Umbria

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Regione Umbria
Flag of Umbria.svg Regione-Umbria-Stemma.svg
Lippu Vaakuna
Umbria in Italy.svg
Pääkaupunki Perugia
Väkiluku 907 781  (2011)
Väestötiheys 107 asukasta/km²
Pinta-ala 8 456 km²
Maakunnat Perugia, Terni
Kuntien lukumäärä 92
Presidentti Catiuscia Marini (PD)
Verkkosivu www.regione.umbria.it

Umbria on hallinnollinen alue Keski-Italian sisämaassa, Lazion, Marchen ja Toscanan naapurina. Umbria on Italian hallinnollisista alueista ainoa jolla ei ole merenrantaa eikä valtakunnallista rajaa. Siellä oli vuoden 2011 laskennassa 907 781 asukasta. Pääkaupunki on Perugia. Umbriassa on kaksi maakuntaa, Perugia ja Terni. Perugian maakunnassa on 59 kuntaa ja Ternin maakunnassa 33 kuntaa. Assisin kaupunki on tunnettu pyhiinvaellus- ja matkailukohteena.

Alue on vuoristoista, korkein huippu Monte Vettore (2 476 m) on Apenniineillä. Alavimmat osat ovat Tiber-joen laaksossa Lazion rajalla. Umbrian maisemaa hallitsevat kukkuloilla sijaitsevat etruskien aikaiset ja keskiaikaiset pienet kylät. Umbrian maakunnan läpi kulkee Tiber-joki yli 200 kilometrin pituisena, sekä roomalaisten vuonna 220 eaa. rakentama tie, Via Flaminia.

Umbrian talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alle kymmenen hengen pienyritykset työllistävät suuren osan umbrialaisista. Työttömyysaste Umbriassa on pienempi kuin muualla Italiassa keskimäärin. Umbrian talouden tärkeimmät osa-alueet ovat turismi, tekstiiliteollisuus, keramiikka ja puu- ja takorautatuotteet.lähde? Umbrian elintarviketeollisuuden tuotteita oliiviöljyn ja viinin lisäksi ovat muun muassa juustot ja lihajalosteet. Italian vuonna 2011 alkaneesta talouskriisistä huolimatta Umbrian vienti on ollut kasvussalähde?, ennen kaikkea oliiviöljy- ja tekstiilituotannon ansiosta.lähde?

Maatalous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maatalouden osuus Umbrian kokonaistuotannosta on 2 prosenttia. Tärkeimmät maataloustuotteet ovat liha, vehnä, tupakka, öljykasvit, viinirypäleet, kananmunat ja maito.[1] Umbriassa on suotuisat olosuhteet oliivien ja viinin viljelylle. Umbrialaiset viinit ja oliiviöljyt ovat maailmalla arvostettuja.

Tekstiiliteollisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Italia on maailman markkinajohtaja kašmirneuleiden valmistuksessalähde? ja Umbria on yksi tärkeimmistä kašmirneuleiden tuotantoalueista Italiassa.

Umbrian taidemaalareita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Umbria on tunnettu myös maailmankuuluista taidemaalareistaan. Heidän teoksiaan on edelleen nähtävillä Umbrian kirkoissa sekä taidegallerioissa, vaikkakin moni teos on siirretty mm. Rooman taidegallerioihin. Alla on listattuna muutamia tärkeimipiä umbrialaisia taidemaalareita.

  • Bonfigli (Benedetto Bonfigli, 1420-1496)
  • Perugino (Pietro di Cristoforo Vannucci, 1450-1523)
  • Pinturicchio (Bernardino di Betti, 1452-1513)
  • Raffaello (Raffaello Sanzio, 1483-1520)

Tärkeitä kaupunkeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näkymä Norciasta.
Assisin kaupunkia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Umbria.
Tämä Italiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.