Kölnin tuomiokirkko

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kölnin tuomiokirkko.

Kölnin tuomiokirkko (saks. Kölner Dom, virallinen nimi Hohe Domkirche St. Peter und Maria) on Saksassa, Kölnin kaupungissa sijaitseva katolinen tuomiokirkko. Se on kaupungin tunnetuin nähtävyys ja yksi Saksan tärkeimmistä arkkitehtuurikohteista.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuomiokirkon paikalla on ollut rakennuksia jo kauan. Niistä vanhin lienee ollut viljavarasto. Sen paikalle roomalaiset rakensivat temppelin. 400-luvulla Kölnin ensimmäinen piispa Maternus määräsi, että paikalle pitää rakentaa kirkko. Kirkosta on jäljellä vähäisiä jäännöksiä.

Ensimmäisen kirkon korvasi toinen kirkko, joka valmistui vuonna 818. Se tuhoutui tulipalossa vuonna 1248. Suunnitelmia uuden ja hienomman kirkon rakentamisesta oli tehty jo vuonna 1164. Keisari Fredrik Barbarossa oli saanut Milanosta haltuunsa merkittäviä pyhäinjäännöksiä. Kyseessä olivat jouluevankeliumissa mainittujen kolmen itämaan tietäjän reliikit ja Kölnistä tuli heti merkittävä pyhiinvaelluspaikka. Merkittäville pyhäinjäännöksille haluttiin rakentaa uutta tyylisuuntaa edustava juhlallinen säilytyspaikka.

Goottilaista tyylisuuntaa edustavan tuomiokirkon rakentaminen käynnistyi vuonna 1248.[1] Koska työt keskeytyivät vuonna 1473 ja jatkuivat vasta 1800-luvulla, se valmistui vasta yli 600 vuotta rakentamisen alkamisesta, vuonna 1880.[1]. Siinä on kaksi 157 metrin korkeuteen kohoavaa tornia, ja kirkko ehtikin olla valmistuttuaan kymmenen vuotta maailman korkein rakennus.

Tuomiokirkko kärsi vaurioita toisen maailmansodan aikana: Siihen osui yhteensä 14 pommia ilmapommitusten aikana, mutta se ei kuitenkaan sortunut. Pommit osuivat siihen, koska tärkeänä pommituskohteena ollut rautatieasema sijaitsi aivan sen vieressä. Kirkon kaksoistorneja käytettiin myös pommituslentojen kiintopisteenä sodan aikana, mikä oli yksi syy siihen, miksi sen tuhoamista pyrittin tietoisesti välttämään.[2] Kirkon restaurointityöt valmistuivat vuonna 1956. Nykyisin se kuuluu myös UNESCO:n maailmanperintöluetteloon, johon se valittiin vuonna 1996.

98 metrin korkeudessa sijaitsee kirkon näköalatasanne, jonne on mahdollista kiivetä 533-askelmaista kierreportaikkoa pitkin.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kölnin tuomiokirkko.