Jaakob vanhempi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Albrecht Dürer, Apostoli Jaakob, 1516.

Jaakob vanhempi eli Jaakob Sebedeuksen poika, suomeksi usein Pyhä Jaakko, oli Uuden Testamentin mukaan yksi Jeesuksen opetuslapsista ja apostoleista.[1][2][3] Häntä kutsutaan vanhemmaksi erotuksena Jaakob nuoremmasta, joka kiistanalaisesti yhdistetään usein Jaakob Alfeuksen poikaan ja Jaakobista, Jeesuksen veljestä (eli "Herran veljestä").

Jaakob oli evankelista Johanneksen veli.[4] Yhdessä heitä kutsuttiin Sebedeuksen pojiksi, ja Markuksen evankeliumin mukaan Jeesus antoi heille nimen Boanerges, "ukkosenjylinän pojat".[5] Synoptisten evankeliumien mukaan veljekset olivat kalastajia ennen kuin heistä tuli Jeesuksen opetuslapsia. Johanneksen evankeliumissa heidät mainitaan vain kerran, silloinkin ilman etunimiä, muodossa Sebedeuksen pojat[6]

Marttyyrikuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Apostolien tekojen mukaan Herodes Agrippa mestautti Jaakobin[7], joka täten ensimmäisenä apostoleista kärsi marttyyrikuoleman.

Muistopäivä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jaakob Vanhemman muistopäivä on katolisessa ja anglikaanisessa kirkossa 25. heinäkuuta. Sama päivä on Suomessakin Jaakobin ja Jaakon nimipäivä, Jaakonpäivä. Ennen vuotta 1774 päivä oli myös pyhäpäivä.[8].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Jaakob vanhempi.
Tämä kristinuskoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.