Pesto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pestoa.

Pesto (ital. pesto < pestato, 'murskattu') on italialainen jähmeähkö, lämmittämättömänä nautittava maustekastike tai maustetahna.[1] Se on alkuaan Ligurian alueelta Pohjois-Italiasta, erityisesti Genovasta (pesto genovese). Sen juuret ovat roomalaisessa juusto-yrttikastikkeessa moretumissa.

Peston pääaineosia ovat jauhetut basilika, juusto, pinjansiemenet ja valkosipuli sekä oliiviöljy. Juustona käytetään normaalisti Parmigiano-Reggiano -juustoa tai pecorinoa, kaupallisessa versiossa käytetään usein myös parmesaania, joka on parmegianon kaltainen juusto. [1] Pesto syödään yleensä leivän tai pastan kanssa, joskaan sen käyttö ei ole rajoitettu näihin. Kaupallisessa pestossa käytetään usein cashew-pähkinöitä pinjansiementen tilalla, koska ne ovat halvempia ja niillä on samankaltainen rakenne.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Turtia, Kaarina: Gastronomian sanakirja, s. 421. Helsinki: Kustannusosakeyhtiö Otava, 2009. ISBN 978-951-1-18546-8.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.