Vastapaavi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vastapaavi tarkoittaa erityisesti keskiajalla yleisiä istuvan paavin opposition nimeämiä paaveja. Kaikkina aikoina ei aina ollut selvää, kuka oli vastapaavi ja kuka laillinen paavi.

Ensimmäinen vastapaavi oli Hippolytus, joka valittiin 200-luvulla protestiksi paavi Calixtus I:stä vastaan. Vuoden 1449 jälkeen vastapaaveja ei tunneta ennen 1900-lukua.

Nykyajan vastapaavit lähtevät useimmiten oletuksesta, että Johannes XXIII:n aikana aloitetun ja Paavali VI:n aikana päätetyn Vatikaanin toisen ekumeenisen konsiilin (11. lokakuuta 1962 – 8. joulukuuta 1965) päätökset olivat laittomia. Näin ollen kanonisen lain mukaan Pyhä istuin oli jäänyt tyhjäksi konsiilin harhaoppisuuden vuoksi, kun Johannes XXIII oli tullut paaviksi ja konsiili päättynyt. Tämä muodosti väärän uskon (Novus Ordo, ”uusi järjestys”) kirkon.

Näin ollen Pius XII:n 9. lokakuuta 1958 tapahtuneen kuoleman jälkeen Johannes XXIII, Paavali VI ja muut heidän jälkeensä valitut paavit eivät olisi olleet kanonisen lain mukaisia paaveja, koska paavin valinta itsessään olisi ollut pätemätön lain 188. pykälän perusteella.lähde?

Luettelo vastapaaveista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]