Johannes Khrysostomos

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Johannes Khrysostomos, reliefi Konstantinopolista 1000-luvulta (Louvre).

Johannes Khrysostomos (Kultasuu), usein suomessa myös muodossa Johannes Krysostomos, (347407)[1] oli yksi kuuluisimmista Konstantinopolin piispoista ja kreikkalaisista kirkkoisistä.

Johannes syntyi Antiokiassa ja toimi aluksi lakimiehenä.lähde? Vihkiydyttyään munkiksi Johannes kilvoitteli kuusi vuotta munkkina ja ryhtyi sitten diakoniksi ja papiksi. Hänet valittiin Konstantinopolin piispaksi vuonna 398, ja tehtävässään hän usein ja toistuvasti arvosteli pääkaupungin ja hovin kevytkenkäistä elämää sekä papiston heikkoa moraalia. Keisari erotti hänet virastaan useita kertoja. Hänet karkotettiin vuonna 404 valtakunnan itäosiin Cucusukseen (nykyinen Göksun Turkissa) ja määrättiin vuonna 407 siirtymään Pitsundaan Mustanmeren rannalle, jonne matkalla hän kuoli.[2]

Hänet tunnetaan muun muassa hänen nimeään kantavasta ortodoksisen kirkon liturgiasta, jälkeen jääneistä useista saarnoistaan ja kirjeistään.

Muun muassa W. A. Mozart on nimetty Johannes Khrysostomoksen mukaan (koko nimi Joannes Chrysostomos Wolfgangus Theophilus Mozart).

Kirjallinen tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Johanneksen kirjallinen tuotanto oli erittäin laaja. Häneltä on säilynyt opetuspuheita useista Raamatun kirjoista, oraatioita, kirjeitä, teos pappeudesta, katekeesejä sekä useita muita teoksia. Patrologia Graecan niteisiin 47–64 on koottu Johanneksen säilyneet teokset.

Suomennetut teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Johannes Krysostomos: Kuusi kirjaa pappeudesta. Suomentanut sisar Kristoduli (Helena Lampi). Joensuu: Ortodoksisen kirjallisuuden julkaisuneuvosto, 1981. ISBN 951-9071-52-0.
  • Johannes Krysostomos: Opetuspuheita Johanneksen evankeliumista I. Suomentanut Serafim Seppälä. Jyväskylä: Valamon luostari, 2001. ISBN 951-9468-88-9.
  • Johannes Krysostomos: Opetuspuheita Johanneksen evankeliumista II. Suomentanut Serafim Seppälä. Jyväskylä: Valamon luostari, 2003. ISBN 951-9468-97-8.
  • Johannes Krysostomos: Puhe siitä, kun Eutropios kirkon ulkopuolelle mentyään vangittiin sekä puutarhasta ja kirjoituksista, ja asioista “kuningatar seisoo oikealla puolellasi". Teoksessa Erga 2005: Joensuun yliopiston ortodoksisen teologian vuosikirja, Orthodox theology year book in the University of Joensuu, toimittaja, editor: Pekka Metso. Suomentanut Johannes Seppälä. Joensuu: Joensuun yliopisto, 2005. ISBN 952-458-756-4.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Saint John Chrysostom Encyclopedia Britannica. Viitattu 13.2.2017.
  2. St. John Chrysostom Catholic Encyclopedia. Viitattu 13.2.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]