautatieaseman muistomerkki[44] Liikkala, Asemankulma Sippola, Liikkala 60.6855°N, 26.9795°E 1999 (noin) Liikkalan rautatieaseman muistomerkki.jpg
Liikkalan nootin muistokivi[6] Liikkala, Liikkalantie 824 Sippola 60.706°N, 27.0012°E 1988
Läpi tulen[13][34][3][49] Ekholmintien ja Marskinkadun kulmaus Kuusankoski 60.9099°N, 26.6431°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen ja Aaltonen, MattiMatti Aaltonen 1958 (1957)
Maahenki[13][50][12] Kirjaston ja ent. kunnanviraston edustalla, Vanhamaantie 17 Elimäen kirkonkylä 60.721°N, 26.4521°E Papinaho, PenttiPentti Papinaho 1983 Maahenki by Pentti Papinaho 1.JPG
Marsalkan tammi[15] Muistokivi tammen alla, nurmikolla konttorirakennuksen pohjoispäässä, Myllykoskentie 3 Sippola, Myllykoski 60.7686°N, 26.7767°E
Marttaruusu[8] Muhniemen hautausmaa, Kappelitie 62 Anjala 60.6937°N, 26.7023°E 2003
Mattilan teloituspaikka 1918[44][3] Mäentaustassa Voikkaan päiväkodin takana, Virvaraitti Kuusankoski, Voikkaa 60.9433°N, 26.6238°E 1989 Voikkaa Virvaraitti 1918 punaiset.jpg
Menneitten sukupolvien työn muistopaasi[44][3] Voikaan kirkkopuisto, Kirkkokuja Kuusankoski, Voikkaa 60.9427°N, 26.612°E 1985 Menneitten sukupolvien työn muistopaasi cropped.jpg
Messerschmitt Bf 109-vitriini[51][52][17][53] Lentoportintie 13 Valkeala, Utti 60.8929°N, 26.9105°E 1954, vitriini 1982 Messerschmitt vitriini Utti.jpg
Mielen pesäpuu[3] Kuusankoskitalon puisto, Kymenlaaksonkatu 1 (karttalinkki likimääräinen) Kuusankoski 60.9061°N, 26.6282°E 1997
Mietiskelijä[3] Kymen paviljonki, Helsingintie 408 Kuusankoski 60.8683°N, 26.6001°E Lanu, OlaviOlavi Lanu
Minne mennä[13] Sippolan kirkonmäki, puistoalue, Sippolantie 16 (suuntaa-antava paikkalinkki Sippolan kirkon pysäköintialueelle; teoksena "tunteiden katukyltit") Sippola 60.7394°N, 26.9974°E Nieminen, HeiniHeini Nieminen ja Nyberg, SandraSandra Nyberg 2013
Muisto[13][28][2] Vanha hautausmaa (Muistolehto), Kasarminkatu 45 60.8731°N, 26.6765°E Peltokangas, MattiMatti Peltokangas 1985
Muistopuut[2] Lääninpuisto, Hovioikeudenkatu 60.8701°N, 26.6989°E
Muorinrannan muistokivi[18] Hakattu teksti luonnonkivessä rannalla, Muorinranta, Vuohijärven länsirannalla; Siikaniementie 6 Jaala 61.1652°N, 26.6708°E 1949
Muualle haudattujen muistolle, Kuusankoski uusi hautausmaa[3] Kuusankosken uusi hautausmaa, Pohjankorventie 13 (karttalinkki likimääräinen) Kuusankoski 60.9043°N, 26.5842°E
Muualle haudattujen muistolle, Kuusankoski vanha hautausmaa[3] Kuusankosken vanha hautausmaa, Lepokuja 4 (karttalinkki likimääräinen) Kuusankoski 60.9179°N, 26.6162°E
Mäkelän taistelun (28.4.1918) muistomerkki[18] Huhdasjärven Mäkelä (Vesala), Vesalantie 692 Jaala 61.1634°N, 26.6522°E 1920
Naukion taidesaunan reliefi[13] Messutie 1 Kuusankoski 60.9137°N, 26.6177°E Lappi, JuhaJuha Lappi 1983
Neuvostoliittolaisten lentäjien muistomerkki[6] Hirvelän hautausmaa, Hirvelänkuja Sippola 60.7645°N, 27.0347°E Neuvostoliittolaisten lentäjien muistomerkki Sippola.JPG
Nälkävuosien 1867-1868 uhrien muistomerkki[54][19] Kallioniemen tanssilavan lähellä Elimäki, Koria 60.852°N, 26.6166°E 1869
Ogoh-Ogoh[13][2] Kouvola-talon piha, Varuskuntakatu 11 60.8668°N, 26.6906°E Pentik, AnuAnu Pentik 2012
Orien Valokas ja Rymy Murto muistokivi[19] Korian entisen raviradan läheisyydessä, Raviradantie 62 Elimäki, Koria 60.846°N, 26.5588°E 1990
Paperintekijät[13][55][23] Tori, seututie 354:n, Päätien ja Riihikujan risteys Sippola, Inkeroinen 60.6922°N, 26.84°E Kannosto, ErkkiErkki Kannosto 1989 Paperintekijät by Erkki Kannosto.JPG
Perusnurkka[13] Seitsemän männyn puisto, Asemakatu 60.8678°N, 26.704°E Gryta, RadoslawRadoslaw Gryta 1989
Pesäpalloilija[13][2] Salpausselän tornitalojen edessä, Salpausselänkatu 29 60.8705°N, 26.7065°E Pursiainen, OnniOnni Pursiainen 1968
Pesäpallon kokeiluottelun muistomerkki[23] Inkeroisen vanhan kentän itäreunalla, Hallasentie 36 Sippola, Inkeroinen 60.7038°N, 26.8439°E
Pikku-Jumbo "Ruuhveltti"[2] Rautatieasema, Hallituskatu 3 60.866°N, 26.7031°E 2019
Pioneerimuistomerkki[10][56][19][16] Pioneerien harjoituskentällä Pioneeritien alussa Elimäki, Koria 60.8507°N, 26.607°E Loukola, ErkkiErkki Loukola 1966
Polvesta polveen[13][2] Kaupungintalon edusta, Torikatu 10 60.8703°N, 26.7022°E Utriainen, RaimoRaimo Utriainen 1985
Pro Patria -muistomerkki, Valkeala[17][57] Hukalan aukio Valkeala 60.935°N, 26.7982°E Paju, Tarmo R.Tarmo R. Paju 2007 Valkeala Pro Patria.JPG
Pro Patria -taulu, Inkeroinen[23][58] Inkeroisten kirkon seinä, pääoven vasemmalla puolella; Majurintie 1 Sippola, Inkeroinen 60.701°N, 26.8219°E
Punaisten uhrien muistomerkki[44][3] Ammattiopiston aukiolla "Stöörinkankaalla", Uimahallintie Kuusankoski 60.9179°N, 26.6131°E 2011 Vapaussodan 1918 punaisten muistomerkki muokattu.jpg
Punnuksen kivi (Maanpuolustajien työtä kunnioittaen)[59][15] Anjalankosken entisen kaupungintalon edessä, Keltakankaantie 5 Keltakangas 60.7502°N, 26.823°E 1992 Punnuksen kivi Keltakangas.jpg
Puolakansillan rajakivi[18] Sonnanjoen rannalla, Selänpääntie 1185 Jaala 61.0435°N, 26.6256°E Lemminkäinen, TapaniTapani Lemminkäinen
Purjekoulukoneen (Rhönlerche II, tunnus OH-KRA) turman muistomerkki[60] Kukkolanmäki 60.8954°N, 26.8526°E 2013
Raamisaha ja sahan muistolaatta[19][16] Entisen Lehtisen sahan tontti, Myllykiventie 6 Elimäki, Koria 60.849°N, 26.5931°E 2005
Radanrakentajien muistokivi 1869[16] Kallioniemen lavan pihassa alasmenevien rappujen päässä, Puistolantie 60.852°N, 26.6164°E
Raitvierisen muistomerkki 1918[15] Raitvieristentieltä 100 m pohjoiseen, oikealle länteen 200 m; lähin osoite Raitvieristentie 190 Sippola, Myllykoski 60.8334°N, 26.8802°E 1923
Rissalan lentoturman muistomerkki eli DC-3:n uhrien muistomerkki[61][62][63][17] Lentoportintie 13 Valkeala, Utti 60.8931°N, 26.9127°E 1988 Rissalan lentoturman muistomerkki.jpg
Ristikankaan nälkään kuolleiden muistomerkki[2] Ristikankaantie 29 60.8424°N, 26.7104°E 1987
Rotary-suihkulähde[13][2] Oikokadun, Keskikadun ja Koulukadun risteys 60.869°N, 26.7078°E Sepponen, JonnaJonna Sepponen 2005
Ruotsi-Venäjän rajakivi (1743-1809)[64]
Sadeseinät[2] Kävelykatu Manski, Kauppalankatu (karttalinkki likimääräinen) 60.8687°N, 26.7039°E Rope, JohannaJohanna Rope 2016 (1997)
Saksalaisten lentäjien muistomerkki eli Saksalaisten ulaanien muistomerkki[28][2] Pyhän Ristin kirkon edessä, Kirkonmäenkatu 2 60.8696°N, 26.6882°E 1924
Salpausselän ilmatorjuntapatteriston killan perinnevaahtera[65] Vanha kasarmialue, Salpausselän ilmatorjuntapatteriston aiemman esikunnan kulma (karttalinkki likimääräinen) 60.8731°N, 26.6817°E 1981
Salpausselän ilmatorjuntapatteriston muistoreliefi[66][2][67] Vanha kasarmialue, ns. Pitkänkasarmin eteläpääty 60.8726°N, 26.6801°E Heiskanen, AlttiAltti Heiskanen 1989
Sankarimuistomerkki, Sankarien risti, Anjala[68]>[8] Anjala kirkon sankarihautausmaa, Anjalantie 2 Anjala 60.6891°N, 26.8069°E Bruun, I.I. Bruun 1965 Anjala sankarimuistomerkki.JPG
Sankaripatsas Polvistunut sotilas, Anjalankoski [69][23] Inkeroisten Karhunkankaan hautausmaa, Karhunkankaantie 28 Sippola, Inkeroinen 60.7223°N, 26.8301°E Savikurki, ViljoViljo Savikurki 1953 Anjalankoski sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki Jäähyväiset aseveljelle, Elimäki[70][12] Elimäen kirkon sankarihautausmaa, Vanhamaantie 16 B Elimäen kirkonkylä 60.7217°N, 26.4495°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1952 Elimäki sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Jaala[71][18] Jaalan kirkon sankarihautausmaa, Jaalantie 132 Jaala 61.0498°N, 26.4888°E Lemminkäinen, TapaniTapani Lemminkäinen 1951 Jaala sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki Viheriöivä risti, Kouvola[72][73][2] Vanha hautausmaa, Kasarminkatu 45 60.8732°N, 26.6767°E Salmio-Toiviainen, TarjaTarja Salmio-Toiviainen ja Toiviainen, EskoEsko Toiviainen 1948 Kouvola sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Kuusankoski[74][3] Pohjankorventie 13 Kuusankoski 60.9048°N, 26.5823°E Filen, EmilEmil Filen 1948 Kuusankoski sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki In Memoriam, Myllykoski[75][15] Myllykosken kirkon sankarihautausmaa Sippola, Myllykoski 60.769°N, 26.7823°E Jauhiainen, OskariOskari Jauhiainen 1953 Myllykoski sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki Tulevaisuuden usko, Sippola[76][6][77] Sippolan ylähautausmaa, Sippolantie 16 Sippola 60.7392°N, 26.9986°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1954 Sippola sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki sotilas, kylväjä sekä äiti ja lapsi, Valkeala[78][17] Valkealan kirkon sankarihautausmaa, Kalevantie 5 Valkeala 60.9386°N, 26.7953°E Lemminkäinen, TapaniTapani Lemminkäinen 1951 Valkeala sankarimuistomerkki.JPG
Sankariristi, Hillosensalmi[79][17] Mäntysaari Hillosensalmi 61.1958°N, 26.7905°E Lemminkäinen, TapaniTapani Lemminkäinen 1951 Mäntysaari sankarimuistomerkki.JPG
Sankariristi, Tuohikotti[80][17] Lepotie 3 Tuohikotti 61.09°N, 27.05°E Lemminkäinen, TapaniTapani Lemminkäinen 1951 Tuohokotti sankarimuistomerkki.JPG
Sankarivainajien 1939-45 muistomerkki, Lääninpuisto[81][2][82] Lääninpuisto, Hovioikeudenkatu 60.8702°N, 26.6992°E Lahtinen, MarjoMarjo Lahtinen 2009 Lääninpuisto sankarivainajien 1939-1945 muistomerkki.jpeg
Sankarivainajien muistokivi[23][83] Inkeroisten kirkon edusta, Majurintie 1 Sippola, Inkeroinen 60.7011°N, 26.8215°E 1999
Savon radan 100-vuotismerkki[13][28][2] Rautatieaseman länsipuoli, 1-raiteen vieressä 60.866°N, 26.7023°E Tarmo, IrmeliIrmeli Tarmo 1989
Sippolan vanhan kirkon muistopaasi[6] Sippolan ylähautausmaa, Sippolantie 16 Sippola 60.7392°N, 26.9994°E 1939 Sippolan vanhan kirkon muistomerkki.JPG
Sippolan vanhimman kirkon muistopaasi[6] Sippolan alahautausmaa, Silmuntie 1 (paikkalinkki hautausmaalle) Sippola 60.7399°N, 27.0007°E
Sippuja[13][23] Kirjaston edusta, Päätie 22 Sippola, Inkeroinen 60.694°N, 26.8405°E Tommola, MattiMatti Tommola 1983 Sippuja by Matti Tommola.JPG
Sodissa 1939-1945 kaatuneiden suomenhevosten muistomerkki[44][15] Ratsastustallin piha, Urhontie 36 Sippola, Myllykoski 60.7839°N, 26.8295°E Taina ja Mika Lehtinen, Matti Kurki 2014 Sodissa kaatuneiden suomenhevosten muistomerkki muokattu.jpg
Sotien muistotammi[3][84] Muistolaatta tammen alla kivessä, Kuusankoskitalon puisto (karttalinkki likimääräinen) Kuusankoski 60.9061°N, 26.6283°E 1986
Sotilaskotiyhdistyksen muistolaatta sotilaskotitoimintaa 1941-1998[44] Vanha kasarmialue, Rykmentintie 2 rakennuksen ulkoseinässä 60.8724°N, 26.6844°E Hyytiäinen, EsaEsa Hyytiäinen 2004 Sotilaskotiyhdistyksen muistolaatta by Esa Hyytiäinen.jpg
Stuka-saksalaislentäjien osasto Kuhlmeyn 15.7.1944 onnettomuuden muistomerkki[44][17][85] S-market Jokelan pysäköintialueen reunassa, Kauniskankaantie 2 Valkeala 60.9129°N, 26.7666°E Hyytiäinen, EsaEsa Hyytiäinen 2010 Stuka lentäjien muistomerkki muokattu.jpg
Suomen hallitusmuodon muistomerkki (Suomen perustuslain laadinnan muistokivi)[8] Wredebyn kartanon mailla, Wredebyntie 198 kohdalta noin 100 m polkua länteen Anjala 60.6731°N, 26.7459°E 1977
Suomenhevonen 100 vuotta[13][2] Ravirata 60.8859°N, 26.7031°E Joutsen, HermanHerman Joutsen 2007
Syrjäsen muistomerkki[3] Sairaalanmäentien (Sairaalantie) ja Tähteenrinteen teiden risteyksestä noin 150 m koilliseen lähtevän polun varressa (karttalinkki likimääräinen) Kuusankoski 60.9177°N, 26.6238°E
Talo[4][5] Pioneeripuisto, Pioneerikenttä, teos näkyy rautatielle (karkea, suuntaa-antava paikkalinkki) Elimäki, Koria 60.8518°N, 26.6076°E Gryta, RadoslawRadoslaw Gryta 2019
Tanssi[13][2] Kouvola-talon puistikko 60.8674°N, 26.6901°E Kullberg, Jan-ErikJan-Erik Kullberg 2014 (1989)
Tiedon puu (Tiedonpuu) [13][28][2] Kouvolan lyseon edusta, Tietotie 3-5 60.873°N, 26.7149°E Koskinen, PauliPauli Koskinen 1965
Tirvan myllynkivi (Tirvan nuorisoseuran muistomerkki)[17] Seuralan pihamaa, Tirvantie 707 Valkeala 60.9439°N, 27.049°E 1983
Tommolan veripeltojen muistomerkki[2] Puistikossa Käpylän kirkon takana, Käpylänkatu 39 60.8704°N, 26.7275°E 2006
Tosivaikuttajamuistomerkki[2] Seitsemän männyn puisto Kouvolankadun ja Asemakadun kulmassa, Kouvolankatu 9 60.8678°N, 26.7039°E 1959
Tukinuittaja[13][86][87][3] Kirjaston ja terveysaseman välisessä puistossa Kuusankoski 60.907°N, 26.6293°E Haupt, MattiMatti Haupt 1972
Tuohikotin taistelun muistomerkki[17] Tuohikotintien ja Vapaudentien risteys, paloaseman edessä, Tuohikotti; Vapaudentie 2 Valkeala 61.0897°N, 27.0582°E 1924
Tuohikotin taistelussa 29.4.1918 kaatuneiden punaisten hautamuistomerkki[44][17] Tuohikotti, Kilpapolku Valkeala, Tuohikotti 61.0928°N, 27.0635°E Niveri, OttoOtto Niveri 1920 Vapaussodan Tuohikotti punaisten hauta crop.jpg
Tykkimäen veistospuisto: Kehitys[2] Tykkimäen huvipuiston edusta, Kanuunakuja 2 60.8835°N, 26.7756°E Lehtinen, Ilkka O.Ilkka O. Lehtinen 2008-2010
Tykkimäen veistospuisto: Kehto[2] Tykkimäen huvipuiston edusta, Kanuunakuja 2 60.8835°N, 26.7757°E Lehtinen, Ilkka O.Ilkka O. Lehtinen 2008-2010
Tykkimäen veistospuisto: Suuri unelma[2] Tykkimäen huvipuiston edusta, Kanuunakuja 2 60.8835°N, 26.7758°E Lehtinen, Ilkka O.Ilkka O. Lehtinen 2008-2010
Tykkimäen veistospuisto: Vahtimestari[2] Tykkimäen huvipuiston edusta, Kanuunakuja 2 60.8835°N, 26.7759°E Lehtinen, Ilkka O.Ilkka O. Lehtinen 2008-2010
Tykkimäen veistospuisto: Vauhdin hurma[2] Tykkimäen huvipuiston edusta, Kanuunakuja 2 60.8835°N, 26.776°E Lehtinen, Ilkka O.Ilkka O. Lehtinen 2008-2010
Töpsymänty Kustaa III sodan 1788-1799 muistopaikka muistolaattoineen[44][19][16] Hiivurin peltoaukeiden laidassa Vilppulantien varrella lähellä Elotien risteystä, Vilppulantie Elimäki, Koria 60.8445°N, 26.62°E 2013 Koria Töpsymänty muokattu.jpg
Uimilan taistelun muistomerkki[18] Kirkon viereinen hautausmaa, Jaalantie 140 Jaala 61.0494°N, 26.4885°E 1923
Unohdetuille[18] Jaalan kirkkomaa, pääkäytävän varressa; Jaalantie 140 Jaala 61.0495°N, 26.4883°E 1948
Unto Seppäsen patsas[13][88][2] Kaupunginteatterin edessä Kouvolan keskusta 60.8706°N, 26.7099°E Savikurki, ViljoViljo Savikurki 1960
Utin räjähdysonnettomuudessa kuolleiden muistomerkki[2] Kouvolan vanha hautausmaa, Kasarminkatu 45 60.8733°N, 26.6774°E
Utin taistelun (28.6.1789) muistomerkki[89][90][60][17] Valtatien 6 (Utintie) varrella (pohjoispuolella), noin 5,2 km Tykkimäen huvipuistolta Lappeenrantaan päin, 140 m Vennan tien itäpuolella Valkeala, Utti 60.8877°N, 26.8727°E 1931 Utin taistelun muistomerkki.jpg
Valkealan punaisten muistomerkki 1918 (Vakaumuksensa puolesta kuolleitten muistomerkki)[17] Valkealan vanha hautausmaa, Kalevantie 5 Valkeala 60.9379°N, 26.7967°E Mäki, LeoLeo Mäki 1951
Valmet Vihuri VH-4 lento-onnettomuuden muistomerkki Villikkala, lähin osoite Myllylä 71 Elimäki 60.7104°N, 26.6185°E 2015
Valto Tynnilän muistomerkki[15] Anjalankosken teatteritalon piha, Rautakorventie 17 Sippola, Myllykoski 60.7717°N, 26.7839°E Pälli, OlaviOlavi Pälli 2010
Vapaa-ajattelijoiden hautausmaan muistomerkki[3] Kuusankosken uuden hautausmaan kupeessa, Pohjankorventie 13 Kuusankoski 60.9068°N, 26.5807°E 1999
Vapaudenpatsas[91][3] Marskinkatu 3 Kuusankoski 60.9103°N, 26.6414°E Ehrström, Eric O. W.Eric O. W. Ehrström 1933
Vapaussodan v. 1918 valkoisten muistomerkki, Elimäki[12] Elimäen uusi hautausmaa, keskikäytävän puolessavälissä; Kiviaidantie 3 Elimäki 60.7199°N, 26.4428°E 1922
Vapaussodan v. 1918 valkoisten muistomerkki, Kouvola[92] Vanha hautausmaa, Kasarminkatu 45 60.873°N, 26.676°E 1921 Kouvola 1918 muistomerkki 1.jpg
Vapaussodan v. 1918 valkoisten muistomerkki, Valkeala[92] Valkealan kirkon kirkkotarha, Kalevantie 5 Valkeala 60.9379°N, 26.7969°E 1921 Valkeala 1918 muistomerkki 1.jpg
Venäläisten lentäjien hauta[17] Metsässä Anttilan kylässä; Myllynkulmantieltä metsätietä runsas kilometri lounaaseen, metsäpolkua noin 500 m etelään; Lähin osoite Myllynkulmantie 118 Valkeala 61.023°N, 26.8237°E 2012
Venäläisten lentäjien muistomerkki, Venäläisten sotilaiden hautausmaa[76][17][93] Lepolan hautausmaan eteläpuolella, noin 50 metriä Hyppäläntieltä;lähin osoite Hyppäläntie 188. 60.8832°N, 26.8674°E
Voikkaan koulun reliefi[13][3] Minikuja 10 Kuusankoski, Voikkaa 60.944°N, 26.6153°E Lappi, JuhaJuha Lappi 1989
Vuosien 1939-1944 sotien veteraanien muistokivi[17][94] Kotiseutumuseon (nykyisin Puotimuseo) piha, entisen korsumuseon vieressä; Vanhatie 22 Valkeala 60.9307°N, 26.791°E 1979
Värälän rauhan muistokivi[10][19] Kiinteistön kaakkoispuolella, Anjalantie 1782 Elimäki, Koria, Värälä 60.8228°N, 26.6781°E
Wreden ensilennon muistomerkki[95] Kymijoen rannassa, Kymenrannantie 4 60.7855°N, 26.7719°E 2015
Äiti Valkeala[13][17] Valkealatalon edusta, Toikkalantie 5 Valkeala 60.9407°N, 26.8066°E Lappi, JuhaJuha Lappi 1991

Muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Toivonen, Pentti & Rantalainen, Seppo: Ilmapuolustuksen muistomerkit Kymenlaaksossa (PDF) (Kohde 4) 30.11.2010. Salpausselän Ilmatorjuntakilta. Viitattu 29.4.2019.
  2. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at Kari Sihvola: Kouvolan muistomerkkejä, patsaita ja muita historiallisia kohteita: Kouvola keskusmaja.fi. 2019. Viitattu 26.6.2020.
  3. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y Kari Sihvola: Kouvolan muistomerkkejä, patsaita ja muita historiallisia kohteita: Kuusankoski keskusmaja.fi. 2019. Viitattu 16.1.2021.
  4. a b Penttinen, Anne: Kouvolan asuntomessualueen taideteokset valmistuvat Pioneeripuistoon viimeistään kesäkuussa — Taiteilija Antero Toikan teos muurataan paikan päällä, Radoslaw Grytan Talosta povataan alueelle uutta maamerkkiä Kouvolan Sanomat. 11.1.2019. Kaakon Viestintä Oy. Viitattu 11.7.2019.
  5. a b Veera Kohopää: Kouvolan asuntomessualueelle hankitut Radoslaw Grytan ja Antero Toikan suunnittelemat julkiset taideteokset ovat valmistuneet — Grytan mukaan julkinen taide on tärkeä osa kaupunkia, mutta siitä puhutaan usein negatiivisesti Kouvolan Sanomat, kouvolansanomat.fi. 10.7.2019. Viitattu 26.8.2019.
  6. a b c d e f g h i j Kari Sihvola: Kouvolan muistomerkkejä, patsaita ja muita historiallisia kohteita: Sippola keskusmaja.fi. 2019. Viitattu 24.6.2020.
  7. Toivonen, Pentti & Rantalainen, Seppo: Ilmapuolustuksen muistomerkit Kymenlaaksossa (PDF) (Kohde 6) 30.11.2010. Salpausselän Ilmatorjuntakilta. Viitattu 29.4.2019.
  8. a b c d e f g Kari Sihvola: Kouvolan muistomerkkejä, patsaita ja muita historiallisia kohteita: Anjala keskusmaja.fi. 2019. Viitattu 12.1.2021.
  9. Antero Tuomisto: Suomalaiset sotamuistomerkit, s. 158. Suomen sotilas, 1998.
  10. a b c Kalervo Aaltonen, Jouko Heikkilä, Juha Jetsu, Matti Saarinen, Ari Vainio, Studio Iiro, Mikko Ranki, Pertti Jurvanen, Timo Miettinen (valokuvaajat), Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-7-6, viitattu 23 kesäkuuta 2020), s. 7 (Osa VIII: Kymi)View and modify data on Wikidata
  11. a b Elimäen kirkkotarha Kouvolan evankelis-luterilaiset seurakunnat, kouvolanseurakunnat.fi. Viitattu 23.6.2020.
  12. a b c d e f g Kari Sihvola: Kouvolan muistomerkkejä, patsaita ja muita historiallisia kohteita: Elimäki keskusmaja.fi. 2019. Viitattu 16.1.2021.
  13. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af Kouvolan patsaat ja muistomerkit Poikilo-museot via tarinasoitin.fi.
  14. Pihlaja, Jaakko: Hasun patsas paljastettiin Anjalankoskella Helsingin Sanomat. 3.2.2003. Viitattu 28.7.2020.
  15. a b c d e f g h Kari Sihvola: Kouvolan muistomerkkejä, patsaita ja muita historiallisia kohteita: Myllykoski keskusmaja.fi. 2019. Viitattu 21.1.2021.
  16. a b c d e f g Vilppulan jakokunnan muistomerkit; Mikkolan sukuseura
  17. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab Kari Sihvola: Kouvolan muistomerkkejä, patsaita ja muita historiallisia kohteita: Valkeala keskusmaja.fi. 2019. Viitattu 24.6.2020.
  18. a b c d e f g h i j k l m Kari Sihvola: Kouvolan muistomerkkejä, patsaita ja muita historiallisia kohteita: Jaala keskusmaja.fi. 2019. Viitattu 12.1.2021.
  19. a b c d e f g h i j Kari Sihvola: Kouvolan muistomerkkejä, patsaita ja muita historiallisia kohteita: Koria keskusmaja.fi. 2019. Viitattu 18.1.2021.
  20. Itsenäisyyden patsas; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  21. Elimäkeläisten miesten jatkosotaan lähdön muistokivi; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  22. Jalkaväkirykmentti 25:n (JR 25) 1. konekiväärikomppanian ja kranaatinheitinjoukkueen muistomerkki; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  23. a b c d e f g h Kari Sihvola: Kouvolan muistomerkkejä, patsaita ja muita historiallisia kohteita: Inkeroinen keskusmaja.fi. 2019. Viitattu 16.1.2021.
  24. Jalkaväkirykmentti 25 (JR 25) kranaatinheitinkomppanian muistomerkki; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  25. Jalkaväkirykmentti 25:n Piikkirykmentin muistomerkki; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  26. JR 5 muistopaasi; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  27. Kalervo Aaltonen, Jouko Heikkilä, Juha Jetsu, Matti Saarinen, Ari Vainio, Studio Iiro, Mikko Ranki, Pertti Jurvanen, Timo Miettinen (valokuvaajat), Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-7-6, viitattu 26 kesäkuuta 2020), s. 45 (Osa VIII: Kymi)View and modify data on Wikidata
  28. a b c d e f g Kalervo Aaltonen, Jouko Heikkilä, Juha Jetsu, Matti Saarinen, Ari Vainio, Studio Iiro, Mikko Ranki, Pertti Jurvanen, Timo Miettinen (valokuvaajat), Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-7-6, viitattu 26 kesäkuuta 2020), s. 46 (Osa VIII: Kymi)View and modify data on Wikidata
  29. Punaisten muistomerkki Sippola Punaisten muistomerkit. Viitattu 14.8.2020.
  30. a b Mikkola, Jukka: Kuvanveistäjä Walter Mikkola (1913 - 1987) Jukka Mikkolan kotisivu. Viitattu 6.6.2020.
  31. a b c Eero Mattila: Kouvolan sotamuistomerkit. Kymenlaakson reserviupseeripiiri ry, 2017.
  32. Kouvola / Karjalaan jääneet vainajat Willimiehen blogi. 26.3.2017. Viitattu 5.8.2020.
  33. Keski-Suomen Rykmentin muistokivi; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  34. a b Kalervo Aaltonen, Jouko Heikkilä, Juha Jetsu, Matti Saarinen, Ari Vainio, Studio Iiro, Mikko Ranki, Pertti Jurvanen, Timo Miettinen (valokuvaajat), Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-7-6, viitattu 23 kesäkuuta 2020), s. 52 (Osa VIII: Kymi)View and modify data on Wikidata
  35. Toivonen, Pentti & Rantalainen, Seppo: Ilmapuolustuksen muistomerkit Kymenlaaksossa (PDF) (Kohde 7) 30.11.2010. Salpausselän Ilmatorjuntakilta. Viitattu 29.4.2019.
  36. Korian siltojen muistomerkki; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  37. Kalervo Aaltonen, Jouko Heikkilä, Juha Jetsu, Matti Saarinen, Ari Vainio, Studio Iiro, Mikko Ranki, Pertti Jurvanen, Timo Miettinen (valokuvaajat), Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-7-6, viitattu 24 kesäkuuta 2020), s. 96 (Osa VIII: Kymi)View and modify data on Wikidata
  38. Toivonen, Pentti & Rantalainen, Seppo: Ilmapuolustuksen muistomerkit Kymenlaaksossa (PDF) (Kohde 9) 30.11.2010. Salpausselän Ilmatorjuntakilta. Viitattu 30.4.2019.
  39. Ilmailun muistomerkki Kotkapatsas ja lentoturmissa henkensä menettäneiden muistolaatat; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  40. Kouvola sai uuden muraalin — Laku-ukko hymyilee seinän korkuisena Kouvolan Lakritsin tehtaan päädyssä; Kouvolan Sanomat 8.6.2019
  41. Kalervo Aaltonen, Jouko Heikkilä, Juha Jetsu, Matti Saarinen, Ari Vainio, Studio Iiro, Mikko Ranki, Pertti Jurvanen, Timo Miettinen (valokuvaajat), Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-7-6, viitattu 24 kesäkuuta 2020), s. 101 (Osa VIII: Kymi)View and modify data on Wikidata
  42. Kustaa III:n kivi valkealankylat.fi. Viitattu 24.6.2020.
  43. Punaisten muistomerkki, Kuusankoski; Punaisten muistomerkit
  44. a b c d e f g h i j Eero Mattila: Kouvolan Sotamuistomerkit. Kymenlaakson reserviupseeripiiri ry, 2017.
  45. Kaakon Viestintä Oy: ”Laskuvarjojääkärit”-muistokivi paljastettiin Utissa - Kouvolan Sanomat kouvolansanomat.fi. 2.9.2018. Viitattu 23.8.2020.
  46. Toivonen, Pentti & Rantalainen, Seppo: Ilmapuolustuksen muistomerkit Kymenlaaksossa (PDF) (Kohde 1) 30.11.2010. Salpausselän Ilmatorjuntakilta. Viitattu 29.4.2019.
  47. Selänpään Brewster muistomerkki; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  48. Toivonen, Pentti & Rantalainen, Seppo: Ilmapuolustuksen muistomerkit Kymenlaaksossa (PDF) (Kohde 13) 30.11.2010. Salpausselän Ilmatorjuntakilta. Viitattu 30.4.2019.
  49. Läpi tulen; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  50. Kalervo Aaltonen, Jouko Heikkilä, Juha Jetsu, Matti Saarinen, Ari Vainio, Studio Iiro, Mikko Ranki, Pertti Jurvanen, Timo Miettinen (valokuvaajat), Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-7-6, viitattu 23 kesäkuuta 2020), s. 6 (Osa VIII: Kymi)View and modify data on Wikidata
  51. Kalervo Aaltonen, Jouko Heikkilä, Juha Jetsu, Matti Saarinen, Ari Vainio, Studio Iiro, Mikko Ranki, Pertti Jurvanen, Timo Miettinen (valokuvaajat), Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-7-6, viitattu 24 kesäkuuta 2020), s. 98 (Osa VIII: Kymi)View and modify data on Wikidata
  52. Toivonen, Pentti & Rantalainen, Seppo: Ilmapuolustuksen muistomerkit Kymenlaaksossa (PDF) (Kohde 8) 30.11.2010. Salpausselän Ilmatorjuntakilta. Viitattu 30.4.2019.
  53. Messerschmitt Bf-109 hävittäjä; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  54. Andrew G. Newby: Finland’s “Great Hunger Years” Memorials: A Sesquicentennial Report.1 (s. 185) Helsinki Collegium for Advanced Studies. Viitattu 29.12.2017.
  55. Kalervo Aaltonen, Jouko Heikkilä, Juha Jetsu, Matti Saarinen, Ari Vainio, Studio Iiro, Mikko Ranki, Pertti Jurvanen, Timo Miettinen (valokuvaajat), Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-7-6, viitattu 23 kesäkuuta 2020), s. 5 (Osa VIII: Kymi)View and modify data on Wikidata
  56. Pioneerimuistomerkki; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  57. [https://www.sotamuistomerkit.fi/Sotamuistomerkit?mid=40 Pro Patria -muistomerkki; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945]
  58. Inkeroisten kirkon Pro Patria taulu; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  59. Punnuksen kivi Suomen sotamuistomerkit 1939-1945. Viitattu 8.8.2020.
  60. a b Utin ilmailumuistomerkit keskusmaja.fi. Viitattu 24.6.2020.
  61. Rissalan lentoturma Utin Ilmakilta ry, ilmakilta.info. Viitattu 24.6.2020.
  62. Toivonen, Pentti & Rantalainen, Seppo: Ilmapuolustuksen muistomerkit Kymenlaaksossa (PDF) (Kohde 10) 30.11.2010. Salpausselän Ilmatorjuntakilta. Viitattu 29.4.2019.
  63. Kalervo Aaltonen, Jouko Heikkilä, Juha Jetsu, Matti Saarinen, Ari Vainio, Studio Iiro, Mikko Ranki, Pertti Jurvanen, Timo Miettinen (valokuvaajat), Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-7-6, viitattu 24 kesäkuuta 2020), s. 97 (Osa VIII: Kymi)View and modify data on Wikidata
  64. Kalervo Aaltonen, Jouko Heikkilä, Juha Jetsu, Matti Saarinen, Ari Vainio, Studio Iiro, Mikko Ranki, Pertti Jurvanen, Timo Miettinen (valokuvaajat), Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-7-6, viitattu 23 kesäkuuta 2020), s. 27 (Osa VIII: Kymi)View and modify data on Wikidata
  65. Salpausselän Ilmatorjuntapatteriston Killan perinnevaahtera; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  66. Toivonen, Pentti & Rantalainen, Seppo: Ilmapuolustuksen muistomerkit Kymenlaaksossa (PDF) (Kohde 2) 30.11.2010. Salpausselän Ilmatorjuntakilta. Viitattu 29.4.2019.
  67. Salpausselän Ilmatorjuntapatteriston muistoreliefi; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  68. Kouvola, Anjalan kirkko Sotasampo. Viitattu 9.12.2017.
  69. Kouvola, Karhunkankaan hautausmaa Sotasampo. Viitattu 9.12.2017.
  70. Kouvola, Elimäen hautausmaa Sotasampo. Viitattu 9.12.2017.
  71. Kouvola, Jaala Sotasampo. Viitattu 9.12.2017.
  72. Kouvola, Sankarihautausmaa Sotasampo. Viitattu 9.12.2017.
  73. Antero Tuomisto: Suomalaiset sotamuistomerkit, s. 284. Sotilasperinteen seura ry., 1998. ISBN 952-9872-05-4.
  74. Kouvola, Kuusankoski, uusi hautausmaa Sotasampo. Viitattu 9.12.2017.
  75. Kouvola, Myllykosken kirkkopuisto Sotasampo. Viitattu 9.12.2017.
  76. a b Laila Sairo: Kouvolassa on 165 sotilaallista muistomerkkiä, patsasta, laattaa tai reliefiä Kouvolan Sanomat, kouvolansanomat.fi. 23.4.2017. Viitattu 24.6.2020.
  77. Tulevaisuuden usko; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  78. Kouvola, Kirkkomaan hautausmaa Sotasampo. Viitattu 9.12.2017.
  79. Kouvola, Mäntysaaren hautausmaa Sotasampo. Viitattu 9.12.2017.
  80. Kouvola, Tuohikotin sankarihautausmaa Sotasampo. Viitattu 9.12.2017.
  81. Pertti Nieminen: Sankarivainajien muistomerkki Kouvolaan sotaveteraani.fi.
  82. Sankarivainajien muistomerkki, Kouvola; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  83. Inkeroisten sankarivainajien muistomerkki; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  84. Sotien muistotammi ja -laatta; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  85. Stuka lentäjien muistomerkki; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  86. Tukinuittaja Kouvola; Tukkilaiset.com
  87. Kalervo Aaltonen, Jouko Heikkilä, Juha Jetsu, Matti Saarinen, Ari Vainio, Studio Iiro, Mikko Ranki, Pertti Jurvanen, Timo Miettinen (valokuvaajat), Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-7-6, viitattu 23 kesäkuuta 2020), s. 51 (Osa VIII: Kymi)View and modify data on Wikidata
  88. Kalervo Aaltonen, Jouko Heikkilä, Juha Jetsu, Matti Saarinen, Ari Vainio, Studio Iiro, Mikko Ranki, Pertti Jurvanen, Timo Miettinen (valokuvaajat), Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-7-6, viitattu 26 kesäkuuta 2020), s. 44 (Osa VIII: Kymi)View and modify data on Wikidata
  89. Kalervo Aaltonen, Jouko Heikkilä, Juha Jetsu, Matti Saarinen, Ari Vainio, Studio Iiro, Mikko Ranki, Pertti Jurvanen, Timo Miettinen (valokuvaajat), Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-7-6, viitattu 24 kesäkuuta 2020), s. 102 (Osa VIII: Kymi)View and modify data on Wikidata
  90. Utin taistelun muistomerkki valkealankylat.fi. Viitattu 24.6.2020.
  91. Sihvola, Kari: Vapaudenpatsas Kouvolan muistomerkkejä, patsaita ja muita historiallisia kohteita. 24.09.2019. Viitattu 23.3.2020.
  92. a b Anna Sirola: Puhukoon paatinen pylväs, s. 328. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  93. Venäläisten sotilaiden hautausmaa; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  94. [https://www.sotamuistomerkit.fi/Sotamuistomerkit?mid=43 Vuosien 1939-1944 sotien veteraanien muistokivi; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945]
  95. Kasper Wreden muistomerkit; Utin Ilmakilta

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]