Umbria

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Umbria
Lippu
Lippu
Vaakuna
Vaakuna
Sijainti
Sijainti
Valtio Italia
Maakuntia 2
Kuntia 92
Hallinto
 – hallinnollinen keskus Perugia
 – Presidentti Catiuscia Marini (PD)
Pinta-ala 8 456 km²
Väkiluku (31.12.2015) 891 181[1] (17.)
 – väestötiheys 105 as./km²
BKT (2016) 21 mrd. € (17.) [2]
 – asukasta kohti 24 000 € (13.) [2]
Alueen kotisivut
Näkymä Norciasta.
Assisin kaupunkia.

Umbria on hallinnollinen alue Keski-Italian sisämaassa, Latiumin, Marchen ja Toscanan naapurina. Umbria on Italian hallinnollisista alueista ainoa, jolla ei ole merenrantaa eikä valtakunnanrajaa. Siellä on vajaat 900 781 asukasta. Pääkaupunki on Perugia. Umbriassa on kaksi maakuntaa, Perugia ja Terni. Perugian maakunnassa on 59 kuntaa ja Ternin maakunnassa 33 kuntaa. Assisin kaupunki on tunnettu pyhiinvaellus- ja matkailukohteena.

Alue on vuoristoista, korkein huippu Monte Vettore (2 476 m) on Apenniineilla. Alavimmat osat ovat Tiberin laaksossa Latiumin rajalla. Umbrian maisemaa hallitsevat kukkuloilla sijaitsevat etruskien aikaiset ja keskiaikaiset pienet kylät. Umbrian maakunnan läpi kulkee Tiberjoki yli 200 kilometrin pituisena sekä roomalaisten vuonna 220 eaa. rakentama tie Via Flaminia.

Alle kymmenen hengen pienyritykset työllistävät suuren osan umbrialaisista. Työttömyysaste Umbriassa on pienempi kuin muualla Italiassa keskimäärin. Umbrian talouden tärkeimmät osa-alueet ovat matkailu, tekstiiliteollisuus, keramiikka sekä puu- ja takorautatuotteet.lähde? Umbrian elintarviketeollisuuden tuotteita oliiviöljyn ja viinin lisäksi ovat muun muassa juustot ja lihajalosteet. Italian vuonna 2011 alkaneesta talouskriisistä huolimatta Umbrian vienti on ollut kasvussalähde?, ennen kaikkea oliiviöljy- ja tekstiilituotannon ansiosta.lähde?

Maatalouden osuus Umbrian kokonaistuotannosta on 2 prosenttia. Tärkeimmät maataloustuotteet ovat liha, vehnä, tupakka, öljykasvit, viinirypäleet, kananmunat ja maito.[3] Umbriassa on suotuisat olosuhteet oliivien ja viinin viljelylle. Umbrialaiset viinit ja oliiviöljyt ovat maailmalla arvostettuja.

Tekstiiliteollisuus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Italia on maailman markkinajohtaja kašmirneuleiden valmistuksessalähde?, ja Umbria on yksi tärkeimmistä kašmirneuleiden tuotantoalueista Italiassa.

Umbrian taidemaalareita

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Umbria on tunnettu myös maailmankuuluista taidemaalareistaan. Heidän teoksiaan on nähtävillä Umbrian kirkoissa sekä taidegallerioissa, vaikka moni teos on siirretty mm. Rooman taidegallerioihin. Tärkeimpiä umbrialaisia taidemaalareita:

Tärkeitä kaupunkeja

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  1. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Demographic Balance for the year 2015 and Resident Population from on 31st December Italian tilastokeskuksen väestötilasto alueittain, maakunnittain ja kunnittain. Arkistoitu 16.10.2017. Viitattu 5.5.2017. (englanniksi)
  2. a b Gross domestic product (GDP) at current market prices by NUTS 2 regions (Eurostatin bkt-tilasto 2007–2016 alueittain (taso NUTS2), nimelliset hinnat) 9.4.2018. Eurostat. Viitattu 6.1.2019. (englanniksi)
  3. http://www3.istat.it/dati/ (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]