Piazza Navona

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Piazza Navona
Yksityiskohta Fontana dei Quattro Fiumi -suihkulähteestä

Piazza Navona on aukio Roomassa. Alun perin paikalla oli keisari Domitianuksen 1. vuosisadalla rakennuttama stadion Circus agonalis, jonka pohjakaavaa nykyinen aukio ja sitä reunustavat korttelit noudattavat[1], ja jonka nimestä Navona on johdettu. Aukion laidoilla on useita barokkityylisiä palatseja, kuten Palazzo Massimo alle Colonne ja Palazzo Madama. Piazza Navonaa hallitsee Sant’Agnese in Agonen kirkko, joka on Girolamo Rainaldin, Francesco Borrominin ja Carlo Rainaldin työtä (1652–1672).

Aukion keskellä on kolme suihkulähdettä, joista suurin on Berninin suunnittelema Fontana dei Quattro Fiumi (1651). Kaksi muuta suihkulähdettä ovat Giacomo della Portan Fontana di Nettuno (1574) ja Fontana del Moro (1576).

Piazza Navonalla järjestettiin 1800-luvulle saakka niin sanotut "vesikisat", joiden aikana aukio täytettiin vedellä ja ylimystö ajeli siellä vaunuillaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Samuel Ball Platner: A Topographical Dictionary of Ancient Rome (1929), haettu 9.1.2009 "The Piazza Navona, the largest in the city, now called officially Circo Agonale, preserves almost exactly the shape and size of the stadium. The piazza itself corresponds closely with the arena, the length of which seems to have been about 250 metres, and the surrounding buildings stand on the ruins of the cavea."

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]