Luettelo paaveista

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo paaveista Vatikaanivaltion virallisen kalenterin (Annuario Pontificio 2001) kanssa. Varhaiset vuosilukutiedot ovat suuntaa antavia.

Luettelo paaveista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet 30–500[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paavi[1] Paaviuden aika [1] Alkuperäinen nimi[1] Alkuperäinen kotimaa[1] Huomautuksia[1]
Pierre Paul Rubensin maalaus Pyhästä Pietarista Pyhä Pietari 30 – 64/67 Simon Petrus Betsaida, Galilea Katso: Kysymys ensimmäisestä paavista
Linus2.jpg Pyhä Linus 64/67(?) – 76/79(?) Toscana
Paavi Anacletuksen kuva Sikstuksen kappelissa Pyhä Anacletus 76/79(?) – 88 Anacletus Kreikka
Pyhä Klemens I Pyhä Klemens I 88/92 – 97 Clement Rooma
Evaristus.jpg Pyhä Evaristus 97/99 – 105/107 Aristus Betlehem, Juudea
Pope Alexander I.jpg Pyhä Aleksanteri I 105/107 – 115/116 Rooma
SixtusI.jpg Pyhä Sixtus I 115/116 – 125   Rooma tai Kreikka
Pope Telesfor.JPG Pyhä Telesforus 125 – 136/138   Kreikka
Hyginus.jpg Pyhä Hyginus 136/138 – 140/142   Kreikka
Pius I.jpg Pyhä Pius I 140/142 – 155   Aquileia, Friuli
Antonio Circignanin fresko Martyyri paavi Anicetuksesta Pyhä Anicetus 155 – 166   Emesa, Syyria
Soter.jpg Pyhä Soter n. 166 – 174/175   Fondi, Italia
Eleutherius.jpg Pyhä Eleutherius 174/175 – 189   Epirus, Kreikka
Victor I..jpg Pyhä Viktor I 189 – 198/199   Pohjois-Afrikka
Saintz05.jpg Pyhä Zephyrinus 199 – 217   Rooma
CalixtusI.jpg Pyhä Calixtus I c.217 – 222/223   Espanja
UrbanI.jpg Pyhä Urbanus I 222/223 – 230   Rooma
Pope Pontian.jpg Pyhä Pontianus 230 – 235   Rooma
Pope Anterus.jpg Pyhä Anterus 235 – 236   Kreikka
Saint Fabian1.jpg Pyhä Fabianus 236 – 250   Rooma
Heiliger Cornelius.jpg Pyhä Cornelius 251 – 253    
Lucius I.jpg Pyhä Lucius I 253 – 254   Rooma
Stephen I.jpg Pyhä Stefanus I 254 – 257   Rooma
Sandro Botticellin maalaus Pyhä Sixtus II:sta Pyhä Sixtus II 257 – 258   Kreikka
Pope Dionysius.jpg Pyhä Dionysius 259 – 268   Kreikka
PopeFelixI.jpg Pyhä Felix I 269 – 274   Rooma
Eutychian.jpg Pyhä Eutychianus 275 – 283    
PCaius.jpg Pyhä Caius (Gaius) 283 – 296  
Marcellinus.jpg Pyhä Marcellinus 296 – 304  
Papa Marcelo I.jpg Pyhä Marcellus I 308 – 309    
Eusebius.jpg Pyhä Eusebius n. 309 – n. 310    
Pope miltiades.jpg Pyhä Miltiades 311 – 314   Afrikka
Sylvester I.jpg Pyhä Sylvester I 314 – 335   Italia
Marcus (papa).jpg Pyhä Markus 336 – 336   Rooma
Iulius I.jpg Pyhä Julius I 337 – 352   Rooma
Paderborner Dom Dreifaltigkeitskapelle Liborius.jpg Liberius 352 – 366  
Saintdamasus.png Pyhä Damasus I 366 – 384   Portugali
Siricius.jpg Pyhä Siricius 384 – 399  
Anastasius I.jpg Pyhä Anastasius I 399 – 401    
Innocentius I.jpg Pyhä Innocentius I 401 – 417   Alarik hävitti Rooman vuonna 410.
Zosimus.jpg Pyhä Zosimus 417 – 418  
Pope Boniface I.jpg Pyhä Bonifatius I 418 – 422  
Celestine1pope.jpg Pyhä Celestinus I 422 – 432   Rooma, Länsi-Rooman valtakunta
Pope-Sixtus-III.jpg Sixtus III 432 – 440  
Greatleoone.jpg Pyhä Leo I 440 – 461     Esti hunnien kuningas Attilan Italian valtauksen.
Nuremberg chronicles - Hilarius, Pope (CXXXVIv).jpg Pyhä Hilarius 461 – 468   Sardinia, Länsi-Rooman valtakunta
Sansimpliciopapa.jpg Pyhä Simplicius 468 – 483   Tivoli, Italia
Felix3.jpg Pyhä Felix III 483 – 492   Rooma
Papa Gelasio I.jpg Pyhä Gelasius I 492 – 496   Afrikka
Anastasius II.jpg Anastasius II 496 – 498    

Vuodet 500–1000[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paavi [1] Paaviuden aika [1] Alkuperäinen nimi [1] Alkuperäinen kotimaa [1] Huomautuksia
Simmaco - mosaico Santa Agnese fuori le mura.jpg Pyhä Symmachus 498 – 514   Sardinia
Pope Hormisdas.jpg Pyhä Hormisdas 514 – 523   Frosinone, Italia Paavi Silveriuksen isä.
Papa Ioannes I.jpg Pyhä Johannes I 523 – 526   Toscana
Mosaic of Felix IV (III) in Santi Cosma e Damiano, Rome, Italy (527–530).jpg Pyhä Felix IV (III) 526 – 530   Italia
Boniface II.jpg Bonifatius II 530 – 532   Rooma
Johannes II.jpg Johannes II 533 – 535 Mercurius Rooma
Agapitus I.jpg Pyhä Agapetus (Agapitus) I 535 – 536   Rooma
Silverius.jpg Pyhä Silverius 536 – 537  
Vigilius.jpg Vigilius 537 – 555   Rooma
Pope Pelagius I.jpg Pelagius I 556 – 561   Rooma
Papa Joao III.jpg Johannes III 561 – 574 Catelinus Rooma, Itä-Rooma
Benedict I.jpg Benedictus I 575 – 579    
PopePelagiusII.jpg Pelagius II 579 – 590   Rooma
Gregorythegreat.jpg Pyhä Gregorius I 590 – 604   Rooma
Sabinian.jpg Sabinianus 604 – 606   Italia
Boniface III.jpg Bonifatius III 607 – 607   Rooma
Boniface IV.jpg Pyhä Bonifatius IV 608 – 615   Italia
Papa Adeodato I.jpg Pyhä Deusdedit (Adeodatus I) 615 – 618   Rooma
Papa Bonifacio V.jpg Bonifatius V 619 – 625   Napolin kuningaskunta
Onorio I - mosaico Santa Agnese fuori le mura.jpg Honorius I 625 – 638   Campania, Bysantin valtakunta
Severinopapa.jpg Severinus Lokakuu 638 – 640   Rooma
Murner History Cod Karlsruhe 3117 (crop).jpg Johannes IV 640 – 642   Zadar, Dalmatia, nykyinen Kroatia
Theodorus I.jpg Theodorus I 642 – 649   Palestiina
Pope Martin I.jpg Pyhä Martinus I 649 – 655   Todi, Umbria, Bysantin valtakunta
PopeeugeneI.jpg Pyhä Eugenius I 654 – 657   Rooma
Pope Vitalian.jpg Pyhä Vitalianus 657 – 672   Segni, Bysantin valtakunta
Adeodatus II.jpg Adeodatus II 672 – 676   Rooma, Bysantin valtakunta
Popedonus.jpg Donus 676 – 678   Rooma, Bysantin valtakunta
Agatho.png Pyhä Agathon 678 – 681   Sisilia
LeoII.jpg Pyhä Leo II 681 – 683   Sisilia
BenedictII.jpg Pyhä Benedictus II 684 – 685   Rooma, Bysantin valtakunta
Johannes V.jpg Johannes V 685 – 686   Syyria
Konon.jpg Konon 686 – 687    
Sergius I.jpg Pyhä Sergius I 687 – 701   Sisilia
John VI.jpg Johannes VI 701 – 705   Kreikka
Byzantinischer Mosaizist um 705 002.jpg Johannes VII 705 – 707   Kreikka
Sisinnius.jpg Sisinnius 708 – 708   Syyria
PopeConstantine.jpg Konstantinus 708 – 715   Syyria Viimeinen paavi, joka vieraili Kreikassa ennen vuotta 2001, jolloin paavi Johannes Paavali II teki sinne vierailun.
StgregoryII.jpg Pyhä Gregorius II 715 – 731   Rooma, Bysantin valtakunta
Pope Gregory III.jpg Pyhä Gregorius III 731 – 741   Syyria
Pope Zachary.jpg Pyhä Sakarias 741 – 752   Kreikka
Pope Stephen (papacy 752-757).jpg valittu paavi Stefanus II 752 – 752   Kuoli kolme päivää konklaavin jälkeen eikä koskaan ottanut virkaansa vastaan. Listataan vielä jossain kohtaan paaviksi. Vatikaani tunnusti paaviuden 1600-luvun alussa, joka kuitenkin peruutettiin vuonna 1961. Katolilainen kirkko ei laske häntä paaviksi.
La donacion de Pipino el Breve al Papa Esteban II.jpg Stefanus II 752 – 757  
Paul I.jpg Pyhä Paavali I 757 – 767   Rooma
StephenIII.jpg Stefanus III 767 – 772   Sisilia
Pope Adrian I.jpg Hadrianus I 772 – 795   Rooma
Leo III.jpg Pyhä Leo III 795 – 816   Rooma Kruunasi joulupäivänä vuonna 800 Kaarle Suuren Rooman keisariksi.
Stephen IV.jpg Stefanus IV 816 – 817    
Pope Paschalis I. in apsis mosaic of Santa Prassede in Rome.gif Pyhä Paschalis I 817 – 824   Rooma
Eugene II.jpg Eugenius II 824 – 827   Rooma
Valentine.jpg Valentinus 827   Rooma
Greg4papa.jpg Gregorius IV 827 – 844   Rooma
Pope Sergius II.jpg Sergius II 844 – 847   Rooma Pornokratia alkaa
Pope St. Leo IV.jpg Pyhä Leo IV 847 – 855   Rooma
Pope Benedict III.jpg Benedictus III 855 – 858   Rooma
Pope Nicholas I.jpg Pyhä Nikolaus I (Suuri) 858 – 867   Rooma
Adrian II.jpg Hadrianus II 867 – 872   Rooma
Pope John VIII.jpg Johannes VIII 872 – 882   Rooma
Marinus I.jpg Marinus I 882 – 884   Gallese, Rooma
Papa Adriano III.jpg Pyhä Hadrianus III 884 – 885   Rooma
Stephen V.jpg Stefanus V 885 – 891   Rooma
PopeFormosusBW.jpg Formosus 891 – 896   Ostia, Kuolemanjälkeinen teloitus
Boniface VI.jpg Bonifatius VI 896   Rooma
Stephen VI.jpg Stefanus VI 896 – 897    
Pope Romanus.jpg Romanus 897 – 897   Gallese, Rooma
Pope Theodore II.jpg Theodorus II 897   Rooma
John IX.jpg Johannes IX 898 – 900   Tivoli
Pope Benedict IV.jpg Benedictus IV 900 – 903   Rooma
Pope Leo V.jpg Leo V 903   Rooma
SergiusIII.jpg Sergius III 904 – 911   Rooma
Pope Anastasius III.jpg Anastasius III 911 – 913   Rooma
Pope Lando.jpg Lando 913 – 914  
Pope John X.jpg Johannes X 914 – 928   Romagna
Pope Leo VI.jpg Leo VI 928   Rooma
Stephen VII.jpg Stefanus VII 928 – 931   Rooma
Ioannes XI.jpg Johannes XI 931 – 935   Rooma
Leone-VII.jpg Leo VII 936 – 939    
Stephen VIII.png Stefanus VIII 942 – 946   Rooma
Marinus II.jpg Marinus II 946 – 955   Rooma
Pope Agapetus II.jpg Agapetus II 955 – 964 Octavian Rooma
GiovanniXII.png Johannes XII 955 – 964 Octavian Rooma Syrjäytettiin vuonna 963 keisari Otto I Suuren johdolla, pornokratia loppui.
Pope Benedict V.jpg Benedictus V 964 – 964   Rooma Rooman kansalaiset valitsi paaviksi Johannes XII:n kuoleman jälkeen. Vastusti vastapaavi Leo VIII:tä, joka nimitettiin paaviksi Otto I Suuren valitsemana. Benedictus hyväksyi syrjäyttämisen vuonna 964 ja jätti Leon ainoaksi paaviksi.
Pope Leo VIII.jpg Leo VIII 964 – 965   Rooma Oli sekä vastapaavi että valittu paavi
Papa Ioannes XIII.jpg Johannes XIII 965 – 972   Rooma
Pope Benedict VI.jpg Benedictus VI 973 – 974   Rooma, Kirkkovaltio Syrjäytettiin ja murhattiin.
Pope Benedict VII.jpg Benedictus VII 974 – 983   Rooma
Pope John XIV.jpg Johannes XIV 983 – 984 Pietro Campanora Pavia, Italia
Pope John XV.jpg Johannes XV 985 – 996   Rooma
Otto III wird von Papst Gregor V. zum Kaiser gesalbt.jpg Gregorius V 996 – 999 Bruno Carinthia Saksa, Pyhä saksalais-roomalainen keisarikunta Ensimmäinen saksalainen paavi.

Vuodet 1000–1500[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paavi[1] Paaviuden aika[1] Alkuperäinen nimi[1] Alkuperäinen kotimaa[1] Huomautuksia
Silvester II.JPG Sylvester II 999 – 1003 Gerbert d'Aurillac Auvergne Ranska Ensimmäinen ranskalainen paavi.
Papa Joao XVII.jpg Johannes XVII 1003 Siccone Rooma, Kirkkovaltio
Ioannes XVIII.jpg Johannes XVIII 1003 – 1009 Giovanni Fasano; Phasianus Rapagnano, Kirkkovaltio
Sergius IV.jpg Sergius IV 1009 – 1012 Pietro Boccapecora Rooma, Kirkkovaltio, Pyhä saksalais-roomalainen keisarikunta
B Benedikt VIII.jpg Benedictus VIII 1012 – 1024 Theophylactus II, Tusculumin kreivi Rooma, Kirkkovaltio, Pyhä saksalais-roomalainen keisarikunta
B Johannes XIX.jpg Johannes XIX 1024 – 1032 Romanus, Tusculumin kreivi Rooma, Kirkkovaltio, Pyhä saksalais-roomalainen keisarikunta
Pope Benedict IX.jpg Benedictus IX 1032 – 1044 Theophylactus III, Tusculumin kreivi Rooma, Kirkkovaltio, Pyhä saksalais-roomalainen keisarikunta 1.kerta
Silvestro3.jpg Sylvester III 1045 Johannes, Sabinan piispa. Rooma, Kirkkovaltio, Pyhä saksalais-roomalainen keisarikunta
Pope Benedict IX.jpg Benedictus IX 1045 – 1046 Theophylactus III, Tusculumin kreivi Rooma, Kirkkovaltio, Pyhä saksalais-roomalainen keisarikunta 2. kerta, syrjäytettiin Sutrin neuvostossa.
B Gregor VI.jpg Gregorius VI 1045 – 1046 Johannes Gratianus Rooma, Kirkkovaltio, Pyhä saksalais-roomalainen keisarikunta Syrjäytettiin Sutrin neuvostossa.
Pope clement II.jpg Klemens II 1046 – 1047 Suidger Hornburg, Saksi, Pyhä saksalais-roomalainen keisarikunta
Pope Benedict IX.jpg Benedictus IX 1047 – 1048 Theophylactus III, Tusculumin kreivi Rooma, Kirkkovaltio, Pyhä saksalais-roomalainen keisarikunta 3. kerta, syrjäytettiin ja julistettiin pannaan.
B Damasus II1.jpg Damasus II 1048 Poppo Baijeri, Pyhä saksalais-roomalainen keisarikunta
Leon IX.jpg Pyhä Leo IX 1049 – 1054 Bruno, Dagsbourgin kreivi Eguisheim, Schwaben, Pyhä saksalais-roomalainen keisarikunta Vuonna 1054 paavi Leo IX ja Konstantinopolin ekumeeninen patriarkka Mikael Kerullarios julistivat toisensa pannaan. Alkoi ns. itäinen ja läntinen skisma.
Vicii bild.jpg Victor II 1055 – 1057 Gebhard, Calwin kreivin, Tollenstein ja Hirschberg Pyhä saksalais-roomalainen keisarikunta
B Stephan IX.jpg Stefanus IX 1057 – 1058 Frédéric de Lorraine Lothringenin herttuakunta, Pyhä saksalais-roomalainen keisarikunta
Papa Nicolau II.jpg Nikolaus II 1058 – 1061 Gérard de Bourgogne Mercury, Savoie, Arles, Ranska
Papa Alexandre II.jpg Aleksanteri II 1061 – 1073 Anselmo da Baggio Milano, Italia, Pyhä saksalais-roomalainen keisarikunta
Pope Gregory VII.jpg Pyhä Gregorius VII 1073 – 1085 Hildebrand Sovana, Italia, Pyhä saksalais-roomalainen keisarikunta
Victor III.jpg Autuas Victor III 1086 – 1087 Desiderio; Desiderius; Dauferius Benevento, Italia
BlUrban II.png Autuas Urbanus II 1088 – 1099 Odo Lagery, Champagne, Ranska Aloitti ensimmäisen ristiretken.
B Paschalis II.jpg Paschal II 1099 – 1118 Raniero Kirkkovaltio, Pyhä saksalais-roomalainen keisarikunta
GelasioII.gif Gelasius II 1118 – 1119 Giovanni Coniulo Gaeta, Lombardia
Callistus II.png Calixtus II 1119 – 1124 Guido, Burgundyn kreivi Quingey, Burgundy, Pyhä saksalais-roomalainen keisarikunta Avasi 1. Lateraanikonsiilin.
Pope honorius ii.jpg Honorius II 1124 – 1130 Lamberto Scannabecchi Fiagnano, Kirkkovaltio, Pyhä saksalais-roomalainen keisarikunta
B Innozenz II.jpg Innocentius II 1130 – 1143 Gregorio Papareschi Rooma, Kirkkovaltio, Pyhä saksalais-roomalainen keisarikunta Avasi 2. Lateraanikonsiilin.
Caelestinus II.jpg Celestinus II 1143 – 1144 Guido Città di Castell, Kirkkovaltio, Pyhä saksalais-roomalainen keisarikunta
B Lucius II.jpg Lucius II 1144 – 1145 Gerardo Caccianemici dal Orso Bologna, Kirkkovaltio, Pyhä saksalais-roomalainen keisarikunta
B Eugen III.jpg Autuas Eugenius III 1145 – 1153 Bernardo da Pisa Pisa, Pyhä saksalais-roomalainen keisarikunta
B Anastasius IV.jpg Anastasius IV 1153 – 1154 Corrado Demetri della Suburra Rooma, Kirkkovaltio, Pyhä saksalais-roomalainen keisarikunta
Pope Hadrian IV.jpg Hadrianus IV 1154 – 1159 Nicholas Breakspear Abbots Langley, Hertfordshire, Englanti Ensimmäinen ja ainoa englantilainen paavi. Antoi Irlannin Englannin kuninkaalle Henrik II:lle
B-Alexander III1.jpg Aleksanteri III 1159 – 1181 Rolando Siena, Italia, Pyhä saksalais-roomalainen keisarikunta Kutsui koolle 3. Lateraanikonsiilin vuonna 1179.
Pope Lucius III.png Lucius III 1181 – 1185 Ubaldo Lucca, Italia, Pyhä saksalais-roomalainen keisarikunta
B Urban III.jpg Urbanus III 1181 – 1185 Uberto Crivelli Cuggiono, Italia, Pyhä saksalais-roomalainen keisarikunta
B Gregor VIII.jpg Gregorius VIII 1187 Alberto di Morra Benevento, Kirkkovaltio
B Clemens III.jpg Klemens III 1187 – 1191 Paolo Scolari Rooma, Kirkkovaltio
Celestin III.jpg Celestinus III 1191 – 1198 Giacinto Orsini Rooma, Kirkkovaltio
Innozenz3.jpg Innocentius III 1198 – 1216 Lothario dei Conti di Segni Gavignano, Kirkkovaltio Kutsui koolle 4. Lateraanikonsiilin, aloitti neljännen ristiretken. Aloitti keskiaikaisen inkvisition Espanjassa ja Portugalissa.
Interior of Santi Giovanni e Paolo (Venice) - Honorius III by Leandro Bassano.jpg Honorius III 1216 – 1227 Cencio Rooma, Kirkkovaltio Aloitti viidennen ristiretken.
Gregory IX bas-relief in the U.S. House of Representatives chamber.jpg Gregorius IX 1227 – 1241 Ugolino dei Conti di Segni Anagni, Kirkkovaltio, Aloitti inkvisition Ranskassa.
B Colestin IV.jpg Celestinus IV 1241 – 1241 Goffredo Castiglioni Milano, Italia, Pyhä saksalais-roomalainen keisarikunta Kuoli ennen kruunajaisia
Pope Innocent IV sends Dominicans and Franciscans out to the Tartars.jpg Innocentius IV 1243 – 1254 Sinibaldo Fieschi Genova, Pyhä saksalais-roomalainen keisarikunta Kutsui koolle Lyonin ensimmäisen kirkolliskokouksen vuonna 1245.
B Alexander IV.jpg Aleksanteri IV 1254 – 1261 Rinaldo dei Conti di Jenne Jenne, Kirkkovaltio
Pope Urban IV.jpg Urbanus IV 1261 – 1264 Jacques Pantaléon Troyes, Champagne, Ranska
Papst Clemens IV.jpg Klemens IV 1265 – 1268 Gui Faucoi Saint-Gilles, Languedoc, Ranska
Ombrellino-keys.svg Sedisvakanssi 1268 – 1271 Paaviton kausi (konklaavi kesti 3 vuotta)
B Gregor X.jpg Autuas Gregorius X 1271 – 1276 Tebaldo Visconti Piacenza, Italia, Pyhä saksalais-roomalainen keisarikunta Aloitti Lyonin toisen kirkolliskokouksen vuonna 1274.
InnocentV.jpg Autuas Innocentius V 1276 – 1276 Pierre de Tarentaise Savoiji, Pyhä saksalais-roomalainen keisarikunta
Papa Adriano V.jpg Hadrianus V 1276 – 1276 Ottobuono Fieschi Genova, Pyhä saksalais-roomalainen keisarikunta
B Johannes XXI.jpg Johannes XXI 1276 – 1277 Pedro Hispano Lissabon, Portugali Hyppäsi nimen "Johannes XX" yli
NicholasIII.jpg Nikolaus III 1277 – 1280 Giovanni Gaetano Orsini Rooma, Kirkkovaltio
B Martin IV.jpg Martinus IV 1281 – 1285 Simon de Brion Meinpicien, Touraine, Ranska
PopeOnorioIV.jpg Honorius IV 1285 – 1287 Giacomo Savelli Rooma, Kirkkovaltio, Pyhä saksalais-roomalainen keisarikunta
NicholasIV.jpg Nikolaus IV 1288 – 1292 Girolamo Masci Lisciano, Kirkkovaltio, Pyhä saksalais-roomalainen keisarikunta
Ombrellino-keys.svg Sedisvakanssi 1292 – 1294 Paaviton kausi (konklaavi kesti 2 vuotta)
Celestin 5 statue.jpg Pyhä Celestinus V 1294 – 1294 Pietro da Morrone Sant' Angelo Limosano, Sisilia Toinen paavi, joka luopui kruunusta.
Bonifatius VIII Grabstatue.JPG Bonifatius VIII 1294 – 1303 Benedetto Caetani Anagni, Kirkkovaltio, Pyhä saksalais-roomalainen keisarikunta
B Benedikt XI.jpg Autuas Benedictus XI 1303 – 1304 Niccolò Boccasini Treviso, Italia, Pyhä saksalais-roomalainen keisarikunta
Papst klemens v.jpg Klemens V 1305 – 1314 Bertrand de Got Villandraut, Gascogne, Ranska Avignonin vankeus. Kutsui koolle Viennen kirkolliskokouksen vuosiksi 1311–1312. Aloitti Temppeliherrain ritarikunna vainon Ranskan kuningas Filip IV:n painostuksesta.
Ombrellino-keys.svg Sedisvakanssi 1314 – 1316 Paaviton kausi (konklaavi kesti 2 vuotta).
John22.jpg Johannes XXII 1316 – 1334 Jacques d'Euse; Jacques Duèse Cahors, Quercy, Ranska Avignonin vankeus.
Benedikt XII1.png Benedictus XII 1334 – 1342 Jacques Fournier Saverdun, Foix, Ranska Avignonin vankeus.
Clemens VI.png Klemens VI 1342 – 1352 Pierre Roger Maumont, Limousin, Ranska Avignonin vankeus.
Innozenz VI.gif Innocentius VI 1352 – 1362 Étienne Aubert Les Monts, Limousin,Ranska Avignonin vankeus.
Urban V.gif Autuas Urbanus V 1362 – 1370 Guillaume (de) Grimoard Grizac, Languedoc, Ranska Avignonin vankeus.
PopeGregoryXI.jpg Gregorius XI 1370 – 1378 Pierre Roger de Beaufort Maumont, Limousin, Ranska Avignonin vankeus.
Urbanus VI.jpg Urbanus VI 1378 – 1389 Bartolomeo Prignano Napolin kuningaskunta Hänen tullessaan paaviksi alkoi suuri skisma, sillä samaan aikaan valittiin myös Avignoniin vastapaavi, jota myöhemmin ei ole pidetty laillisena paavina.
IX.Bonifac.jpg Bonifatius IX 1389 – 1404 Pietro Tomacelli Napolin kuningaskunta Suuri skisma.
Innocent VII.jpg Innocentius VII 1404 – 1406 Cosimo Gentile Migliorati Napolin kuningaskunta Suuri skisma.
Gregory XII.jpg Gregorius XII 1406 – 1415 Angelo Correr Venetsian tasavalta Suuri skisma, luopui kruunusta Konstanzin kirkolliskokouksessa, jonka kutsui koolle vastapaavi Johannes XXIII.
Ombrellino-keys.svg Sedisvakanssi 1415 – 1417 Paaviton kausi (konklaavi kesti 3 vuotta).
Martin V.jpg Martinus V 1417 – 1431 Oddone Colonna Genazzano, Kirkkovaltio Kutsui koolle Baselin kirkolliskokouksen vuonna 1431.
Portrait du pape Eugène IV.jpg Eugenius IV 1431 – 1447 Gabriele Condulmer Venetsian tasavalta Kruunasi Sigismund Luxemburgilaisen keisariksi Roomassa vuonna 1433. Siirsi Baselin kirkolliskokouksen Ferraraan, josta se myöhemmin siirrettiin Firenzeen paiseruton takia.
Nicholas V.jpg Nikolaus V 1447 – 1455 Tommaso Parentucelli Genova Kruunasi keisari Fredrik III:n Roomassa vuonna 1452.
Calixtus III.jpg Calixtus III 1455 – 1458 Alfonso de Borgia Xàtiva, Valencia Aragonia Ensimmäinen espanjalainen paavi
Pintoricchio 012.jpg Pius II 1458 – 1464 Enea Silvio Piccolomini Siena
Pietrobarbo.jpg Paavali II 1464 – 1471 Pietro Barbo Venetsian tasavalta Paavi Eugenius IV:n veljenpoika
Sixtus IV.png Sixtus IV 1471 – 1484 Francesco della Rovere Genova Aloitti Sikstuksen kappeli rakentamisen. Määräsi inkvisition käännyttämään juutalaisia kristinuskoon Espanjassa Isabella ja Ferdinand Katolilaisen pyynnöstä.
Innocent VIII.JPG Innocentius VIII 1484 – 1492 Giovanni Battista Cybo Genova Nimesi Tomás de Torquemadan.
Pope Alexander Vi.jpg Aleksanteri VI 1492 – 1503 Rodrigo de Lanzòl- Borgia Xàtiva, Valencia Aragonia Paavi Calixtus III:n veljenpoika. Cesare ja Lucrezia Borgian isä. Jakoi maailman Espanjan ja Portugalin välillä vuonna 1493 paavin bullalla.

Vuodet 1500–1700[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paavi[1] Paaviuden aika[1] Alkuperäinen nimi[1] Alkuperäinen kotimaa[1] Huomautuksia
Pius III, Nordisk familjebok.png Pius III 1503 Francesco Todeschini Piccolomini Siena Paavi Pius II:n veljenpoika.
Pope Julius II.jpg Julius II 1503 – 1513 Giuliano della Rovere Genova Paavi Sixtus IV:n veljenpoika. Kutsui koolle 5. Lateraanikonsiilin vuonna 1512. Otti haltuunsa koko Kirkkovaltion. Määräsi Michelangelon maalaamaan Sikstuksen kappelin kattoa. Esitti Pietarinkirkon jälleenrakentamista.
Pope-leo10.jpg Leo X 1513 – 1521 Giovanni di Lorenzo de' Medici Firenze Lorenzo de' Medicin poika. Julisti Martin Lutherin pannaan. Laajensi Espanjan inkvisitiota Portugaliin.
Hadrian VI.jpg Hadrianus VI 1522 – 1523 Adriaan Floriszoon Boeyens Utrecht, Hollanti, Pyhä saksalais-roomalainen keisarikunta Ainoa hollantilainen paavi. Viimeinen ei-italialainen paavi sitten Johannes Paavali II:sen, joka valittiin vuonna 1978. Kaarle V:n opettaja.
Clement VII. Sebastiano del Piombo. c.1531..jpg Klemens VII 1523 – 1534 Giulio di Giuliano de' Medici Firenze Paavi Leo X:n serkku. Kaarle V:n joukot ryöstivät Rooman vuonna 1527. Kielsi Henrik VIII:n avioeron ja kruunasi Kaarle V:n Bolognassa vuonna 1530. Hänen veljentyttärensä oli Katariina de' Medici, joka meni naimisiin Ranskan kuningas Henrik II:n kanssa.
Tizian 083b.jpg Paavali III 1534 – 1549 Alessandro Farnese Canino, Lazio, Kirkkovaltio Avasi Trenton kirkolliskokouksen vuonna 1545. Hänen aviottomasta lapsestaan tuli Parman ensimmäinen herttua.
Julius III.jpg Julius III 1550 – 1555 Giovanni Maria Ciocchi del Monte Rooma, Kirkkovaltio
Pope Marcellus II.jpg Marcellus II 1555 Marcello Cervini Montefano, Marche, Kirkkovaltio
Pope Paul IV.jpg Paavali IV 1555 – 1559 Giovanni Pietro Carafa Napolin kuningaskunta
Pius iv.jpg Pius IV 1559 – 1565 Giovanni Angelo Medici Milano Jälleen avasi Trenton kirkolliskokouksen vuonna 1562 ja lopetti sen toiminnan vuonna 1563
El Greco 050.jpg Pyhä Pius V 1566 – 1572 Michele Ghislieri Bosco, Milano Julisti Elisabet I:n pannaan vuonna 1570. Lepanton voitto vuonna 1571.
Gregory XIII.jpg Gregorius XIII 1572 – 1585 Ugo Boncompagni Bologna, Kirkkovaltio Otti käyttöön Gregoriaanisen kalenterin vuonna 1582.
Sixtus5.jpg Sixtus V 1585 – 1590 Felice Peretti Grottammare, Marche, Kirkkovaltio
Urban VII.jpg Urbanus VII 1590 – 1590 Giovanni Battista Castagna Rooma, Kirkkovaltio Lyhimmän ajan virassa ollut paavi, kuoli ennen kruunajaisia.
Gregory XIV.PNG Gregorius XIV 1590 – 1591 Niccolò Sfondrati Lombardia, Milano
Innocent9.jpg Innocentius IX 1591 – 1591 Giovanni Antonio Facchinetti Bologna, Kirkkovaltio
Klemens VIII Klemens VIII 1592 – 1605 Ippolito Aldobrandini Fano, Marche, Kirkkovaltio
Leo XI Leo XI 1605 – 1605 Alessandro Ottaviano de' Medici Firenze
Paavali V Paavali V 1605 – 1621 Camillo Borghese Rooma, Kirkkovaltio Rakensi Pietarinkirkon julkisivun.
Gregorius XV Gregorius XV 1621 – 1623 Alessandro Ludovisi Bologna, Kirkkovaltio
Urbanus VIII Urbanus VIII 1623 – 1644 Maffeo Barberini Toscanan suurherttuakunta Oikeudenkäynti Galileo Galileita vastaan
Innocentius X Innocentius X 1644 – 1655 Giovanni Battista Pamphilj Rooma, Kirkkovaltio
Aleksanteri VII Aleksanteri VII 1655 – 1667 Fabio Chigi Siena, Toscanan suurherttuakunta
Klemens IX Klemens IX 1667 – 1669 Giulio Rospigliosi Pistoia, Toscanan suurherttuakunta
Klemens X Klemens X 1670 – 1676 Emilio Altieri Rooma, Kirkkovaltio
Autuas Innocentius XI Autuas Innocentius XI 1676 – 1689 Benedetto Odescalchi Como, Milano
Aleksanteri VIII Aleksanteri VIII 1689 – 1691 Pietro Vito Ottoboni Venetsian tasavalta
Innocentius XII Innocentius XII 1691 – 1700 Antonio Pignatelli Napolin kuningaskunta

Vuodet 1700–1900[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paavi[1] Paaviuden aika[1] Alkuperäinen nimi[1] Alkuperäinen kotimaa[1] Huomautuksia
Klemens XI Klemens XI 1700 – 1721 Giovanni Francesco Albani Urbino, Marche, Kirkkovaltio
Innocentius XIII Innocentius XIII 1721 – 1724 Michelangelo de’ Conti Poli, Lazio, Kirkkovaltio
Benedictus XIII Benedictus XIII 1724 – 1730 Pierfrancesco Orsini Napolin kuningaskunta
Klemens XII Klemens XII 1730 – 1740 Lorenzo Corsini Toscanan suurherttuakunta
Benedictus XIV Benedictus XIV 1740 – 1758 Prospero Lorenzo Lambertini Bologna, Kirkkovaltio
Klemens XIII Klemens XIII 1758 – 1769 Carlo della Torre Rezzonico Venetsian tasavalta
Klemens XIV Klemens XIV 1769 – 1774 Giovanni Vincenzo Antonio Ganganelli Sant' Arcangelo di Romagna, Kirkkovaltio
Pius VI Pius VI 1775 – 1799 kreivi Giovanni Angelo Braschi Cesena, Kirkkovaltio Tuomitsi Ranskan vallankumouksen. Ranskalaiset joukot karkottivat hänet Kirkkovaltiosta vuonna 1798.
Pius VII Pius VII 1800 – 1823 Barnaba Chiaramonti Cesena, Kirkkovaltio Kruunasi Napoleon I:n keisariksi. Ranskalaiset karkottivat hänet Kirkkovaltiosta väliaikaisesti vuosiksi 1809-1814.
Leo XII Leo XII 1823 – 1829 Kreivi Annibale Sermattei della Genga Genga Spoleto, Kirkkovaltio
Pius VIII Pius VIII 1829 – 1830 Francesco Saverio Castiglioni Cingoli, Marche, Kirkkovaltio
Gregorius XVI Gregorius XVI 1831 – 1846 Bartolomeo Alberto Cappellari Belluno, Venetsian tasavalta Viimeinen paavi, joka ei ollut piispa valintansa aikaan.
Pius IX Pius IX 1846 – 1878 Kreivi Giovanni Maria Mastai-Ferretti Senigallia, Marche, Kirkkovaltio Avasi Vatikaanin ensimmäisen kirkolliskokouksen. Menetti Kirkkovaltion Italialle josta alkoi Vatikaanin vankeuden aikakausi. Historian pitkäaikaisin paavi.
Leo XIII Leo XIII 1878 – 1903 Gioacchino Vincenzo Raffaele Luigi Pecci Carpineto Romano, Ranskan kuningaskunta, (nykyinen Italia) Vatikaanin vankeus. Vanhimmaksi elänyt paavi.

Vuodet 1900–2000[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paavi[1] Paaviuden aika[1] Alkuperäinen nimi[1] Alkuperäinen kotimaa[1] Huomautuksia
Pius X Pyhä Pius X 1903 – 1914 Giuseppe Melchiorre Sarto Riese, Lombardia-Venetsia, Itävallan keisarikunta Vatikaanin vankeus Julistettu pyhimykseksi
Benedictus XV Benedictus XV 1914 – 1922 Giacomo Della Chiesa Genova, Sardinian kuningaskunta Vatikaanin vankeus
Pius XI Pius XI 1922 – 1939 Achille Ambrogio Damiano Ratti Desio, Lombardia-Venetsia, Itävallan keisarikunta Allekirjoitti Lateraanisopimuksen, jolla perustettiin itsenäinen Vatikaanivaltio. Vatikaanin vankeus päättyi
Vio XII.jpg Pius XII 1939 – 1958 Eugenio Maria Giuseppe Giovanni Pacelli Rooma, Italia Antoi julistuksen Neitsyt Marian taivaaseen ottamisesta.[2]
Pope John XXIII - 1959.jpg Pyhä Johannes XXIII 1958 – 1963 Angelo Giuseppe Roncalli Sotto il Monte, Bergamo,Italia Avasi Vatikaanin toisen kirkolliskokouksen; julistettiin pyhimykseksi 2014.
Paavi Paavali VI:n virallinen muotokuva Paavali VI 1963 – 1978 Giovanni Battista Enrico Antonio Maria Montini Concesio, Brescia, Italia Viimeinen paavi, joka kruunasi itsensä tiaralla. Ensimmäinen paavi, joka teki valtiovierailun Yhdysvaltoihin. Lopetti Vatikaanin toisen kirkolliskokouksen.
Albino Luciani, 1969 (3).jpg Johannes Paavali I 1978 Albino Luciani Canale d'Agordo, Veneto, Italia Kuoli oltuaan paavina vain 33 päivää, 11. lyhyin pontifikaatti.
paavi Johannes Paavali II:n 12. elokuuta vuonna 1993 Denverissä Coloradossa Pyhä Johannes Paavali II 1978 – 2005 Karol Józef Wojtyła Wadowice, Puola Ensimmäinen puolalainen ja ei-italialainen paavi 455 vuoteen. Oli paavina kauimmin sitten paavi Pius IX:n (1846–1878) ja toiseksi pisimpään ollut paavi. Julistettiin autuaaksi 2011 ja pyhimykseksi 2014.

Vuodet 2000–[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paavi[1] Paaviuden aika[1] Alkuperäinen nimi[1] Alkuperäinen kotimaa[1] Huomautuksia
Benedicto XVI, 2011.jpg Benedictus XVI 2005 – 2013 Joseph Alois Ratzinger Marktl am Inn, Baijeri, Saksa Ensimmäinen saksalainen paavi sitten paavi Stefanus IX:n, joka oli paavi vuonna 1057. Vanhin paaviksi valittu sitten Klemens XII:n vuoden 1730 jälkeen. Ensimmäinen virasta eronnut paavi sitten Gregorius XII:n, joka erosi vuonna 1415.
Pope Francis in March 2013 (cropped).jpg Franciscus 2013 – Jorge Mario Bergoglio Buenos Aires, Argentiina Ensimmäinen paaviksi valittu jesuiitta, eteläamerikkalainen, argentiinalainen ja ei-eurooppalainen sitten Gregorius III:n (k. 741).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac The List of Popes Catholic Encyclopedia. New Advent. Viitattu 8.11.2010.
  2. Munificentissimus Deus

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Catholic Encyclopedia: (englanniksi)