Gelasius II

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gelasius II
Henkilötiedot
Koko nimi Givoanni Coniulo
Syntynytn. 1060
Gaeta, Gaetan herttuakunta
Kuollut29. tammikuuta 1119
Cluny, Ranska
Paavi
Paavius alkoi 24. tammikuuta 1118
Paavius päättyi 28. tammikuuta 1119
Edeltäjä Paschalis II
Seuraaja Calixtus II

Paavi Gelasius II (k. 29. tammikuuta 1119) oli paavina 24. tammikuuta 111828. tammikuuta 1119.[1] Hän syntyi Gaetassa merkittävään perheeseen ja sai nimekseen Givoanni Coniulo.

Giovannista tuli munkki Monte Cassinoon, josta paavi Urbanus II vei hänet Roomaan ja teki hänestä kanslerin ja kardinaalin. Pian kun hänet oli yksimielisesti valittu paaviksi, keisari Henrik V:n kannattaja Cencius Frangipanè vangitsi hänet, mutta Gelasius pääsi vapaaksi, kun roomalaiset ryhtyivät kapinaan hänen puolestaan. Keisari ajoi Gelasiuksen Roomasta maaliskuussa 1118 ja julisti tämän valinnan mitättömäksi sekä asetti Burdinuksen, Bragan arkkipiispan vastapaaviksi, jonka paavinimi oli Gregorius VIII.

Gelasius pakeni Gaetaan, jossa hänestä tehtiin pappi ja piispa, minkä jälkeen hän julisti Henrikin ja vastapaavin pannaan. Normannien suojeluksessa hän palasi Roomaan heinäkuussa, josta hänen piti lähteä pakoon keisarin kannattajien, erityisesti frangipanien, häirinnän takia. Gelasius lähti Ranskaan, siunasi matkalla Pisan katedraalin, ja saapui Marseillehin lokakuussa. Hänet otettiin vastaan innostuneesti Avignonissa, Montpellier’ssa ja muissa kaupungeissa. Gelasius piti kirkolliskokouksen Viennessä tammikuussa 1119 ja suunnitteli kirkolliskokouksen pitämistä investituurariidan ratkaisemiseksi, mutta kuoli Clunyssä ennen kuin ehti toteuttaa suunnitelmansa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Jussi Hanska: Kristuksen sijaiset maan päällä?. Paaviuden historiaa apostoli Paavalista Johannes Paavali toiseen. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Vammala 2005. ISBN 951-746-719-2.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hanska 2005: 320.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Edeltäjä:
Paschalis II
Paavi Seuraaja:
Calixtus II