John Wycliffe

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
John Wycliffe
Henkilötiedot
Syntynytn. 1328
Hipswell, Yorkshire, Englanti
Kuollut31. lokakuuta 1384
Lutterworth, Leicestershire, Englanti
Ura
Teokset Wycliffen raamattu
Instituutti Merton College

John Wycliffe (myös Wyclif, Wycliff, Wickliffe; noin 13201384) oli englantilainen teologi, Raamatun kääntäjä ja varhainen uskonpuhdistaja. Hän syntyi Yorkshiressä 1320-luvun alussa ja siirtyi Oxfordiin vuoteen 1345 mennessä. Siellä hänestä tuli teologian tohtori ja Balliol Collegen esimies Oxfordin yliopistossa.[1]

Wycliffen luut poltetaan 1427. John Foxen kirjan kuvitusta vuodelta 1563.

Wycliffe kyseenalaisti paavin vallan kirkossa. Hän vastusti pyhimysten kunnioitusta ja pappien selibaattia. Hän korosti Raamatun ja sen lukemisen merkitystä kirkollisena auktoriteettina, mutta on epäselvää, kuinka paljon Raamatun käännöstyötä hän teki itse. Wycliffen mielestä katolinen kirkko oli ajautunut kauas perustehtävästään ja alkanut vaatia ihmisiä noudattamaan tapoja, joista ei puhuttu Raamatussa. Hän piti rippiä, aneita ja pyhien palvomista täysin turhina ja jopa haitallisina tapoina.

Katolinen kirkko julisti Oxfordissa 1381 Wycliffen teesit harhaoppisiksi. Wycliffen kuoltua hänen kannattajiaan alettiin vainota. Wycliffe ja Jan Hus julistettiin harhaoppisiksi myös Konstanzin kirkolliskokouksessa 1415, ja Wycliffen luut kaivettiin esiin haudasta vuonna 1428 ja poltettiin roviolla.[2] Husin katolinen kirkko tuomitsi kuolemaan roviolla.

Wycliffen Johanneksen evankeliumin käännöksen kopio. "... In þe bigynnyng was/þe word & þe word/was at god/& god was/þe word..."

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. John Wycloffe Encyclopedia Britannica. Viitattu 15.6.2013. (englanniksi)
  2. Otavan Iso tietosanakirja, osa 10, palsta 179. Helsinki: Otava, 1965.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta John Wycliffe.
  • Conti, Alessandro: John Wyclif The Stanford Encyclopedia of Philosophy. The Metaphysics Research Lab. Stanford University. (englanniksi)
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.