Innocentius X

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Innocentius X
Innocentius X
Innocentius X
Henkilötiedot
Koko nimi Giovanni Battista Pamphili
Syntynyt6. toukokuuta 1574
Rooma, Kirkkovaltio (nykyään Italia)
Kuollut7. tammikuuta 1655 (80 vuotta)
Rooma
Paavi
Paavius alkoi 15. syyskuuta 1644
Paavius päättyi 7. tammikuuta 1655
Edeltäjä Urbanus VIII
Seuraaja Aleksanteri VII

Innocentius X, oik. Giovanni Battista Pamphili, (6. toukokuuta 1574 Rooma7. tammikuuta 1655 Rooma) oli paavina 15. syyskuuta 1644 – 7. tammikuuta 1655.[1] Ennen paaviksi tuloaan hän opiskeli Roomassa oikeustiedettä, oli edustajana Trenton kirkolliskokouksessa ja osallistui Rooman inkvisitioon. Hän oli yksi poliittisesti kunnianhimoisimmista paaveista ja hankki valtakaudellaan Vatikaanille paljon valtaa.

Jo paavin valinta oli pitkäaikainen valtataistelu kahden suvun, Barberinien ja Pamphilien, välillä. Valtaan päästyään Innocentius X aloitti Barberineja vastaan oikeusjutun, jossa hän syytti heitä julkisten varojen väärinkäytöstä. Edellinen paavi Urbanus VIII oli kuulunut Barberini-sukuun.

Riemuvuonna 1650 Innocentius X pystytytti Roomaan pysyviä muistomerkkejä, kuten lattiakoristeluja Pietarinkirkkoon ja Berninin suihkulähteen sukunsa keskeiselle paikalle Piazza Navonalle.

Paavin veljen leskeä Olympia Maidalchinaa arvellaan yleisesti paavin rakastajattareksi – niin suuren vallan tämä aikanaan sai.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hanska, Jussi: Kristuksen sijaiset maan päällä? Paaviuden historiaa apostoli Paavalista Johannes Paavali toiseen. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2005. ISBN 951-746-719-2.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hanska 2005, s. 322.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Edeltäjä:
Urbanus VIII
Paavi Seuraaja:
Aleksanteri VII
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.