Urbanus III

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Urbanus III
Henkilötiedot
Koko nimi Uberto Crivelli
Syntynyt1120
Cuggiono, Pyhä saksalais-roomalainen keisarikunta
Kuollut20. lokakuuta 1187
Ferrara, Pyhä saksalais-roomalainen keisarikunta
Paavi
Paavius alkoi 25. marraskuuta 1185
Paavius päättyi 20. lokakuuta 1187
Edeltäjä Lucius III
Seuraaja Gregorius VIII

Urbanus III (n. 112020. lokakuuta 1187) oli paavina 25. marraskuuta 118520. lokakuuta 1187.[1] Hänen oikea nimensä oli Uberto Crivelli.

Hän seurasi paavin virassa Lucius III:ta, joka oli tehnyt hänestä hänestä Milanon arkkipiispan ja kardinaalin. Hän jatkoi edeltejiensä riitoja keisari Fredrik I Barbarossan kanssa, muun muassa Toscanan kreivitär Matildan maita koskevaa perimysriitaa. Paavina ollessaankin Urbanus piti itsellään Milanon arkkipiispan arvon, missä ominaisuudessa hän kieltäytyi kruunaamasta Fredrikin poikaa Henrikiä Italian kuninkaaksi. Henrik oli juuri nainut Sisilian kuningaskunnan perijättären, Constantian, ja toimi Etelä-Italiassa yhteistyössä paavia vastaan kapinoivan Rooman senaatin kanssa. Samaan aikaan Fredrik oli katkaissut kulkuyhteydet Alppien poikki katkaistakseen Veronassa oleskelleen paavin ja hänen saksalaisten tukijoidensa välisen yhteydenpidon. Urbanus päätti julistaa keisarin pannaan, mutta veronalaiset eivät sallineet sen tapahtua heidän kaupungissaan, joten Urbanus vetäytyi Ferraraan. Hän kuitenkin kuoli siellä ennen kuin ehti julistaa Fredrikiä pannaan.

Legendan mukaan Urbanus kuoli suruun kuultuaan uutiset ristiretkiläisten tappiosta Hattinin taistelussa heinäkuussa 1187.

  • Hanska, Jussi: Kristuksen sijaiset maan päällä? Paaviuden historiaa apostoli Paavalista Johannes Paavali toiseen. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2005. ISBN 951-746-719-2.
  1. Hanska 2005: 321.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Edeltäjä:
Lucius III
Paavi Seuraaja:
Gregorius VIII