Stefanus II

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Stefanus II
Henkilötiedot
Syntynytn. 715
Kuollut27. huhtikuuta 757
Paavi
Paavius alkoi 26. maaliskuuta 752
Paavius päättyi 26. huhtikuuta 757
Edeltäjä Sakarias
Seuraaja Paavali I

Stefanus II (k. 27. huhtikuuta 757) oli paavina 26. maaliskuuta 75226. huhtikuuta 757.[1] Aiemmissa lähteissä hän esiintyy joskus myös nimellä Stefanus III, sillä hänen edeltäjänsä nimi oli myös Stefanus. Aiempi Stefanus ei kuitenkaan ehtinyt olla virassa kuin kolme päivää, eikä häntä ehditty vihkiä piispaksi, joten hän ei nykykäsityksen mukaan ollut virallinen paavi.

Stefanus II joutui heti kautensa alussa vaikeuksiin langobardien kanssa. Langobardit olivat valloittaneet Ravennan vuonna 751, ja alkoivat pian ahdistella myös Roomaa. Stefanus ei saanut apua Bysantilta, jolloin hän kääntyi frankkien kuninkaan Pipin Pienen puoleen. Stefanus antoi siunauksen Pipinin kuninkuudelle ja vastalahjaksi Pipin lupautui kirkon suojelijaksi. Pipin valloitti Italian kahdesti ja luovutti sopimuksen mukaisesti paaville Rooman ja Ravennan välisen alueen, Ravennan eksarkaatin.

Stefanus pyrki kunnostamaan Rooman monia vanhoja kirkkoja, ja hän rakensi Pietarinkirkon lähelle köyhille tarkoitettuja sairaaloita. Kuoltuaan hänet haudattiin Pietarinkirkkoon.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Jussi Hanska: Kristuksen sijaiset maan päällä?. Paaviuden historiaa apostoli Paavalista Johannes Paavali toiseen. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Vammala 2005. ISBN 951-746-719-2.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hanska 2005: 318.


Edeltäjä:
Pyhä Sakarias
Paavi Seuraaja:
Pyhä Paavali I
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.