Tortilla

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tortilloita

Tortilla on nostattamaton maissi- tai vehnäjauhosta paistettu ohutleipä. Tämä kansainvälisesti tortillana tunnettu leipä on kotoisin Meksikosta, mutta sitä käytetään paljon myös muissa Väli-Amerikan maissa (Guatemala, El Salvador, Nicaragua ja Honduras). Muualla espanjaksi ”tortilla” [torˈtilja] tarkoittaa munakasta, esimerkiksi ”tortilla española”.

Meksikossa maissitortilla on ruokavalion perusta ja tärkeä kalsiumin lähde, ja niitä on tarjolla lähes aina ruokailun yhteydessä aamupalasta iltapalaan saakka.

Tunnetuimpia ruokalajeja, joihin käytetään tortilloja:

Taco: Tortilla, jonka täytteenä on yleensä porsaan- tai naudanlihaa, myös lammasta, kanaa ja erilaisia sisäelimiä käytetään, lisukkeena yleensä on sipulia ja tuoretta korianteria ja erilaisia salsa-kastikkeita. Taco on suosittu meksikolaisessa katukeittiössä.

Burrito: Lihalla ja/tai muilla täytteillä kuten riisillä, pavuilla, tomaatilla, salsalla ja guacamolella täytetty tortilla, joka on kääritty rullalle.

Tostada: Paahdettu tai uppopaistettu tortilla, jonka päälle asetetaan lihaa, makkaraa, salaattia, äyriäisiä jne. ja salsoja. Tostadoita tarjoillaan yleensä keittojen kanssa tai pienemmiksi paloiksi (Totopos) leikattuna alkupaloina erilaisten salsojen kera. Alun perin tostadat tehtiin kuivuneista tortilloista uppopaistamalla, jotta tortilloita ei haaskattaisi.

Quesadilla: Taitettu maissitortilla, jonka sisällä on perinteisesti juustoa mutta myös lihaa, kasviksia tai molempia sekä salsoja.

Tortillasta voi tehdä myös keittoa, jota kutsutaan Sopa-aztecaksi tai Sopa de tortillaksi.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]