Focaccia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rosmariinilla ja suolalla maustettu focaccia.

Focaccia on litteä leipä, jonka päällä on mausteita sekä muita ruoka-aineitaselvennä. Yleensä sekä leipä että päällysteet paistetaan samalla kertaa. Uskotaan, että muinaiset etruskit taikka kreikkalaiset olisivat kehittäneet alkuperäisen reseptin,[1] mutta nykyisin focaccia mielletään ligurialaiseksi ruoaksi[2]. Focaccia on suosittua Italiassa, jossa sitä syödään esimerkiksi oliiviöljyllä ja yrteillä maustettuna sekä vihanneksilla, juustolla tai lihalla päällystettynä.[3][4]

Focaccia syödään sellaisenaan tai pääruoan lisukkeena. Sitä käytetään myös kerrosvoileipien leipänä.

Focaccia-taikina tehdään gluteenipitoisista jauhoista, öljystä, vedestä, sokerista ja leivinhiivasta. Se muistuttaa pizza-taikinaa, jonka esimuoto se mahdollisesti on. Taikinan pintaa rikotaan terävällä esineellä, jotta hiivan muodostama hiilidioksidi pääsisi pakenemaan leivästä eikä pullistaisi leivän sisään "taskuja".

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Focaccia.
  1. History of Focaccia Bread Abigails Bakery. Viitattu 30.11.2012.
  2. Sforza, Valentina: 500 Välimeren maiden ruokaa, s. 129. Suomentanut Pojanluoma, Riitta. Hämeenlinna: Karisto, 2012. ISBN 978-951-23-5470-2.
  3. La Focaccia Ligure about.com. Viitattu 30.11.2012.
  4. Focaccia BBC. Viitattu 30.11.2012.


Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.