Africa proconsularis

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Africa proconsularis
Provincia Africa proconsularis
Rooman provinssi
Africa proconsulariksen provinssin alue vuonna 125.
Africa proconsulariksen provinssin alue vuonna 125.
Valtio Rooman valtakunta
Länsi-Rooman valtakunta
Prefektuuri Italia, Illyricum et Africa
Italia et Africa
Diokeesi Africa (n. 293–)
Nykyinen valtio/alue Algeria, Libya, Tunisia
Perustettu 27 eaa.
Hallinto
 – hallinnollinen keskus Zama Regia, myöhemmin Karthago (Carthago)

Africa proconsularis (lat. Provincia Africa proconsularis) oli Rooman valtakunnan provinssi, joka sijaitsi Pohjois-Afrikassa ja käsitti alueen nykyisessä Algeriassa, Libyassa ja Tunisiassa.[1] Myöhäisantiikin aikana provinssista esiintyy myös nimeä Proconsularis Zeugitana.

Africa proconsulariksen provinssi sijaitsi Pohjois-Afrikassa Välimeren rannikolla. Sen alue sai alkunsa idästä nykyisen Algerian pohjoisrannikon itäosista, käsitti nykyisen Tunisian pohjoisosan, ja päättyi lännessä nykyisen Libyan pohjoisrannikon itäosaan. Alue muodostui suhteellisen kapeasta rannikkokaistasta, joka ei aina ulottunut kovin syvälle sisämaan aavikolle. Provinssin länsipuolella sijaitsi Mauretania Caesariensiksen provinssi ja itäpuolella Kyrenaika eli ensin Cyrenaican provinssi ja myöhemmin Creta et Cyrenen provinssi.[1] Provinssin hallinnollinen keskus oli Zama Regia, myöhemmin Karthago (lat. Carthago).

Rooman Pohjois-Afrikan provinssit vuonna 117: vasemmalla Mauretania Tingitana ja Mauretania Caesariensis (reunustettu vihreällä), keskellä Africa proconsularis (violetilla) ja oikealla Creta et Cyrene (oranssilla).

Africa proconsulariksen roomalaisaikaisia kaupunkeja olivat provinssin laajimmassa vaiheessa muun muassa (suluissa latinankielinen nimi, mikäli eri):

Africa proconsulariksen provinssi perustettiin keisari Augustuksen aikana[1] vuonna 27 eaa. yhdistämällä aikaisemmat provinssit Africa vetus ja Africa nova. Provinssi jaettiin Septimius Severuksen aikana vuonna 193 jaa. Africa proconsulariksen provinssiksi ja Numidian provinssiksi, jonka jälkeen Africa proconsulariksen alue oli siis aiempaa pienempi.[1] Tämä Africa proconsulariksen provinssi jaettiin uudelleen Diocletianuksen aikana noin vuonna 293 Proconsularis Zeugitanan provinssiksi, joka voidaan nähdä Africa proconsulariksen perillisenä, sekä Valeria Byzacenan ja Tripolitanian provinsseiksi.[1] Proconsularis Zeugitana kuului African diokeesiin[1] ja 300-luvulla välillä Italia, Illyricum et African prefektuuriin ja välillä Italia et African prefektuuriin.

Rooman valtakunnan jaon aikoihin vuonna 395 Proconsularis Zeugitanan nimenä esiintyy jälleen Africa proconsularis. Se oli osa Länsi-Roomaa ja kuului Italia et African prefektuuriin ja African diokeesiin.

Näin tärkeimmät provinsseissa tapahtuneet muutokset alueella olivat:

Rooman valtakunta Länsi-Rooma Nykyinen
alue tai valtio
Tasavallan ja keisarikauden provinssit
n. vuoteen 293 saakka
Myöhäisroomalaiset provinssit
n. vuosina 293–395[sel 1] vuodesta 395[sel 2]
Africa
14646/45 eaa.
Africa vetus
46/4527 eaa.
Africa proconsularis
27 eaa.193 jaa.
Africa proconsularis Proconsularis Zeugitana Africa proconsularis (Tunisia pohjoinen)
Valeria Byzacena Byzacena (Tunisia eteläinen)
Tripolitania Tripolitania (Libyan länsirannikko)
Africa nova
46/4527 eaa.
Numidia Numidia Cirtensis Numidia (Algeria koillinen)
Numidia militiana
Selitykset:
  1. Provinssit Diocletianuksen noin vuonna 293 tekemän uudistuksen jälkeen.
  2. Provinssit Theodosius I:n ajan jälkeen vuonna 395, kun imperiumi jaettiin Länsi- ja Itä-Roomaan.
  1. a b c d e f Adkins, Lesley & Adkins, Roy A.: Handbook to Life in Ancient Rome, s. 115–116, 119. Updated Edition. Facts on File Library of World History. Infobase Publishing, 2004. ISBN 978-0-8160-5026-0.