Liguria

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Liguria
Paraggi03.jpg
Lippu
Lippu
Vaakuna
Vaakuna
Sijainti
Sijainti
Valtio Italia
Maakuntia 4
Kuntia 235
Hallinto
 – hallinnollinen keskus Genova
 – Presidentti Giovanni Toti
Pinta-ala 5 410 km²
Väkiluku (2011) 1 577 439[1]
 – väestötiheys 297 as./km²
Alueen kotisivut

Liguria on hallinnollinen alue Luoteis-Italian rannikolla, Ranskan rajalla. Se on kolmanneksi pienin Italian hallinnollisista alueista. Piemonten hallinnollinen alue sijaitsee siitä pohjoiseen, Emilia-Romagnan ja Toscanan alueet siitä itään. Ligurian rannikko muodostaa osan Italian Rivieraa, sisämaassa se ulottuu Alpeille ja Apenniineille. Asukkaita on 1,6 miljoonaa. Pääkaupunki on Genova.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muinaiset liguurit asuttivat Välimeren rannikkoa Rhône-joelta Arno-joelle, mutta myöhemmin keltit – roomalaisittain gallialaiset – saapuivat alueelle synnyttäen Gallo-Liguurisen kulttuurin. Varhaisina aikoina aluetta asuttivat myös foinikialaiset, kreikkalaiset ja karthagolaiset. Alue liitettiin virallisesti osaksi Rooman valtakuntaa 200-luvulla eaa.

Keskiajalla Genova siirtyi hitaasti valta-asemaan suurimmassa osassa Liguriaa ja hallitsi aluetta pitkään lukuun ottamatta paria katkosta 1400- ja 1500-luvuilla, jolloin alue oli Milanon herttuan tai Ranskan valtakunnan alaisuudessa. Vuonna 1796 Ranskan vallankumouksen kenraali Napoleon Bonaparte julisti alueen Ligurian tasavallaksi. Ligurian tasavalta oli kuitenkin lyhytikäinen ja Ranska yhdisti sen itseensä jo vuonna 1805. Napoleonin sotien loputtua vuonna 1815 Sardinian kuningaskunta siirtyi hallitsemaan aluetta.

Ilmasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Genova on Ligurian hallinnollisen alueen pääkaupunki.

Alueella vallitsee leuto meri-ilmasto: kesän lämpö jää 25 asteen tuntumaan, ja talvella on harvoin pakkasta muualla kuin sisämaan vuoristoissa. Sadetta voi olla ajoittain hyvinkin paljon; rannan lähellä sijaitsevat vuoristot synnyttävät orografista sadetta, joten Genovassa voi sataa jopa 2000 mm vuodessa. Muilla alueilla sademäärät ovat normaalia Välimeren tasoa (500–800 mm).

Suuresta väkitiheydestä huolimatta metsät peittävät yli puolet alueesta.

Kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pesto ja focaccia ovat Ligurian tyypillisiä ruokaerikoisuuksia. Alueella puhutaan italian kielen lisäksi myös liguurin kieltä.[2]

Tärkeimmät kaupungit ja kylät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Liguria Citypopulation
  2. Ligurian Ethnologue. Viitattu 23.9.2013. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]