Pyhäinjäännös

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Roomalaiskatolinen pyhäinjäännös.

Pyhäinjäännös eli reliikki on uskonnollisesti merkittävä esine, jonka uskotaan olevan pyhimyksen ruumiinosa tai tälle kuulunut esine. Joissakin uskonnoissa pyhäinjäännöksillä uskotaan olevan erityisiä voimia, esimerkiksi kyky parantaa sairaita.

Pyhäinjäännöksiä tavataan monissa uskonnoissa. Erityisen tärkeitä ne ovat hindulaisuudessa ja buddhalaisuudessa. Myös katolisessa ja ortodoksisessa kristinuskossa sekä ainakin osassa islamin suuntauksissa kunnioitetaan pyhäinjäännöksiä. Roomalaiskatolinen kirkko kieltää kategorisesti pyhäinjäännösten myymisen, joka rinnastuu simoniaan. Protestanttinen kristinusko sen sijaan ei anna suurta arvoa pyhäinjäännöksille.

Pyhäinjäännöksiä säilytetään toisinaan erityisessä pyhäinjäännöslippaassa.

Etenkin keskiaikana monista tunnetuista kristillisistä pyhäinjäännöksistä oli liikkeellä useita kappaleita samanaikaisesti. Esimerkiksi Johannes Kastajan pääksi väitettyjä reliikkejä on yhä useita eri maissa.

Reliikkiteologia kristinuskossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kristillinen reliikkiteologia perustuu ylösnousemukseen, koska Kristuksen ihmiseksi tuleminen koskettaa sekä sielua että ruumista.[1] Kristillinen reliikkiteologia sai alkunsa jo alkuseurakunnassa.[2]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mäkinen, Marko: ”Reliikkiteologian perusteita”, Pyhäinjäännökset. Lintulan ja Valamon luostarin reliikit, s. 15. Heinävesi: Valamon luostari, 2014. ISBN 978-952-5495-32-4.
  2. Mäkinen, Marko: ”Reliikkiteologian perusteita”, Pyhäinjäännökset. Lintulan ja Valamon luostarin reliikit, s. 16. Heinävesi: Valamon luostari, 2014. ISBN 978-952-5495-32-4.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Mäkinen, Marko: Pyhäinjäännökset. Lintulan ja Valamon luostarin reliikit. Pieksämäki: Valamon luostari, 2014. ISBN 978-952-5495-32-4.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä uskontoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.