Justinos Marttyyri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Justinos Marttyyri, todennäköisesti Theofanes Kreetalaisen maalaama fresko Athos-vuorelta 1500-luvulta.

Pyhä Justinos Marttyyri (joskus myös Justinos Filosofi, n. 100/114 – n. 162/168) oli varhainen kristitty filosofi, apologeetti ja pyhä. Hänen teoksensa olivat ensimmäisiä laajempia kristillisen uskon puolustuksia.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurin osa siitä, mitä Justinoksen elämästä tiedetään, tulee hänen omista kirjoituksistaan.lähde? Hän syntyi Flavia Neapoliksessa, eli Vanhan testamentin Sikemissä, nykyisessä Palestiinan Nablusissa.[1] Kaupungin perusti Vespasianus Jerusalemin vuonna 70 tapahtuneen tuhon jälkeen. Justinos oli kotoisin Samariasta. Hänen isänsä ja isoisänsä olivat todennäköisesti kreikkalaisia tai roomalaisia, ja hän kasvoi pakanana.

Justinos opiskeli filosofiaa ja etsi jumalaa, mutta pettyi filosofeihin. Lopulta hän kääntyi kristinuskoon, jota hän alkoi pitää todellisena filosofiana. Justinos omisti lopun elämästään kristinuskon opettamiselle ja hän oli yksi edelläkävijöistä rakentamassa siltaa kreikkalaisen filosofian ja kristinuskon välille.[2] Hän matkusti laajalti ja asettui lopulta Roomaan, jossa hän perusti kristillisen filosofian koulun.[3]

Justinos kärsi marttyyrikuoleman Roomassa Marcus Aureliuksen aikana, kun Junius Rusticus oli kaupunginprefektinä eli vuosien 162 ja 168 välillä. Todennäköisesti hänet mestattiin yhdessä kuuden muun kristityn kanssa vuonna 165.[4]

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Justinoksen koottujen teosten laitos Iustini opera, 1636.

Justinuksen teokset on julkaistu Patrologia Graecan osassa 6.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Halldorf 2000, s. 29
  2. Halldorf 2000, s. 29–31
  3. Halldorf 2000, s. 36
  4. Halldorf 2000, s. 38

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Justinos Marttyyri: Apologiat & Dialogi Tryfonin kanssa. Suomentanut Matti Myllykoski ja Outi Lehtipuu, toimittanut Matti Myllykoski. Helsinki: Gaudeamus, 2008. ISBN 978-952-495-035-0.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Justin_Martyr