Maggiorejärvi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maggiorejärvi
Lago Maggiore
Valtiot Sveitsi, ItaliaView and modify data on Wikidata
Paikkakunta Sveitsi, Italia
Koordinaatit 46°05′53″N, 8°42′53″E
Vesistöalue ja valuma-alueen tietoja
Laskujoki Ticino (Pon vesistö)
Mittaustietoja
Pinnankorkeus 193 m
Pituus 66 km
Leveys 5 kmView and modify data on Wikidata
Pinta-ala 212,5 km²
Tilavuus 37 km³
Keskisyvyys 177 m
Suurin syvyys 372 m
Valuma-alue 6 386 km2View and modify data on Wikidata
Keskivirtaama 560 m³/s (MQ)
Saaria 11
Kartta
Maggiorejärvi

Maggiorejärvi (ital. Lago Maggiore tai Lago Verbano, piemontiksi Lagh Magior, lombardiksi Lagh Magiô, saks. Langensee, kirjaimellisesti suom. suurempi järvi) on suuri ja syvä järvi Alppien eteläpuolella, Italian ja Sveitsin rajalla. Järven pinta-ala on 212 km², josta 167 km² on Italian puolella ja 45 km² Sveitsissä. Järven läpi virtaa Pon sivujoki Ticino. Muita järveen laskevia jokia ovat muun muassa Maggia, Tresa ja Toce.

Pitkänomainen, pohjois-eteläsuuntainen järvi on noin 66 km pitkä ja keskimäärin 3–5 km, enimmillään 10 km leveä. Järven suurin syvyys on 372 metriä ja tilavuus 37 kuutiokilometriä. Järven rannoilla on monia matkailupaikkakuntia kuten Locarno, Ascona, Brissago ja Verbania, sekä saaria kuten Borromeonsaaret ja Isole de Brissago. Järvi on pinta-alaltaan Italian toiseksi suurin.

Maggiorejärvi Lavenon itäpuolelta länteen nähtynä, taustalla Monte Rosan massiivi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Facta 2001 osio 10 s. 690
  • National map: swisstopo (Sveitsin valtion julkinen karttapalvelu) map.geo.admin.ch. Wabern: Bundesamt für Landestopografie swisstopo. Viitattu 9.5.2013. (saksaksi), (ranskaksi), (italiaksi), (retoromaaniksi), (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.