Hermas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hermas (toisen vuosisadan alku) on usein apostolisiin isiin luettu Hermaan Paimen -nimisen varhaiskristillisen apokalyptisen kirjoituksen kirjoittaja.

Hermaan ja hänen Paimenensa ajoituksesta on erilaisia mielipiteitä. Varhaisen ajoituksen kannattajien mukaan Hermas kirjoitti kirjansa tai ainakin osan siitä jo ensimmäisen vuosisadan loppupuolella tai ensimmäisen ja toisen vuosisadan vaihteessa. Viittaus paavi Klemens I:een antaisi olettaa, että kirjoitus olisi kirjoitettu vuosien 88 ja 97 välillä ainakin ensimmäisen kahden näyn osalta. Myös apostoli Paavali lähetti terveisiä roomalaiselle kristitylle Hermaalle (Room. 16:14[1]), mutta vain vähemmistö tutkijoista on seurannut Origeneen mielipidettä siitä, että kyseessä olisi ollut Paimenen kirjoittaja.

Kolme antiikin aikaista todistusta, joista yksi esittää olevansa kirjoittajan omalta ajalta, sanovat Hermaan olleen paavi Pius I:n veli. Pius I:n toimi paavina aikaisintaan vuosina 140-155, mikä täsmää J. B. Lightfootin tarjoamaan ajoitukseen.[2] Todistajat ovat:

  • Muratorin kaanon, joka on varhaisin Uuden testamentin kirjojen kaanon, on kirjoitettu n. vuonna 170. Se esittää Hermaan olleen Pius I:n, Rooman piispan, veli: "Mutta Hermas kirjoitti Paimenen melko viime aikoina, meidän aikanamme, Rooman kaupungissa, kun Rooman kaupungin kirkon valtaistuimelle oli asetettu piispa Pius, hänen veljensä. Ja sen tähden sitä itse asiassa tulee lukea, mutta ei sitä voi julkisesti lukea kirkossa muille ihmisille eikä profeettojen keskuudessa, joiden lukumäärä vakiintunut, tai aikojen lopun apostolien keskuudessa."[3]
  • Catalogus Liberianus, paavien luettelo 300-luvun puolesta välistä, esittää vuodelta 235 peräisin olevassa osassa: "Hänen [Piuksen] piispankaudellaan hänen veljensä Hermas kirjoitti kirjan johon on sisällytetty ohjeet, jotka enkeli toimitti hänelle, tullen hänen luokseen Paimenen hahmossa".
  • Markionia vastaan suunnattu runo, jonka on kirjoittanut Pseudo-Tertullianus, Tertullianukselta paitsi nimen myös henkilöllisyyden ottanut kirjoittaja, 200- tai 300-luvulta sanoo: "Sitten, hänen jälkeensä, Pius, jonka veli lihan mukaan oli Hermas, enkelipaimen, koska hän puhui hänelle annettuja sanoja."

Nämä kirjoittajat saattavat kaikki lainata samaa lähdettä, mahdollisesti Hegesipposta (n. 110180), jonka kadonnut varhaisen kirkon historia tarjosi materiaalia Eusebios Kesarealaiselle. Maininta sitä, että Hermas kirjoitti veljensä piispankaudella, voi olla seurausta siitä, että kirjoittaja löysi juuri paavien luettelosta tiedon siitä, että Hermas oli paavin veli.

Paimenen varhaisen ajoituksen tueksi on esitetty, että Hermas saattoi olla Piuksen vanhempi veli ja että Pius oli todennäköisesti jo vanha mies vuonna 140. Näin on mahdollista, että Hermas on voinut olla yli 30-vuotias kun Klemens kuoli ja hän sai ensimmäisen ja toisen näkynsä.

  1. Room. 16:14
  2. J. B. Lightfoot 1891.
  3. Muratorin kaanon