Pannukakku

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Uunissa valmistettua pannukakkua hillon ja kahvin kera.
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta pannukakku.

Pannukakku on taikinasta valmistettu leivonnainen, joka paistetaan rasvassa paistinpannulla tai uunissa. Pannukakkutaikina koostuu tavallisesti munista, jauhoista ja jostakin nesteestä. Pannukakku tunnetaan ympäri maailman. Se tarjotaan kylmänä tai kuumana yleensä makeiden lisukkeiden, kuten hillon, kermavaahdon, sokerin, siirapin tai marjojen, kanssa.

Ohukaisiksi kutsutaan usein pannukakun kaltaisia mutta ohuempia leivonnaisia. Ohukaisen ja pannukakun raja on joskus epäselvä, koska pannukakku- ja ohukaiskulttuuri vaihtelee eri maissa suuresti. Suomessa pannukakku on selvästi ohukaisia paksumpi, ja se paistetaan yleensä uunissa. Lisäksi pannukakku on Suomessa muista maista poiketen usein neliskulmainen, kun taas ohukaiset ovat pyöreitä.

Yleensä pannukakku valmistetaan vehnäjauhoista. Nesteenä saatetaan käyttää maitoa, vettä tai olutta. Variaatioita ovat esimerkiksi maissijauhoista valmistetut yhdysvaltalaiset pannukakut sekä Saksassa ja Puolassa yleiset perunapannukakut. Joissakin maissa, kuten Egyptissä, Kanadassa ja Yhdysvalloissa, pannukakkuihin lisätään kohotusainetta, kuten soodaa tai leivinhiivaa. Itäeurooppalaiset tattarijauhosta tehdyt blinit kuuluvat tähän ryhmään. Etiopialaisen injera-pannukakun annetaan fermentoitua samanlaisen kohotusvaikutuksen aikaansaamiseksi. Amerikkalainen pannukakku on litteä ja ohukaisen muotoinen, hieman makea herkku.

Ahvenanmaan pannukakun valmistuksessa käytetään manna- tai riisipuuroa sekä kardemummaa.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ahvenanmaa ruokatieto.fi. Viitattu 15.7.2016.
Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.