Polykarpos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Polykarpos
Πολύκαρπος ὁ Σμυρναῖος
Polykarpos.
Polykarpos.
Henkilötiedot
Syntynyt69
Kuollut155
Smyrna, Rooman valtakunta

Polykarpos Smyrnalainen (m.kreik. Πολύκαρπος ὁ Σμυρναῖος, Polykarpos ho Smyrnaios, lat. Polycarpus Smyrnaeus; 69?–155?, 80?–166?, 81?–167?, 79?–165? tai 70?–156?) oli Smyrnan piispa toisella vuosisadalla. Hänet poltettiin marttyyrinä, ja häntä pidetään pyhimyksenä sekä katolisessa että ortodoksisessa kirkossa. Perimätiedon mukaan hän oli evankelista Johanneksen opetuslapsi. Tämän vuoksi hänet lasketaan apostolisten isien joukkoon.

Polykarpos oli kirjeenvaihdossa Ignatios Antiokialaisen kanssa. Ignatios kirjoitti hänelle kirjeen, ja mainitsee hänet Kirjeessä efesolaisille ja Kirjeessä magnesialaisille. Polykarpos vieraili Roomassa paavi Anicetuksen aikana, ja havaitsi, että heidän tapansa viettää pääsiäistä on hyvin erilainen. He päättivät olla asiasta eri mieltä rauhanomaisesti. Polykarpos nautti paavin seurakunnassa ehtoollisen.

Hänen ainoa säilynyt kirjoituksensa on Polykarpoksen kirje filippiläisille. Sen lisäksi apostolisten isien kirjoitusten joukkoon luetaan hänen kuolemastaan kertova Polykarpoksen marttyyrikuolema. Se on varhaisin aidoksi todettu Raamatun ulkopuolinen kuvaus kristillisestä marttyyrikuolemasta, ja yksi harvoista aidoista vastaavanlaisista kirjoituksista todellisten vainojen ajalta.

Irenaeus kertoo, kuinka Polykarpos tuli kristityksi, ja kirjeessään Florinukselle hän kertoo myös tavanneensa ja kuulleensa häntä henkilökohtaisesti Vähässä-Aasiassa. Hän myös kertoo kuulleensa, että Polykarpos oli tavannut evankelista Johanneksen ja muita, jotka olivat nähneet Jeesuksen.[1] Irenaeus kertoo myös, että Polykarpos kääntyi kristityksi apostolien vaikutuksesta, nimitettiin piispaksi, ja oli yhteydessä useisiin Jeesuksen tavanneisiin henkilöihin. Hän mainitsee usein Polykarpoksen hyvin korkean iän. Polykarpoksen marttyyrikuolema mainitsee, että Polykarpos sanoi itse kuollessaan olevansa 86-vuotias[2].

Polykarpoksen kuolinvuodesta ei ole täyttä varmuutta. Eusebius ajoittaa sen Marcus Aureliuksen valtakaudelle noin vuosiin 166–167. Eusebiuksen jälkeen tehdyt lisäykset Kirjeeseen Polykarpoksen marttyyrikuolemasta antavat kuitenkin kuolinpäiväksi lauantain 23. helmikuuta Statius Quadratuksen prokonsulikaudella eli joko vuonna 155 tai 156. Aiemmat vuodet täsmäävät paremmin hänen yhteyksiinsä Ignatiokseen ja evankelista Johannekseen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kauppala, Jalmari: Marttyyrien historiaa, s. 152. Porvoo: Werner Söderström Osakeyhtiö, 1926.
  2. Koskenniemi, Heikki: Veren ja tulen läpi. Vanhan Kirkon marttyyrien todistus, s. 38–39. Kauniainen: PerusSanoma OY, 2005.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]