Verbano-Cusio-Ossolan maakunta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Verbano-Cusio-Ossolan maakunta
Stresa ja Maggiorejärvi
Stresa ja Maggiorejärvi
Verbano-Cusio-Ossola in Italy.svg
Sijainti
Valtio  Italia
Alue Piemonte
Perustettu 1996
Hallinto
 – hallinnollinen keskus Verbania
Pinta-ala 2 261[1] km²
Väkiluku (31.12.2015) 160 114[2]
 – väestötiheys 71 as./km²
Provincia Verbano Cusio Ossola
Verbano-Cusio-Ossolan maakunnan kartta

Verbano-Cusio-Ossolan maakunta (ital. Provincia del Verbano-Cusio-Ossola) on yksi Italian maakunnista. Se sijaitsee Piemonten alueella Italian pohjoisosassa. Verbano-Cusio-Ossolan maakunnan pinta-ala on 2 261 km² ja vakinaisia asukkaita on noin 160 000. Maakunta muodostuu 76 kunnasta, ja sen pääkaupunki on Verbania[3]. Verbano-Cusio-Ossolan maakunta muodostettiin vuonna 1996 yhdistämällä kolme aluetta, jotka olivat aiemmin kuuluneet Novaran maakuntaan.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maakunta rajoittuu kaakossa Maggiorejärveen, lännessä Valais’n Alppeihin ja pohjoisessa Lepontisiin Alppeihin. Maakunnan asutus on keskittynyt Tocejoen ja sen sivujokien laaksoihin sekä Maggiorejärven länsirannalle. Pohjoisosa on vuoristoinen ja laaksoinen Ossolan seutu. Maggioren lisäksi maakunnan eteläosassa on toinen järvi, Lago d'Orta.[4]

Verbano-Cusio-Ossolan maakunnan naapurialueet ovat Vercellin ja Novaran maakunnat etelässä, sveitsiläinen Valais’n kantoni lännessä ja pohjoisessa sekä Ticinon kantoni idässä.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maantie- ja rautatiereitit muualle Italiaan kulkevat Maggiore- tai Lago d'Orta -järvien rantaa pitkin. Myös Maggiorejärven poikki Verbanian Intrasta Lavenoon on lauttayhteys [5]. Sveitsiin pääsee Simploninsolan ja Simplonin rautatietunnelin kautta tai Valle Vigezzon laakson kautta.

Kaupungit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maakunnan väekkäimmät kaupungit ovat Verbania (30 961 asukasta 31.12.2015), Domodossola (18 192) ja Omegna (15 398)[2].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Altitudini dei comuni tramite DEM Italian kuntien pinta-alat ja korkeus merenpinnasta. Viitattu 18.6.2017. (italiaksi)
  2. a b Istat - Istituto Nazionale di Statistica: Demographic Balance for the year 2015 and Resident Population from on 31st December Italian tilastokeskuksen väestötilasto alueittain, maakunnittain ja kunnittain. Viitattu 18.6.2017. (englanniksi)
  3. tuttitalia
  4. National map: swisstopo (Sveitsin valtion julkinen karttapalvelu) map.geo.admin.ch. Wabern: Bundesamt für Landestopografie swisstopo. Viitattu 18.6.2017. (saksaksi), (ranskaksi), (italiaksi), (retoromaaniksi), (englanniksi)
  5. Navigazione Lago Maggiore (Autolautta-aikataulu Intra–Laveno, 2017) navigazionelaghi.it. Viitattu 18.6.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]