Espanjan inkvisitio

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Espanjan inkvisition sinetti.

Espanjan inkvisitio oli katolinen tutkinta- ja tuomiolaitos, jonka perustivat vuonna 1478 Isabella ja Ferdinand Kastiliassa. Inkvisition tuomiovalta ulottui vain Espanjan kristittyihin, mikä maurien ja juutalaisten karkottamisen jälkeen tarkoitti kuitenkin käytännössä kaikkia espanjalaisia. Espanjan inkvisitio lopetettiin Napoleonin vallan aikana 1808–1812, mutta se perustettiin uudelleen Ferdinand VII:n palattua valtaistuimelle. Se lopetettiin 1834.[1] Inkvisitio otettiin käyttöön myös Meksikossa, ja se jatkoi toimintaansa Meksikon itsenäistymiseen saakka.

Inkvisition käännynnäisten (conversos) muslimien ja juutalaisten käsittely ja autodafee sai varsin synkän maineen. Inkvisitio pyrki varmistamaan "veren puhtautta" (limpieza de sangre) käännynnäisten joukossa. Portugali toteutti samanlaisia uskonnollisia tutkimuksia merentakaisissa siirtokunnissaan, etenkin Goassa, jossa katolilaisuuden ja hindulaisuuden synkretismi kitkettiin pois.

Myöhemmän tutkimukset ja Vatikaanin arkistot paljastavat että Espanjan inkvisitio ei ollut niin raaka kuin maine on antanut ymmärtää ja tuomiot olivat huomattavasti lievempiä kuin maallisissa inkvisitioissa. Syytökset tutkittiin tarkkaan, sillä inkvisitio oli tietoinen mahdollisista perättömistä ilmiannoista.[2] Useasti syytetylle tuomittiin katumusharjoituksia ja vain harvoin päädyttiin roviolle. Huonoa mainetta selittää osin Englannin protestanttien levittämä propaganda 1500-luvulla.[2] Vatikaanin teettämän ja vuonna 2004 julkaistun tutkimuksen mukaan Espanjan inkivisition tutkimista ihmisistä 1,8 % teloitettiin.[3] BBC julkaisi jo kymmenen vuotta aiemmin aihetta käsitelleen dokumentin Timewatch -sarjassaan nimellä The Myth of the Spanish Inquisition, joka käsitteli Espanjan inkvisition maineen syntymistä.[4]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Else Christensen: Inkvisitio piti Espanjaa kauhun vallassa. Tieteen Kuvalehti Historia, 2009, nro 1, s. 30-37. Bonnier. ISSN 0806-5209.
  2. a b Tieteen Kuvalehti - Inkvisitio oli mainettaan parempi Viitattu 31.1.2010
  3. BBC NEWS | Europe | Vatican 'dispels Inquisition myths' Viitattu 17.8.2013
  4. The Myth of the Spanish Inquisition (BBC 1994) YouTubessa, Viitattu 17.8.2013
Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.