Focaccia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rosmariinilla ja suolalla maustettu focaccia.

Focaccia on litteä leipä, jonka päällä on mausteita sekä muita ruoka-aineitaselvennä. Yleensä sekä leipä että päällysteet paistetaan samalla kertaa. Uskotaan, että muinaiset etruskit taikka kreikkalaiset olisivat kehittäneet alkuperäisen reseptin,[1] mutta nykyisin focaccia mielletään ligurialaiseksi ruoaksi[2]. Focaccia on suosittua Italiassa, jossa sitä syödään esimerkiksi oliiviöljyllä ja yrteillä maustettuna sekä vihanneksilla, juustolla tai lihalla päällystettynä.[3][4]

Focaccia syödään sellaisenaan tai pääruoan lisukkeena. Sitä käytetään myös kerrosvoileipien leipänä.

Focaccia-taikina tehdään gluteenipitoisista jauhoista, öljystä, vedestä, sokerista ja leivinhiivasta. Se muistuttaa pizza-taikinaa. Taikinan pintaa rikotaan terävällä esineellä, jotta hiivan muodostama hiilidioksidi pääsisi pakenemaan leivästä eikä pullistaisi leivän sisään "taskuja".

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. History of Focaccia Bread Abigails Bakery. Viitattu 30.11.2012.
  2. Sforza, Valentina: 500 Välimeren maiden ruokaa, s. 129. Suomentanut Pojanluoma, Riitta. Hämeenlinna: Karisto, 2012. ISBN 978-951-23-5470-2.
  3. La Focaccia Ligure about.com. Viitattu 30.11.2012.
  4. Focaccia BBC. Viitattu 30.11.2012.
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Focaccia.
Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.