Parmigiano-Reggiano

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lohko parmesaanijuustoa.

Parmigiano-Reggiano (parmesaani) on italialainen pitkään kypsytetty kova juusto. Juusto valmistetaan pastöroimattomasta lehmänmaidosta, ja sen kypsytysaika vaihtelee laadun mukaan 12–40 kuukauden välillä. Parmesaanit ovat suurikokoisia: kokonainen juustokiekko painaa 24–40 kg. Parmesaani on tärkeä raaka-aine monessa italialaisessa ruoassa, etenkin pastoissa. Se toimii hyvin myös sellaisenaan pöytäjuustona. Parmesaani on yksi länsimaisen keittiön käytetyimmistä juustoista.

Parmesaanilla on EU:n alkuperänimisuoja, ja sitä saa valmistaa vain Parman, Reggio Emilian, Modenan, Bolognan ja Mantovan maakunnissa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perimätiedon mukaan parmesaani kehitettiin keskiajalla Bibbianossa Reggio Emilian maakunnassa. Juuston tuotanto levisi pian myös Parman ja Modenan alueille. Historialliset asiakirjat kertovat juuston olleen jo 1200–1300-luvuilla hyvin samankaltaista kuin nykyään. Kirjailija Giovanni Boccaccio ylisti parmesaania jo vuonna 1348, ja Decameronessa hän kirjoittaa parmesaanista tehdystä vuoresta.

Parmesaaneja kypsymässä modenalaisen juustotehtaan varastossa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.