Jacopone da Todi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jacopone da Todi

Jacopone da Todi eli Jacobus de Benedictis (12361306) oli italialainen munkki, jonka katolinen kirkko myöhemmin julisti autuaaksi. Hän kirjoitti useita laudeja, ylistyslauluja, ja häntä pidetään italialaisen teatteritaiteen pioneerina.

Todi opiskeli lakia Bolognassa. Hänestä tuli menestyksekäs lakimies, mutta hänen ollessaan 40-vuotias hänen vaimonsa sai surmansa kotona sattuneessa tapaturmassa. Todi järkyttyi tapahtuneesta niin, että päätti jättää uransa lakialalla ja liittyi fransiskaaneihin.

Todi kuoli Collazzonessa vuonna 1306. Katolinen hymni Stabat Mater uskotaan hänen tekemäkseen.

Jacopone da Todi oli varakas ja arvossapidetty asianajaja kotikaupungissaan, kunnes hänen vaimonsa kuolema noin 1268 aiheutti hänessä kääntymyksen, jonka jälkeen hän antautui ylenmääräisiin katumuksentekoihin ja liittyi myöhemmin fransiskaaneihin. Paavi Bonifacius VIII suljetutti hänet 1298 Palestrinassa vankilaan, jossa hän pysyi vuoteen 1303. Jacopone da Todi oli kuuluisin lauda-runojen sepittäjä. Lisäksi häntä pidetään pääsiäishymnin "Stabat mater" sepittäjänä. Hänen runojensa julkaisuista on joskusmilloin? pidetty parhaana vuoden 1558 laitosta.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jacopone da Todi, Tietosanakirja osa 3, palsta 1249–1250, Tietosanakirja Osakeyhtiö 1911

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.