Lasimaalaus

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Stanisław Wyspiański (1869–1907), Bóg Ojciec, 'Luojajumala'. Pyhän Fransiskuksen kirkossa Krakovassa, Puolassa.
Frank Lloyd Wright: Lasi-ikkunadesign Robie House, Chicago (1906)

Lasimaalaus on lasilevyn taustapuolelle maalattu ja sen jälkeen poltettu kuva tai ornamentti. Lasimaalaus kehittyi menetelmästä, joissa värillisiä lasinpaloja yhdisti toisiinsa lyijykiskot eli -puitteet. Nämä muodostavat osan teoksen viivasommitelmaa. [1] Lasi maalataan yleensä lisäämällä siihen metallisia suoloja valmistusvaiheessa. Maalattuja yksityiskohtia ja keltaista värjäystä käytettiin usein maalauksen parantamiseen. Lasimaalaus-termiä käytetään myös ikkunoista, joihin värit on maalattu lasin päälle ja tämän jälkeen hehkutettu ahjossa.

Yleisimmin lasimaalauksia on kirkoissa. Varsinkin 1200-luvun goottilaisiin kirkkoihin tehtiin komeita lasimaalauksia.

Lasimaalauksissa tarvitaan taiteellisia taitoja suunnitelman toteuttamiseen ja teknisiä taitoja koristeen kokoamiseen niin, että se pystyy kannattamaan oman painonsa.

Ikkunamaalauksen sommitelma voi olla vertauskuvallinen tai ei. Niissä voi olla Raamatun, historian tai kirjallisuuden tarinoita tai ne voi esittää esimerkiksi pyhimyksiä. Rakennuksen maalaukset voivat liittyä samaan teemaan, kuten esimerkiksi kirkossa voi olla Kristuksen elämä kuvattuna maalauksiin.

Lasimaalauksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Riitta Konttinen ja Liisa Laajoki, Taiteen sanakirja, Otava 2000 s. 233.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Lasimaalaus.