Pico de gallo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pico de gallo
Pico de gallo

Pico de gallo (espanjaksi "kukon nokka"), kutsutaan myös nimillä salsa fresca ja salsa cruda, on salsakastike, jota käytetään meksikolaisessa keittiössä. Se tehdään perinteisesti murskatusta tomaatista, sipulista ja serrano-pippureista (jalapeñoja tai habaneroja voidaan käyttää vaihtoehtona), suolasta, limemehusta ja korianterista.

Pico de galloa voidaan käyttää samaan tapaan kuin muitakin meksikolaisia nestemäisiä salsakastikkeita. Koska siinä on vähemmän nestettä, sitä voidaan käyttää tacojen tai fajitojen pääraaka-aineena.

Tomaatista tehtyä pico de galloa kutsutaan salsa picadaksi (jauhettu/murskattu salsa). Meksikossa sitä kutsutaan yleensä salsa mexicanaksi (meksikolainen kastike). Koska punaisen tomaatin, valkoisen sipulin ja vihreän chilin ja korianterin värit muistuttavat Meksikon lipun värejä, sitä kutsutaan myös nimellä salsa bandera (lippukastike).

Monin paikoin Meksikossa termi pico de gallo merkitsee mitä tahansa salaattia (sisältäen hedelmäsalaatin), salsakastiketta, tai tomaateista, tomatilloista, avokadoista, appelsiineista, jícamoista, kurkuista, papaijoista tai miedoista chileistä tehtyä täytettä. Ainekset ravistellaan limemehussa ja toisinaan myös chilikastikkeessa tai chamoyssa, minkä jälkeen niiden päälle sirotellaan suolaista chilijauhetta.

Etymologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruokatoimittaja Sharon Tyler Herbstin mukaan[1] nimi pico de gallo ("kukon nokka") tulee tavasta syödä ruokalajia noukkimalla siitä palasia peukalolla ja etusormella.

Kirjassaan Authentic Mexican: Regional Cooking from the Heart of Mexico Rick Bayless ja Deann Groen arvelevat, että nimi saattaa viitata ruokalajin linnunsiemeniä muistuttavaan ulkoasuun.[2]

Sonoran alueen alkuperäisasukkaiden mukaan kastikkeen nimi tulee serrano-pippurin linnun nokkaa muistuttavasta muodosta.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sharon Tyler Herbst: "Food Lover's Companion", 2. painos. Viitattu 10. maaliskuuta 2007.
  2. Bayless, Rick; Groen, Deann. Authentic Mexican: Regional Cooking from the Heart of Mexico.
  3. Wilder, Janos. The Great Chiles Rellenos Book. Ten Speed Press, 2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]