Siirappi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Pullo quebeciläistä vaahterasiirappia
Vaahterasiirapin keräysastia

Siirappi (arab. شراب‎, sharāb, juoma, latinan kielen kautta siropus) on paksu, viskoottinen neste, joka sisältää paljon liuennutta sokeria, mutta jolla on vain vähän taipumusta saostua sokerikiteiksi. Viskositeetti johtuu useista vetysidoksista veden ja monia hydroksyyliryhmiä (OH) sisältävän liuenneen sokerin välillä. Tekniikassa ja tieteessä termi siirappi voi tarkoittaa myös muita viskoottisia liuoksia kuin sokeriliuoksia.

Erilaisia siirappeja ovat esimerkiksi tärkkelyssiirappi, vaahterasiirappi, lääkesiirappi ja baarisiirappi.

Lääkesiirappi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siirappi lääkeaineiden pohjana koostuu konsentroidusta tai saturoidusta seoksesta sokeria ja tislattua vettä. Englantilaisessa Pharmacopoeiassa yksinkertainen siirappi on valmistettu lisäämällä 1 kg valmistettua sokeria 500 cm³ (0,5 litraa) kiehuvaan tislattuun veteen kuumentaen, kunnes se on liennut ja lisäten kiehuvaa tislattua vettä kunnes seoksen kokonaispaino on 1,5 kg. Seoksen ominaispainon tulisi olla 1,33. Tämä on 66° Brixin seosta.

Aromisiirappi tehdään lisäämällä aromeja tavalliseen siirappiin. Esimerkiksi syrupus aromaticus valmistetaan lisäämällä annoksia appelsiiniesanssia ja ceyloninkanelivettä yksinkertaiseen siirappiin. Samalla tavalla lääketieteelliset siirapit valmistetaan lisäämällä tai liuottamalla lääkeaineita tavalliseen siirappiin.

Baarisiirappi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cocktailien valmistukseen käytettävälle siirapille on monta eri nimeä. Joskus sitä kutsutaan "yksinkertaisiksi sokerisiirapeiksi". Koska siirappia käytetään usein alkoholijuomien valmistukseen, sitä kutsutaan "baarisiirapiksi".

Baarisiirappi tehdään yhdestä paunasta kidesokeria liuotettuna 13 unssiiin kuumaa vettä paistinpannulla. Tästä muodostuu 16 unssia yksinkertaista siirappia. Joihinkin juomiin lisätään jotain mehua drinkkireseptissä. Kidesokeri ei liukene helposti kylmiin juomiin. Koska baarisiirappi on neste, sitä voidaan sekoittaa helposti toisten nesteiden kanssa cocktaileissa, mikä tekee siitä täydellisen vaihtoehdon kidesokerille.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]