Maggiorejärvi

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maggiorejärvi
Lago Maggiore
Karte Langensee.png
Koordinaatit 45°45′N, 08°38′E
Sijainti Sveitsi, Italia
Pinta-ala 212,5 km²
Pinnankorkeus 193 m
Suurin syvyys 372 m
Keskisyvyys 177 m
Tilavuus 37 km³
Laskujoki Ticino (Pon vesistö)
Saaria 11
Virtaus 560 /s

Maggiorejärvi (ital. Lago Maggiore tai Lago Verbano, piemontiksi Lagh Magior, lombardiksi Lagh Magiô, saks. Langensee, kirjaimellisesti suom. suurempi järvi) on suuri ja syvä järvi Alppien eteläpuolella, Italian ja Sveitsin rajalla. Järven pinta-ala on 212 km², josta 167 km² on Italian puolella ja 45 km² Sveitsissä. Järven läpi virtaa Pon sivujoki Ticino. Muita järveen laskevia jokia ovat muun muassa Maggia, Tresa ja Toce.

Pitkänomainen, pohjois-eteläsuuntainen järvi on noin 66 km pitkä ja keskimäärin 3–5 km, enimmillään 10 km leveä. Järven suurin syvyys on 372 metriä ja tilavuus 37 kuutiokilometriä. Järven rannoilla on monia matkailupaikkakuntia kuten Locarno, Ascona, Brissago ja Verbania, sekä saaria kuten Borromeonsaaret ja Isole de Brissago. Järvi on pinta-alaltaan Italian toiseksi suurin.

Maggiorejärvi Lavenon itäpuolelta länteen nähtynä, taustalla Monte Rosan massiivi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Facta 2001 osio 10 s. 690
  • National map: swisstopo (Sveitsin valtion julkinen karttapalvelu) map.geo.admin.ch. Wabern: Bundesamt für Landestopografie swisstopo. Viitattu 9.5.2013. (saksaksi), (ranskaksi), (italiaksi), (retoromaaniksi), (englanniksi)
Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.