Lothringenin herttuakunta

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ala- ja Ylä-Lothringenin herttuakunnat vuonna 1000.

Lothringen oli Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan herttuakunta vuoteen 1766 asti. Se sijaitsi Lothringenissa, joka nykyään on osa Ranskaa.

Lothringen oli alun perin osa Lotharingian kuningaskuntaa, joka syntyi vuonna 843, kun karolingien keisarikunta jaettiin kolmeen osaan Ludvig Hurskaan poikien kesken. Lothringen nimettiin uuden hallitsijan Lothar I:n mukaan. Lotharingia hävisi kartalta vuonna 870, kun se jaettiin kuningas Lothar II:n kuoleman jälkeen Meerssenin sopimuksella. 900-luvun alussa perustettiin Lothringenin herttuakunta, joka jaettiin kahtia 959 Ala- ja Ylä-Lothringenin herttuakunniksi. Ala-Lothringen lakkautettiin vuonna 1190, ja Ylä-Lothringenia ruvettiin kutsumaan yksinkertaisesti Lothringeniksi.

Lothringenin herttuakunta oli alusta alkaen kiistakapula Ranskan ja Saksan välillä, mutta lopulta siitä tuli sadoiksi vuosiksi osa Pyhää saksalais-roomalaista keisarikuntaa. 1600-luvulla Ranska miehitti herttuakuntaa vuosina 1635–48, 1670–1697 ja uudestaan Espanjan perimyssodan aikana. Vuosina 1733–1766 Lothringenin hallitsijaksi tuli Puolan entinen kuningas Stanisław Leszczyński, joka sai herttukunnan Puolan perimyssodan seurauksena. Stanisławin kuoltua vuonna 1766 herttuakunta liitettiin Ranskaan.

Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.