Kirkonopettaja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kirkonopettajilla (lat. Doctor Communis Ecclesiae) tarkoitetaan katolisessa kirkossa teologeja, joiden opetuksista on ollut hyötyä koko kristilliselle kirkolle, ja joiden oppineisuuden ja pyhyyden paavi tai ekumeeninen kirkolliskokous on tunnustanut. Arvo myönnetään hyvin harvoin, ja ainoastaan kuoleman ja pyhimykseksi julistamisen jälkeen. Mikään ekumeeninen kirkolliskokous ei ole vielä käyttänyt oikeuttaan julistaa joku kirkonopettajaksi.

Alun perin luetteloon kuuluivat ainoastaan läntisen kirkon teologit Ambrosius, Augustinus, Hieronymus ja paavi Gregorius Suuri, jotka nimitettiin opettajiksi vuonna 1298. Itäisen kirkon opettajat, Athanasios, Basileios, Johannes Khrysostomos ja Gregorios Nazianzilainen nimitettiin opettajiksi yhdessä läntisen teologin Tuomas Akvinolaisen kanssa vuonna 1568. Viidestä viimeisestä nimityksestä neljä on annettu naisille.

Kirkonopettajien ansiot ovat aiheiltaan ja laadultaan hyvin erilaisia. Jotkut heistä olivat ensisijaisesti kirjeitä ja lyhyitä tutkielmia kirjoittaneita kirjoittajia (kuten Gregorius ja Ambrosius). Jotkut olivat mystikkoja (kuten Katariina Sienalainen, Jeesuksen Teresa ja Ristin Johannes). Varhaisten kirkonopettajien kirjoitukset antavat hyvän kuvan varhaiskristillisyydestä. Monet kirjoittivat puolustuskirjoituksia kirkolle harhaoppeja vastaan (kuten Augustinus, Bellarmino). Augustinus kirjoitti myös varhaisimman tunnetun omaelämäkerran (Tunnustukset). Bedan Historia ecclesiastica gentis Anglorum ("Englannin kansan kirkkohistoria") on merkittävä varhaiskeskiaikaisen Englannin tietolähde. Systemaattisiin teologeihin kuuluvat skolastikot Tuomas Akvinolainen, Anselm Canterburylainen ja Albert Suuri, jotka nähdään myös yksinä merkittävimmistä läntisen Euroopan ajattelijoista keskiajalla.

Luettelo kirkonopettajista

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Petrus Damianus

Katolinen kirkko lukee seuraavat kolmekymmentäseitsemän henkilöä kirkonopettajiksi. Luettelossa on annettu nimitysvuosi, jos se on tiedossa. Tähdellä merkityt ovat myös ortodoksisen kirkon kunnioittamia, mutta ortodoksinen kirkko ei käytä termiä "kirkonopettaja".

  1. a b Kaksi uutta kirkonopettajaa 5.6.2012. Katolinen kirkko Suomessa. Viitattu 7.5.2014.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]