Stefanus VI

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Stefanus VI
Henkilötiedot
SyntynytRooma
Kuollut897
Rooma
Paavi
Paavius alkoi touko-kesäkuu 896
Paavius päättyi heinä-elokuu 897
Edeltäjä Bonifatius VI
Seuraaja Romanus

Stefanus VI oli paavina touko–kesäkuusta 896 – heinä–elokuulle 897.[1] Hän oli toiminut Anagnin piispana paavi Formosuksen nimittämänä. Stefanuksen paaviksi valintaan johtaneita tapahtumia ei tunneta, mutta tiedetään, että hän oli Roomassa tuohon aikaan valtaa käyttäneen Spoleton suvun suosiossa.

Stefanus VI muistetaan parhaiten hänen edeltäjänsä paavi Formosuksen jäännösten kohtelusta. Spoletojen painostuksesta Stefanus kaivatutti Formosuksen ruumiin ylös haudasta syytettyjen penkille. Ruumis tuomittiin, siltä riistettiin paavilliset tunnusmerkit ja leikattiin oikean käden sormet. Sitten se haudattiin, mutta kaivettiin vielä kerran ylös ja heitettiin Tiber-jokeen.

Näytösoikeudenkäynti aiheutti raivoa Formosuksen kannattajissa, ja vaikka se oli Spoletojen järjestämä, se johti Stefanuksen vangitsemiseen ja myöhemmin kuristamiseen hengiltä.

Järjestysnumero[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stefanus-nimisten paavien numeroinnissa on erilaisia käytäntöjä, sillä ennen Stefanus II:ta ehdittiin valita toinen Stefanus-niminen paavi, jota ei ehditty kuitenkaan siunata tehtäväänsä ennen kuin hän kuoli sydänkohtaukseen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Jussi Hanska: Kristuksen sijaiset maan päällä?. Paaviuden historiaa apostoli Paavalista Johannes Paavali toiseen. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Vammala 2005. ISBN 951-746-719-2.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hanska 2005: 319.


Edeltäjä:
Bonifatius VI
Paavi Seuraaja:
Romanus
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.