Bernhard Clairvauxlainen

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Bernhard Clairvauxlainen

Pyhä Bernhard Clairvauxlainen (myös Bernard, n. 109020. elokuuta 1153) oli ranskalainen munkki, josta tuli katolisen kirkon ja anglikaanien pyhimys.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bernhard syntyi aatelisperheeseen Fontainesissa, lähellä Dijonia, vuonna 1090. Vuonna 1112 hän liittyi sisterssiläissääntökunnan Citeaux'n luostariin yhdessä neljän veljensä ja yli 20 ystävänsä kanssa. Myöhemmin myös hänen muut veljensä ja useat sukulaisensa liittyivät luostarin jäseniksi.

Bernhard perusti Clairvaux'n luostarin, jota hän johti kuolemaansa asti. Luostarissa oli parhaimmillaan yli 700 munkkia ja sillä oli yli 100 aliluostaria. Hän muokkasi ja uudisti voimakkaasti sisterssiläissääntökuntaa ja edesauttoi sääntökuntaa huomattavan lähellä olevan Temppeliherrojen ritarikunnan syntymistä. Hänestä tulikin merkittävä vaikuttaja toisen ristiretken (1147) perustamisessa.

Vuonna 1145 paaviksi valittu Eugenius III oli Bernhardin oppilas Clairvaux'n luostarissa, ja näin Bernhard jatkoi hänen paavillisena neuvonantajanaan. Tämä toi Bernhardille huomattavan vaikutusvallan myös Vatikaanissa. Hän toimi myös kuningas Ludvig VII:n neuvonantajana ja auttoi vastapaavi Analectus II:sta käsittelevän skisman loppuunsaattamisessa.

Bernhard kuoli vuonna 1153 ja paavi Aleksanteri III julisti hänet pyhäksi vuonna 1170. Hän oli ensimmäinen pyhäksi julistettu sisterssiläismunkki. Paavi Pius VIII julisti hänet kirkonopettajaksi.

Bernhard on Gibraltarin suojeluspyhimys. Kristityt valtasivat Gibraltarin muslimeilta hänen juhlapäivänään vuonna 1462.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tito Vallejo: What is a Gibraltarian About our Rock. Viitattu 27.10.2012.