Pyhä Eugenius I

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Paavi Eugenius I

Pyhä Eugenius I (k. 657)[1] oli paavina 10. elokuuta 6542. kesäkuuta 657.[2] Hän oli syntyjään roomalainen.[1] Ennen paaviksi tuloaan hän toimi pappina ja tuli tunnetuksi hyväntekeväisyydestä, hurskaudesta ja lempeydestä.

Hänen edeltäjänsä oli syrjäytetty monoteletismiä koskevan kiistan takia, ja myös Eugenius I joutui ottamaan paavina asiaan kantaa. Hän lähetti sopuisan kirjeen Konstantinopoliin, mutta Konstantinopolin patriarkan vastaus ymmärrettiin provokatiiviseksi Roomassa ja kansa vaati paavia julistamaan Konstantinopolin kirkonkiroukseen. Asiasta nousi kiista Bysantin ja Rooman välille, mutta arabien hyökkäys Rodokselle vuonna 654 ja sitä seurannut murskaava voitto johti Bysantin keisarin Konstans II:n äkilliseen pakoon, ja näin asia jäi sivuun ja Eugenius I säästyi edeltäjänsä kohtalolta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • The Book of Saints. A Dictionary of Servants of God canonized by the Catholic Church. A&C Black London, 1989. ISBN 0-7136-3006-X.
  • Jussi Hanska: Kristuksen sijaiset maan päällä?. Paaviuden historiaa apostoli Paavalista Johannes Paavali toiseen. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Vammala 2005. ISBN 951-746-719-2.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b The Book of Saints: 193.
  2. Hanska 2005: 318.


Edeltäjä:
Pyhä Martinus I
Luettelo paaveista

Emblem of the Papacy.svg

Seuraaja:
Pyhä Vitalianus


Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.