Tapani Lemminkäinen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Uuno Tapani Lemminkäinen (1. huhtikuuta 1912 Jaala28. lokakuuta 1971) oli suomalainen kuvataiteilija, taidegraafikko, piirtäjä, kirjailija ja taidearvostelija. Lemminkäinen keräsi myös kansanperinnettä, soitti ja rakensi soittimia, organisoi näyttelyitä ja toimi kirjoittajana ja kuvataiteen puuhamiehenä. Hän debytoi Jyväskylässä 1938.

Tapani Lemminkäinen tunnetaan muotokuvista, karikatyyreistä ja kirkkotaiteesta. Hän on tehnyt Kymin kirkon lasimaalaukset ja Vuohijärven kirkon alttaritaulun Minä olen A ja O, alku ja loppu, joka kuvaa Vuohijärven teollisuustaajaman elämää 1970-luvun alkupuolella. Alttaritaulua säilytetään nykyään Valkealan seurakuntakeskuksessa. Lahden Lakimiesyhdistys ry:n kokoelmassa on 97 Tapani Lemminkäisen karikatyyripiirustusta, jotka sijaitsevat Lahden käräjäoikeuden tiloissa.

Tapani Lemminkäinen opiskeli Suomen Taideakatemian koulussa vuosina 1939-1941 ja 1945-1948 sekä Taideteollisessa oppilaitoksessa 1965. Hän toimi myös opettajana työväen- ja kansalaisopistoissa, oppikoulussa ja teknillisessä opistossa. Tapani Lemminkäinen perusti Lahteen vuonna 1958 vapaan yksityisen Lito-Lemminkäisen grafiikkakoulun ja opetti grafiikan eri menetelmiä nuorille oppilaille.

Kansainvälisiin taidenäyttelyihin Tapani Lemminkäinen osallistui Tukholmassa 1948, Bernissä (Sveitsissä), Reykjavikissa 1949, Sveitsissä 1956, DDR:ssä 1963, Pekingissä, Kiinassa 1964 ja Bulgariassa 1965.

Lemminkäisen teoksia ovat myös sankarihautausmaiden muistomerkit:

Kuvanveistäjä Matti Peltokangas[1] oli eräs hänen oppilaistaan.

Tapani Lemminkäinen on kirjoittanut kirjan Seulan pohja, johon hän on koonnut jaalalaista kansanperinnettä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]