Luettelo Kouvolan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Kouvolan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Kouvolan kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Kouvolaan on vuonna 2009 yhdistetty Anjalankoski, Kuusankoski, Elimäki, Jaala ja Valkeala. Näistä Anjalankoski muodostettiin aiemmista Anjalan ja Sippolan kunnista.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
3. erillisen autokomppanian (3. ErAutoK) muistolaatta[1] Vanhalla kasarmialueella, Maneesitie 2 rakennuksen ulkoseinässä 60.8718°N, 26.686°E Hyytiäinen, EsaEsa Hyytiäinen 2001 3.ErAutoK muistolaatta.jpg
3. erillisen viestikomppanian (3. ErVK) muistolaatta[1] Vanhalla kasarmialueella, Maneesitie 2 rakennuksen ulkoseinässä 60.8718°N, 26.686°E Hyytiäinen, EsaEsa Hyytiäinen 2001 3.ErVKK muistolaatta.jpg
86. Raskaan ilmatorjuntapatterin muistotykki[2] Vanhalla kasarmialueella, Paraatikentän keskellä 60.8731°N, 26.6816°E 1988
Ajan hammas[3][4] Pioneeripuisto, kasarmirakennuksen edessä, Hakuntie 10-12 vastapäätä Koria 60.852°N, 26.6061°E Toikka, AnteroAntero Toikka 2019
Alppilentäjien muistomerkki[5] Lauttarannantie Alakylä 60.8461°N, 26.6708°E 2000
Aunuksessa Polovinan taisteluissa 1918-19 kaatuneiden muistomerkki[6] Vanha hautausmaa, Kasarminkatu 45 Kasarminmäki 60.8732°N, 26.6764°E 1921 Aunuksessa Polovinan taisteluissa 1918-19 kaatuneiden muistomerkki.jpg
Elimäen ensimmäisen, v. 1571 rakennetun kirkon muistokivi[7][8] Elimäen kirkkotarhan hautausmaa, itäportin lähellä, Vanhamaantie 16 B (paikkalinkki suuntaa-antava) Elimäen kirkonkylä 60.7215°N, 26.4499°E
Haitarijazz[9] Kouvolan tori 60.8686°N, 26.7005°E Paavilainen, ReijoReijo Paavilainen, Mäkinen, PerttiPertti Mäkinen ja Somma, OssiOssi Somma 2003
Heikki Hasun patsas[9] Keltakankaantie 5, Anjalankosken entisen kaupungintalon edessä Keltakangas 60.7501°N, 26.8232°E Honkanen, JuhaniJuhani Honkanen 2003
Helvi Honka[9] Kaupunginkirjaston pääovi, Salpausselänkatu 33 60.8704°N, 26.7084°E Patomäki, PanuPanu Patomäki 2007 KouvolaHelviHonkaPatsas.JPG
Hillosensalmen taistelun v. 1918 muistomerkki Hillosensalmi 61.198°N, 26.785°E 2010 Hillosensalmi 1918.JPG
Hämeen ratsurykmentin jalkauttamisen 1944 muistolaatta[1] Vanhalla kasarmialueella, Paraatikenttä 7 (pitkäkasarmi) rakennuksen ulkoseinässä, Prikaatikenttä 7 60.8729°N, 26.6802°E Kouvola Hämeen ratsurykmentin muistolaatta.jpg
Ilmari Salmisen juoksijapatsas[9] Kuntotalo II.n edusta, Salpausselänkatu 60.8704°N, 26.7122°E Koskinen, PauliPauli Koskinen 1988
Itsenäisyyspatsas[9] Kauppalankatu 60.8709°N, 26.7033°E Muroma, ArvoArvo Muroma 1936 KouvolaItsenaisyyspatsas.JPG
Jatkosotaan lähdön muistomerkki, Elimäki[10] Elimäen seurakunnan kirkkopuisto (kellotapulin viereinen puisto, Vanhamaantie 15), Vanhamaantien ja Loviisantien kulman lähellä Elimäen kirkonkylä 60.7212°N, 26.4505°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1985
JR 25:n joukkojen 18.6.1941 perustamisen muistolaatta[1] Valkealan nuorisoseuratalon ulkoseinässä, Selänpääntie, Selänpää Valkeala 61.056°N, 26.715°E Valkeala JR 25 joukkojen perustaminen.jpg
JR 25:n muistomerkki[9] Lääninpuisto, Hovioikeudenkatu 60.8701°N, 26.6985°E Savikurki, ViljoViljo Savikurki 1981 Kouvola JR 25 muistomerkki.jpeg
Kalastava karhu[9][11] Kauppatorin eteläreuna 60.8677°N, 26.6986°E Laurila, TuureTuure Laurila 1959
Kalojen kanssa kilpaa[9][12] Jaakonpuisto 60.8693°N, 26.7128°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1959 (1961)
Kansalaissodan v. 1918 punaisten muistomerkki, Anjala Anjalan hautausmaa Anjala 60.6898°N, 26.7918°E Anjala 1918 muistomerkki 1.jpg
Kansalaissodan v. 1918 punaisten muistomerkki, Kouvola Vanha hautausmaa, Kasarminkatu 45 60.872°N, 26.675°E Kouvola 1918 muistomerkki 2.jpg
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki ("Rauha teille")[13] Anjalan kirkkotarha, Anjalantie 2 Anjala 60.689°N, 26.8072°E Mikkola, WalterWalter Mikkola 1960
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki[8][14][13] Elimäen kirkkotarhan hautausmaa, Vanhamaantie 16 B Elimäen kirkonkylä 60.7216°N, 26.449°E Mikkola, WalterWalter Mikkola 1955
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki[14] Inkeroisten kirkon hautausmaa Inkeroinen 60.7226°N, 26.8305°E Liimatainen, KirstiKirsti Liimatainen 1974
Karjalaan jääneet vainajat[14] Vanha hautausmaa, Kasarminkatu 45 60.873°N, 26.6763°E Karjalaan jääneet vainajat Kouvola ilman leimaa,jpg.jpeg
Karjalan prikaatin muistomerkki[9] Prikaatinpuisto 60.8708°N, 26.6861°E Hyytiäinen, EsaEsa Hyytiäinen 1957
Keski-Suomen rykmentin muistokivi[9][12] Lääninpuisto 60.8699°N, 26.6981°E Lehtonen, KalleKalle Lehtonen 1974
Kolmoiskosket[9][15] Kuusankosken kirkkopuisto, Valtakatu Kuusankoski 60.9095°N, 26.6282°E Pyykkö, KimmoKimmo Pyykkö 1971
Korian silloilla 1918 surmattujen valkoisten muistolaatta[1] Korian vanhan rautatiesillan Korian puoleisen kaiteen päässä, Koriansuora Koria 60.853°N, 26.6145°E Nyström, SakariSakari Nyström 2007 Koria railway bridge 1918 war memorial plaque.JPG
Korian siltojen pommitusten muistomerkki[16] Korian maantiesillan lounaispäässä, rinteen alla lähellä rantaa Koria 60.8532°N, 26.6133°E (tarkkuus noin 20 m) Lantta, MarttiMartti Lantta 2007
Korian varuskunnan komentajien muistokivi, metsikkö[1] Pioneerimuistomerkin läheisyydessä, Pioneeritie Koria 60.8508°N, 26.6062°E Eskola, JoukoJouko Eskola 1984 (2005)
Koria komentajien muistomerkki.jpg
Korian varuskunnan sotilaskodin muistolaatta[1] Entisen sotilaskodin ulkoseinässä, Hakuntie Koria 60.8497°N, 26.6055°E 1996
Korian varuskunnan sotilaskodin muistolaatta.jpg
Kotkapatsas, Ilmavoimien kaatuneiden muistomerkki eli Ilmailun muistomerkki[17][18] Utti 60.893°N, 26.9116°E Reitel, KaljuKalju Reitel 1997
Kouvolan ilmatorjunnan muistotykki 88 RMBK (IT-muistotykki)[2][12] Lääninpuisto 60.8692°N, 26.6971°E 1990
Kouvolan kolmoset[9] Keskuspuisto 60.8695°N, 26.7074°E Koskinen, PauliPauli Koskinen 1965 KouvolanKolmoset1.JPG
Kuninkaankivi, Kustaa III:n kivi eli Valkealan taistelun (30.4.1790) muistomerkki[19][20][21] Tien 386 varrella (länsipuolella) noin 1,8 km Valkealan kirkolta Joutjärven suuntaan (Multamäentie 78, Kouvola) Valkeala 60.9546°N, 26.7955°E
Lappakosken surmapaikan 19.2.1918 muistomerkki[1] metsäautotien varrella, Lappakoski Valkeala 60.9229°N, 26.6835°E 2012
Lappakosken 19.2.1918 muistomerkki.jpg
Lentolaivue 24:n 2. Lentueen muistomerkki[22] Selänpään lentokenttä Valkeala 61.0614°N, 26.797°E Hyytiäinen, EsaEsa Hyytiäinen 2003
Lentomestari Arvo Kankkusen muistokivi[23] Utti 60.906°N, 26.9648°E
Liikkalan entisen rautatieaseman muistomerkki[1] Liikkala, Asemankulma Sippola, Liikkala 60.6855°N, 26.9795°E 1999 (noin) Liikkalan rautatieaseman muistomerkki.jpg
Läpi tulen[9][15] Ekholmintien ja Marskinkadun kulmaus Kuusankoski 60.9099°N, 26.6431°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1958 (1957)
Maahenki[9][24] ent. kunnanviraston edusta Elimäen kirkonkylä 60.721°N, 26.4521°E Papinaho, PenttiPentti Papinaho 1983
Menneitten sukupolvien työn muistopaasi[1] Voikaan kirkkopuisto, Kirkkokuja, Voikkaa Kuusankoski 60.9427°N, 26.612°E 1985
Menneitten sukupolvien työn muistopaasi.jpg
Messerschmitt Bf 109-vitriini[25][26] Utti 60.8929°N, 26.9105°E 1982
Minne mennä[9] Sippolan kirkonmäki, puistoalue, Sippolantie 16 (suuntaa-antava paikkalinkki Sippolan kirkon pysäköintialueelle; teoksena "tunteiden katukyltit") Sippola 60.7394°N, 26.9974°E Nieminen, HeiniHeini Nieminen ja Nyberg, SandraSandra Nyberg 2013
Muisto[9][12] Vanha hautausmaa (Muistolehto) 60.8731°N, 26.6765°E Peltokangas, MattiMatti Peltokangas 1985
Ruotsi-Venäjän rajakivi (1743-1809), eli Mäkelän taistelun (28.4.1918) muistomerkki[27] Vesalantie, Huhdasjärven Mäkelä Jaala 61.1634°N, 26.6522°E 1920
Naukion taidesaunan reliefi[9] Messutie 1 Kuusankoski 60.9137°N, 26.6177°E Lappi, JuhaJuha Lappi 1983
Nälkävuosien 1867-1868 uhrien muistomerkki[28] Kallioniemen tanssilavan lähellä Koria 60.852°N, 26.6166°E 1869
Ogoh-Ogoh[9] Varuskuntakatu 11, Kouvola-talon piha 60.8668°N, 26.6906°E Pentik, AnuAnu Pentik 2012
Paperintekijät[9][29] Tori Inkeroinen 60.6918°N, 26.8404°E Kannosto, ErkkiErkki Kannosto 1989
Perusnurkka[9] Seitsemän männyn puisto, Asemakatu 60.8678°N, 26.704°E Gryta, RadoslawRadoslaw Gryta 1989
Pesäpalloilija[9] Salpausselän tornitalojen edessä 60.8705°N, 26.7065°E Pursiainen, OnniOnni Pursiainen 1968
Pioneerikoulun- ja pioneerikoulutuksen muistolaatta 1983-1998[1] Vanhalla kasarmialueella, Paraatikenttä 4 rakennuksen ulkoseinässä 60.8725°N, 26.6824°E 1999 Pioneerikoulun muistolaatta.jpg
Pioneerimuistomerkki[7][30] Pioneerien harjoituskentällä Pioneeritien alussa Koria 60.8507°N, 26.607°E Loukola, ErkkiErkki Loukola 1966
Polkupyöräpataljoona 6 (PPP 6) linnoitustyön 1939 muistolaatta[1] Tirvan tanssilavaa miltei vastapäätä Pasintien reunasta n.30m kivessä Utti, Tirva, Pasintie 60.9235°N, 27.0148°E Polkupyöräpataljoona (PPP 6) laatta.jpg
Polvesta polveen[9] Kaupungintalon edusta. Torikatu 10 60.8703°N, 26.7022°E Utriainen, RaimoRaimo Utriainen 1985
Pro Patria -muistomerkki, Valkeala [31] Hukalan aukio Valkeala 60.935°N, 26.7982°E Paju, Tarmo R.Tarmo R. Paju 2007 Valkeala Pro Patria.JPG
Punaisten uhrien muistomerkki[1] Ammattiopiston aukiolla "Stöörinkankaalla", Uimahallintie Kuusankoski 60.9179°N, 26.6131°E 2011
Vapaussodan 1918 punaisten muistomerkki.jpg
Purjekoulukoneen (Rhönlerche II, tunnus OH-KRA) turman muistomerkki [32] Kukkolanmäki 60.8954°N, 26.8526°E 196_
Rissalan lentoturman muistomerkki eli DC-3:n uhrien muistomerkki[33][34][35] Utti 60.8931°N, 26.9127°E
Rotary-suihkulähde[9] Oikokadun, Keskikadun ja Koulukadun risteys 60.869°N, 26.7078°E Sepponen, JonnaJonna Sepponen 2005
Saksalaisten lentäjien muistomerkki eli Saksalaisten ulaanien muistomerkki[12][36] Pyhän Ristin kirkon edessä, Kirkonmäenkatu 2 60.8696°N, 26.6882°E 1919
Salpausselän Ilmatorjuntapatteriston muistoreliefi[37] Vanhalla kasarmialueella, ns. Pitkänkasarmin eteläpäädyssä 60.8726°N, 26.6801°E Heiskanen, AlttiAltti Heiskanen 1989
Sankarimuistomerkki, Sankarien risti, Anjala[38] Anjala kirkon sankarihautausmaa, Anjalantie 2 Anjala 60.6891°N, 26.8069°E Bruun, I.I. Bruun 1965 Anjala sankarimuistomerkki.JPG
Sankaripatsas Polvistunut sotilas, Anjalankoski [39] Inkeroisten Karhunkankaan hautausmaa, Karhunkankaantie 28 Inkeroinen 60.7223°N, 26.8301°E Savikurki, ViljoViljo Savikurki 1953 Anjalankoski sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki Jäähyväiset aseveljelle, Elimäki[40] Elimäen kirkon sankarihautausmaa, Vanhamaantie 16 B Elimäen kirkonkylä 60.7217°N, 26.4495°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1952 Elimäki sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Jaala[41] Jaalan kirkon sankarihautausmaa, Jaalantie 132 Jaala 61.0498°N, 26.4888°E Lemminkäinen, TapaniTapani Lemminkäinen 1951 Jaala sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki Viheriöivä risti, Kouvola[42][43] Vanha hautausmaa, Kasarminkatu 45 60.8732°N, 26.6767°E Salmio-Toiviainen, TarjaTarja Salmio-Toiviainen ja Toiviainen, EskoEsko Toiviainen 1948 Kouvola sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Kuusankoski[44] Pohjankorventie 13 Kuusankoski 60.9048°N, 26.5823°E Filen, EmilEmil Filen 1948 Kuusankoski sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki Im Memoriam, Myllykoski[45] Myllykosken kirkon sankarihautausmaa Myllykoski 60.769°N, 26.7823°E Jauhiainen, OskariOskari Jauhiainen 1953 Myllykoski sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki Tulevaisuuden usko, Sippola[46][10] Sippolan kirkon sankarihautausmaa, Sippolantie 16 Sippola 60.7392°N, 26.9986°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1954 Sippola sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki sotilas, kylväjä sekä äiti ja lapsi, Valkeala[47] Valkealan kirkon sankarihautausmaa, Kalevantie 5 Valkeala 60.9386°N, 26.7953°E Lemminkäinen, TapaniTapani Lemminkäinen 1951 Valkeala sankarimuistomerkki.JPG
Sankariristi, Hillosensalmi[48] Mäntysaari, 47910 Hillosensalmi 61.1958°N, 26.7905°E Lemminkäinen, TapaniTapani Lemminkäinen 1951 Mäntysaari sankarimuistomerkki.JPG
Sankariristi, Tuohikotti[49] Lepotie 3 Tuohikotti 61.09°N, 27.05°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1951 Tuohokotti sankarimuistomerkki.JPG
Sankarivainajien 1939-45 muistomerkki[50] Lääninpuisto, Hovioikeudenkatu 60.8702°N, 26.6992°E Marjo Lahtinen 2009
Lääninpuisto sankarivainajien 1939-1945 muistomerkki.jpeg
Savon radan 100-vuotismerkki[9][12] Rautatieaseman länsipuoli, 1-raiteen vieressä 60.866°N, 26.7023°E Tarmo, IrmeliIrmeli Tarmo 1989
Sodissa 1939-1945 kaatuneiden suomenhevosten muistomerkki[1] Myllykoski, Ratsastustallin piha, Urhontie 36 Myllykoski 60.7839°N, 26.8295°E Taina ja Mika Lehtinen

Matti Kurki

2014 Sodissa kaatuneiden suomenhevosten muistomerkki.jpg
Sotilaskotiyhdistyksen muistolaatta sotilaskotitoimintaa 1941-1998[1] Vanhalla kasarmialueella, Rykmentintie 2 rakennuksen ulkoseinässä 60.8724°N, 26.6844°E Hyytiäinen, EsaEsa Hyytiäinen 2004 Sotilaskotiyhdistyksen muistolaatta.jpg
Sotilassairaalan muistolaatta 1915-1955[1] Vanhalla kasarmialueella, Maneesitie 2 rakennuksen ulkoseinässä 60.8719°N, 26.686°E Hyytiäinen, EsaEsa Hyytiäinen Sotilasairaalan muistolaatta.jpg
Sotilassoittokunnan muistolaatta 1970-1989[1] Vanhalla kasarmialueella, Vartiotie 4 rakennuksen ulkoseinässä 60.8728°N, 26.6845°E Sotilassoittokunnan muistolaatta.jpg
Stuka-saksalaislentäjien osasto Kuhlmeyn 15.7.1944 onnettomuuden muistomerkki[1] S-market Jokelan pysäköintialueen reunassa, Jokelantörmäntie Valkeala 60.9129°N, 26.7666°E Hyytiäinen, EsaEsa Hyytiäinen 2010
Stuka lentäjien muistomerkki.jpg
Suomenhevonen 100 vuotta[9] Ravirata 60.8859°N, 26.7031°E Joutsen, HermanHerman Joutsen 2007
Sippuja[9] Kirjaston edusta (karttalinkki epämääräinen) Inkeroinen 60.6939°N, 26.8391°E Tommola, MattiMatti Tommola 1983
Talo[3][4] Pioneeripuisto, Pioneerikenttä, teos näkyy rautatielle (karkea, suuntaa-antava paikkalinkki) Koria 60.8518°N, 26.6076°E Gryta, RadoslawRadoslaw Gryta 2019
Tanssi[9] Kouvola-talon puistikko 60.8675°N, 26.6901°E Kullberg, Jan-ErikJan-Erik Kullberg 1989
Tiedon puu (Tiedonpuu) [9][12] Tietotie 3-5, Kouvolan lyseon edusta 60.873°N, 26.7149°E Koskinen, PauliPauli Koskinen 1965
Tukinuittaja[9][51] Kirjaston ja terveysaseman välisessä puistossa Kuusankoski 60.907°N, 26.6293°E Haupt, MattiMatti Haupt 1972
Tuohikotin taistelussa 29.4.1918 kaatuneiden punaisten hautamuistomerkki[1] Tuohikotti, Kilpapolku Valkeala, Tuohikotti 61.0928°N, 27.0635°E Vapaussodan Tuohikotti punaistesten hauta.jpg
Töpsymänty Kustaa III sodan 1788-1799 muistopaikka info-laattoineen[1] Hiivurin peltoaukeiden laidassa Vilppulantien varrella, Vilppulantie Koria 60.8445°N, 26.62°E
Koria Töpsymänty.jpg
Unto Seppäsen patsas[9][52] Kaupunginteatterin edessä Kouvolan keskusta 60.8706°N, 26.7099°E Savikurki, ViljoViljo Savikurki 1960
Utin taistelun (28.6.1789) muistomerkki[53][54][32] Valtatien 6 (Utintie) varrella (pohjoispuolella), noin 5,2 km Tykkimäen huvipuistolta Lappeenrantaan päin, 140 m Vennan tien itäpuolella Utti 60.8877°N, 26.8727°E 1931
Vapaudenpatsas[55] Marskinkatu 3 Kuusankoski 60.9103°N, 26.6414°E O. W., EricEric O. W. 1933
Vapaussodan v. 1918 valkoisten muistomerkki, Kouvola[56] Vanha hautausmaa, Kasarminkatu 45 60.873°N, 26.676°E 1921 Kouvola 1918 muistomerkki 1.jpg
Vapaussodan v. 1918 valkoisten muistomerkki, Valkeala[56] Valkealan kirkon kirkkotarha, Kalevantie 5 Valkeala 60.9379°N, 26.7969°E 1921 Valkeala 1918 muistomerkki 1.jpg
Venäläisten lentäjien muistomerkki[46] Lepolan hautausmaan eteläpuolella (Hyppäläntie 188) 60.8832°N, 26.8674°E
Venäläisten lentäjien muistomerkki[10] Sippolan (Hirvelän) hautausmaa, Hirvelänkuja 60.7618°N, 27.0317°E
Voikkaan koulun reliefi[9] Voikkaa, Kuusankoski 60.944°N, 26.6153°E Lappi, JuhaJuha Lappi 1989
Voikkaa vapaussodan v. 1918 punaisten uhrien muistomerkki[1] Voikkaa, Mäentausta, Virvaraitti Kuusankoski 60.9433°N, 26.6238°E
Voikkaa Virvaraitti 1918 punaiset.jpg
Värälän rauhan muistokivi[7] Anjalantie 1782, kiinteistön kaakkoispuolella Värälä 60.8228°N, 26.6781°E
Äiti Valkeala[9] Toikkalantie 5 Valkeala 60.9407°N, 26.8066°E Lappi, JuhaJuha Lappi 1991

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u Eero Mattila: Kouvolan Sotamuistomerkit. Kymenlaakson reserviupseeripiiri ry, 2017.
  2. a b Toivonen, Pentti & Rantalainen, Seppo: Ilmapuolustuksen muistomerkit Kymenlaaksossa (PDF) (Kohde 4) 30.11.2010. Salpausselän Ilmatorjuntakilta. Viitattu 29.4.2019.
  3. a b Penttinen, Anne: Kouvolan asuntomessualueen taideteokset valmistuvat Pioneeripuistoon viimeistään kesäkuussa — Taiteilija Antero Toikan teos muurataan paikan päällä, Radoslaw Grytan Talosta povataan alueelle uutta maamerkkiä Kouvolan Sanomat. 11.1.2019. Kaakon Viestintä Oy. Viitattu 11.7.2019.
  4. a b Veera Kohopää: Kouvolan asuntomessualueelle hankitut Radoslaw Grytan ja Antero Toikan suunnittelemat julkiset taideteokset ovat valmistuneet — Grytan mukaan julkinen taide on tärkeä osa kaupunkia, mutta siitä puhutaan usein negatiivisesti Kouvolan Sanomat, kouvolansanomat.fi. 10.7.2019. Viitattu 26.8.2019.
  5. Toivonen, Pentti & Rantalainen, Seppo: Ilmapuolustuksen muistomerkit Kymenlaaksossa (PDF) (Kohde 6) 30.11.2010. Salpausselän Ilmatorjuntakilta. Viitattu 29.4.2019.
  6. Antero Tuomisto: Suomalaiset sotamuistomerkit, s. 158. Suomen sotilas, 1998.
  7. a b c Kalervo Aaltonen, Jouko Heikkilä, Juha Jetsu, Matti Saarinen, Ari Vainio, Studio Iiro, Mikko Ranki, Pertti Jurvanen, Timo Miettinen (valokuvaajat), Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-7-6, viitattu 23 kesäkuuta 2020), s. 7 (Osa VIII: Kymi)View and modify data on Wikidata
  8. a b Elimäen kirkkotarha Kouvolan evankelis-luterilaiset seurakunnat, kouvolanseurakunnat.fi. Viitattu 23.6.2020.
  9. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af Kouvolan patsaat ja muistomerkit Poikilo-museot via tarinasoitin.fi.
  10. a b c Kari Sihvola: Kouvolan muistomerkkejä, patsaita ja muita historiallisia kohteita: Sippola keskusmaja.fi. 2019. Viitattu 24.6.2020.
  11. Kalervo Aaltonen, Jouko Heikkilä, Juha Jetsu, Matti Saarinen, Ari Vainio, Studio Iiro, Mikko Ranki, Pertti Jurvanen, Timo Miettinen (valokuvaajat), Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-7-6, viitattu 26 kesäkuuta 2020), s. 45 (Osa VIII: Kymi)View and modify data on Wikidata
  12. a b c d e f g Kalervo Aaltonen, Jouko Heikkilä, Juha Jetsu, Matti Saarinen, Ari Vainio, Studio Iiro, Mikko Ranki, Pertti Jurvanen, Timo Miettinen (valokuvaajat), Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-7-6, viitattu 26 kesäkuuta 2020), s. 46 (Osa VIII: Kymi)View and modify data on Wikidata
  13. a b Mikkola, Jukka: Kuvanveistäjä Walter Mikkola (1913 - 1987) Jukka Mikkolan kotisivu. Viitattu 6.6.2020.
  14. a b c Eero Mattila: Kouvolan sotamuistomerkit. Kymenlaakson reserviupseeripiiri ry, 2017.
  15. a b Kalervo Aaltonen, Jouko Heikkilä, Juha Jetsu, Matti Saarinen, Ari Vainio, Studio Iiro, Mikko Ranki, Pertti Jurvanen, Timo Miettinen (valokuvaajat), Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-7-6, viitattu 23 kesäkuuta 2020), s. 52 (Osa VIII: Kymi)View and modify data on Wikidata
  16. Toivonen, Pentti & Rantalainen, Seppo: Ilmapuolustuksen muistomerkit Kymenlaaksossa (PDF) (Kohde 7) 30.11.2010. Salpausselän Ilmatorjuntakilta. Viitattu 29.4.2019.
  17. Kalervo Aaltonen, Jouko Heikkilä, Juha Jetsu, Matti Saarinen, Ari Vainio, Studio Iiro, Mikko Ranki, Pertti Jurvanen, Timo Miettinen (valokuvaajat), Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-7-6, viitattu 24 kesäkuuta 2020), s. 96 (Osa VIII: Kymi)View and modify data on Wikidata
  18. Toivonen, Pentti & Rantalainen, Seppo: Ilmapuolustuksen muistomerkit Kymenlaaksossa (PDF) (Kohde 9) 30.11.2010. Salpausselän Ilmatorjuntakilta. Viitattu 30.4.2019.
  19. Kalervo Aaltonen, Jouko Heikkilä, Juha Jetsu, Matti Saarinen, Ari Vainio, Studio Iiro, Mikko Ranki, Pertti Jurvanen, Timo Miettinen (valokuvaajat), Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-7-6, viitattu 24 kesäkuuta 2020), s. 101 (Osa VIII: Kymi)View and modify data on Wikidata
  20. Kustaa III:n kivi valkealankylat.fi. Viitattu 24.6.2020.
  21. Kari Sihvola: Kouvolan muistomerkkejä, patsaita ja muita historiallisia kohteita: Valkeala keskusmaja.fi. 2019. Viitattu 24.6.2020.
  22. Toivonen, Pentti & Rantalainen, Seppo: Ilmapuolustuksen muistomerkit Kymenlaaksossa (PDF) (Kohde 1) 30.11.2010. Salpausselän Ilmatorjuntakilta. Viitattu 29.4.2019.
  23. Toivonen, Pentti & Rantalainen, Seppo: Ilmapuolustuksen muistomerkit Kymenlaaksossa (PDF) (Kohde 13) 30.11.2010. Salpausselän Ilmatorjuntakilta. Viitattu 30.4.2019.
  24. Kalervo Aaltonen, Jouko Heikkilä, Juha Jetsu, Matti Saarinen, Ari Vainio, Studio Iiro, Mikko Ranki, Pertti Jurvanen, Timo Miettinen (valokuvaajat), Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-7-6, viitattu 23 kesäkuuta 2020), s. 6 (Osa VIII: Kymi)View and modify data on Wikidata
  25. Kalervo Aaltonen, Jouko Heikkilä, Juha Jetsu, Matti Saarinen, Ari Vainio, Studio Iiro, Mikko Ranki, Pertti Jurvanen, Timo Miettinen (valokuvaajat), Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-7-6, viitattu 24 kesäkuuta 2020), s. 98 (Osa VIII: Kymi)View and modify data on Wikidata
  26. Toivonen, Pentti & Rantalainen, Seppo: Ilmapuolustuksen muistomerkit Kymenlaaksossa (PDF) (Kohde 8) 30.11.2010. Salpausselän Ilmatorjuntakilta. Viitattu 30.4.2019.
  27. Kalervo Aaltonen, Jouko Heikkilä, Juha Jetsu, Matti Saarinen, Ari Vainio, Studio Iiro, Mikko Ranki, Pertti Jurvanen, Timo Miettinen (valokuvaajat), Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-7-6, viitattu 23 kesäkuuta 2020), s. 27 (Osa VIII: Kymi)View and modify data on Wikidata
  28. Andrew G. Newby: Finland’s “Great Hunger Years” Memorials: A Sesquicentennial Report.1 (s. 185) Helsinki Collegium for Advanced Studies. Viitattu 29.12.2017.
  29. Kalervo Aaltonen, Jouko Heikkilä, Juha Jetsu, Matti Saarinen, Ari Vainio, Studio Iiro, Mikko Ranki, Pertti Jurvanen, Timo Miettinen (valokuvaajat), Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-7-6, viitattu 23 kesäkuuta 2020), s. 5 (Osa VIII: Kymi)View and modify data on Wikidata
  30. Pioneerimuistomerkki; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  31. Pro Patria , Valkeala Suomen sotamuistomerkit. Viitattu 21.1.2018.
  32. a b Utin ilmailumuistomerkit keskusmaja.fi. Viitattu 24.6.2020.
  33. Risssalan lentoturma Utin Ilmakilta ry, ilmakilta.info. Viitattu 24.6.2020.
  34. Toivonen, Pentti & Rantalainen, Seppo: Ilmapuolustuksen muistomerkit Kymenlaaksossa (PDF) (Kohde 10) 30.11.2010. Salpausselän Ilmatorjuntakilta. Viitattu 29.4.2019.
  35. Kalervo Aaltonen, Jouko Heikkilä, Juha Jetsu, Matti Saarinen, Ari Vainio, Studio Iiro, Mikko Ranki, Pertti Jurvanen, Timo Miettinen (valokuvaajat), Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-7-6, viitattu 24 kesäkuuta 2020), s. 97 (Osa VIII: Kymi)View and modify data on Wikidata
  36. Kari Sihvola: Kouvolan muistomerkkejä, patsaita ja muita historiallisia kohteita: Kouvola keskusmaja.fi. 2019. Viitattu 26.6.2020.
  37. Toivonen, Pentti & Rantalainen, Seppo: Ilmapuolustuksen muistomerkit Kymenlaaksossa (PDF) (Kohde 2) 30.11.2010. Salpausselän Ilmatorjuntakilta. Viitattu 29.4.2019.
  38. Kouvola, Anjalan kirkko Sotasampo. Viitattu 9.12.2017.
  39. Kouvola, Karhunkankaan hautausmaa Sotasampo. Viitattu 9.12.2017.
  40. Kouvola, Elimäen hautausmaa Sotasampo. Viitattu 9.12.2017.
  41. Kouvola, Jaala Sotasampo. Viitattu 9.12.2017.
  42. Kouvola, Sankarihautausmaa Sotasampo. Viitattu 9.12.2017.
  43. Antero Tuomisto: Suomalaiset sotamuistomerkit, s. 284. Sotilasperinteen seura ry., 1998. ISBN 952-9872-05-4.
  44. Kouvola, Kuusankoski, uusi hautausmaa Sotasampo. Viitattu 9.12.2017.
  45. Kouvola, Myllykosken kirkkopuisto Sotasampo. Viitattu 9.12.2017.
  46. a b Laila Sairo: Kouvolassa on 165 sotilaallista muistomerkkiä, patsasta, laattaa tai reliefiä Kouvolan Sanomat, kouvolansanomat.fi. 23.4.2017. Viitattu 24.6.2020.
  47. Kouvola, Kirkkomaan hautausmaa Sotasampo. Viitattu 9.12.2017.
  48. Kouvola, Mäntysaaren hautausmaa Sotasampo. Viitattu 9.12.2017.
  49. Kouvola, Tuohikotin sankarihautausmaa Sotasampo. Viitattu 9.12.2017.
  50. Pertti Nieminen: Sankarivainajien muistomerkki Kouvolaan sotaveteraani.fi.
  51. Kalervo Aaltonen, Jouko Heikkilä, Juha Jetsu, Matti Saarinen, Ari Vainio, Studio Iiro, Mikko Ranki, Pertti Jurvanen, Timo Miettinen (valokuvaajat), Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-7-6, viitattu 23 kesäkuuta 2020), s. 51 (Osa VIII: Kymi)View and modify data on Wikidata
  52. Kalervo Aaltonen, Jouko Heikkilä, Juha Jetsu, Matti Saarinen, Ari Vainio, Studio Iiro, Mikko Ranki, Pertti Jurvanen, Timo Miettinen (valokuvaajat), Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-7-6, viitattu 26 kesäkuuta 2020), s. 44 (Osa VIII: Kymi)View and modify data on Wikidata
  53. Kalervo Aaltonen, Jouko Heikkilä, Juha Jetsu, Matti Saarinen, Ari Vainio, Studio Iiro, Mikko Ranki, Pertti Jurvanen, Timo Miettinen (valokuvaajat), Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-7-6, viitattu 24 kesäkuuta 2020), s. 102 (Osa VIII: Kymi)View and modify data on Wikidata
  54. Utin taistelun muistomerkki valkealankylat.fi. Viitattu 24.6.2020.
  55. Sihvola, Kari: Vapaudenpatsas Kouvolan muistomerkkejä, patsaita ja muita historiallisia kohteita. 24.09.2019. Viitattu 23.3.2020.
  56. a b Anna Sirola: Puhukoon Paatinen Pylväs, s. 328. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.


Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]