Bonifatius III

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Paavi Bonifatius III

Bonifatius III oli paavina 19. helmikuuta 60712. marraskuuta 607.[1] Hänen paavikautensa alkoi 19. helmikuuta ja loppui 12. marraskuuta 607, eli hän toimi paavina alle vuoden.

Bonifatiuksen syntymänimeä tai -aikaa ei tiedetä, mutta hän syntyi Roomassa, Italiassa, John Cataadiocen poikana. Diakonina toimiessaan Bonifatius teki vaikutuksen paavi Gregorius I:een, joka nimitti hänet vuonna 603 diplomaatiksi Konstantinopoliin. Bonifatius osoittautuikin taitavaksi diplomaatiksi.[2]

Paavi Sabinianus kuoli helmikuussa 606, ja Bonifatius valittiin hänen seuraajakseen. Bonifatius ei kuitenkaan palannut Konstantinopolista Roomaan kuin vasta seuraavana vuonna. Paavikautensa aikana Bonifatius teki kaksi uudistusta paavien valintaan: paavin seuraajasta keskusteleminen paavin vielä eläessä kiellettiin, ja uuden paavin valinnan sai aloittaa vasta kolmen päivän kuluttua kuolleen paavin hautajaisista. Tarkoituksena oli pitää paavinvaalit vapaina ja riippumattomina.

Bonifatius kuoli Roomassa 12. marraskuuta 607. Hänet on haudattu Pietarinkirkkoon.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Jussi Hanska: Kristuksen sijaiset maan päällä?. Paaviuden historiaa apostoli Paavalista Johannes Paavali toiseen. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Vammala 2005. ISBN 951-746-719-2.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hanska 2005: 318.
  2. ”Pope Boniface III”, Catholic Encyclopedia. The Encyclopedia Press, 1913. Wikisource (viitattu 11.7.2009). (englanniksi)


Edeltäjä:
Sabinianus
Luettelo paaveista

Emblem of the Papacy.svg

Seuraaja:
Pyhä Bonifatius IV


Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.