Jaakob vanhempi

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Albrecht Dürer, Apostoli Jaakob, 1516.

Jaakob vanhempi eli Jaakob Sebedeuksen poika, suomeksi usein Pyhä Jaakko, oli Uuden Testamentin mukaan yksi Jeesuksen opetuslapsista ja apostoleista.[1][2][3] Häntä kutsutaan vanhemmaksi erotuksena Jaakob nuoremmasta, joka kiistanalaisesti yhdistetään usein Jaakob Alfeuksen poikaan ja Jaakobista, Jeesuksen veljestä (eli "Herran veljestä").

Jaakob oli evankelista Johanneksen veli.[4] Yhdessä heitä kutsuttiin Sebedeuksen pojiksi, ja Markuksen evankeliumin mukaan Jeesus antoi heille nimen Boanerges, "ukkosenjylinän pojat".[5] Synoptisten evankeliumien mukaan veljekset olivat kalastajia ennen kuin heistä tuli Jeesuksen opetuslapsia. Johanneksen evankeliumissa heidät mainitaan vain kerran, silloinkin ilman etunimiä, muodossa Sebedeuksen pojat[6]

Apostolien tekojen mukaan Herodes Agrippa mestautti Jaakobin[7], joka täten ensimmäisenä apostoleista kärsi marttyyrikuoleman.

Jaakob Vanhemman muistopäivä on katolisessa ja anglikaanisessa kirkossa 25. heinäkuuta. Sama päivä on Suomessakin Jaakobin ja Jaakon nimipäivä, Jaakonpäivä. Ennen vuotta 1774 päivä oli myös pyhäpäivä.[8].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Jaakob vanhempi.
Tämä kristinuskoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.