Taddeus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Taddeus
Pyhä Taddeus Antoon van Dyckin maalaamana
Pyhä Taddeus Antoon van Dyckin maalaamana
Apostoli
Henkilötiedot
Syntynyt1. vuosisata jaa.
Galilea, Juudea, Rooman imperiumi
Kuollut1. vuosisata jaa.
Persia

Pyhä Taddeus (kreikaksi Thaddaios) tai Lebbeus oli Markuksen ja Matteuksen evankeliumien mukaan yksi Jeesuksen kahdestatoista opetuslapsesta ja apostoleista.

Hänet mainitaan Taddeus-nimellä Markuksen evankeliumissa[1], mutta Matteuksen evankeliumissa häntä kutsutaan nimellä Lebbeus, jonka lisänimi oli Taddeus[2]. Kummassakin evankeliumissa hänet mainitaan vain opetuslapsien nimiluettelossa. Luukkaan ja Johanneksen evankeliumeissa sekä Apostolien teoissa nimeä Taddeus ei mainita.

Kiisteltyjä samaistuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myös Luukkaan evankeliumissa[3] ja Apostolien teoissa [4] luetellaan apostolit nimeltä. Niissä ei kuitenkaan mainita Taddeusta, mutta kylläkin Juudas Jaakobin poika, jota Matteuksen ja Markuksen luetteloissa ei mainita. Tämän vuoksi kirkollinen perinne on päätynyt pitämään Taddeusta ja Juudas Jaakobin poikaa samana henkilönä. Hänestä onkin käytössä myös nimi Juudas Taddeus sekä vielä lisäksi Juudas pyhä.

Johanneksen evankeliumissa ei ole apostolien nimiluetteloa, mutta siellä mainitaan Juudas-niminen opetuslapsi, josta nimenomaan sanotaan, että kyseessä ei ollut Juudas Iskariot.[5]

Varsinkin katolisessa kirkossa apostoli Juudas Taddeuksen on lisäksi yleensä oletettu olleen sama henkilö kuin Markuksen evankeliumissa mainittu Jeesuksen veli Juudas[6], jota pidetään myös Juudaan kirjeen kirjoittajana.[7]

Taddeus suojeluspyhimyksenä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Roomalais-katolisen perinteen mukaan Juudas Taddeusta pidetään toivottomien tapausten suojelupyhimyksenä.lähde?

Katolisessa pyhimyskalenterissa Simon Kananeuksen ja Juudas Jaakobin pojan yhteinen muistopäivä on 28. lokakuuta. Ennen vuotta 1774 sitä vietettiin Suomessakin pyhäpäivänä.[8].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Taddeus.
Tämä kristinuskoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.