Innocentius X

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Innocentius X Diego Velázquezin maalaamana

Innocentius X, oik. Giovanni Battista Pamphili, (6. toukokuuta 1574 Rooma7. tammikuuta 1655 Rooma) oli paavina 15. syyskuuta 1644 – 7. tammikuuta 1655.[1] Ennen paaviksi tuloaan hän opiskeli Roomassa oikeustiedettä, oli edustajana Trenton kirkolliskokouksessa ja osallistui Rooman inkvisitioon. Hän oli yksi poliittisesti kunnianhimoisimmista paaveista, ja hankki valtakaudellaan Vatikaanille paljon valtaa.

Jo paavin valinta oli pitkäaikainen valtataistelu kahden perheen, Barberinien ja Pamphilien, välilä. Valtaan päästyään Innocentius X aloitti Barberineja vastaan oikeusjutun, jossa hän syytti heitä julkisten varojen väärinkäytöstä. Edellinen paavi Urbanus VIII kuului Barberini-sukuun.

Juhlavuonna 1650 Innocentius X pystytytti Roomaan pysyviä muistomerkkejä, kuten Berninin suihkulähteen sukunsa keskeiselle paikalle Piazza Navonalle ja lattiakoristeluja Pietarinkirkkoon.

Paavin veljen leskeä Olympia Maidalchinaa arvellaan yleisesti paavin rakastajattareksi, – niin suuren vallan leskirouva aikanaan sai.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Jussi Hanska: Kristuksen sijaiset maan päällä?. Paaviuden historiaa apostoli Paavalista Johannes Paavali toiseen. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Vammala 2005. ISBN 951-746-719-2.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hanska 2005: 322.


Edeltäjä:
Urbanus VIII
Luettelo paaveista

Emblem of the Papacy SE.svg

Seuraaja:
Aleksanteri VII


Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.