Kastilia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Reino de Castilla
Kastilian kuningaskunta
Estandarte del Reino de Castilla.png Castile Arms.svg
Kastilian lippu Kastilian vaakuna

Crown of Castile - Map.gif

Valtiomuoto monarkia
Hallitsija Kreivi (850–1035)
Kuningas (1035–1479)
Pääkaupunki Burgos, Toledo
Uskonnot roomalaiskatolisuus
(myös islam ja juutalaisuus)
Kielet espanja, asturia, baski ja galego
Edeltäjä(t) Al-Andalus,
Leónin kuningaskunta
Seuraaja(t) Espanja

Kastilia (esp. Castilla) on muinainen Espanjan kuningaskunta. Se käsitti kaksi aluetta, Vanhan-Kastilian (esp. Castilla la Vieja) Iberian niemimaan luoteisosassa ja Uuden-Kastilian (esp. Castilla la Nueva) niemimaan keskiosassa. Alue on ehkä saanut nimensä lukuisten linnojen (esp. castillo) mukaan, joita sinne rakennettiin reconquistan aikana.

Castilla tunnetaan 800-luvulta, jolloin nimeä käytettiin pienestä alueesta Burgosin maakunnassa Cantabrianvuorten juurella. Kastilia oli kokoelma pieniä kreivikuntia, joita hallitsivat Asturian ja Leónin kuninkaat. Fernán González (k. 970) yhdisti Kastilian pääkaupunkinaan Burgos ja laajensi sitä etelään. Kreivien García Fernández (k. 1005) ja Sancho García (k. 1017) aikana Kastilian raja saavutti Duero-joen.

Vuonna 1029 Sancho III Suuri irtautui Leónin vallasta ja jätti Kastilian pojalleen Ferdinand I:lle (1037–1065), joka otti kuninkaan arvonimen. Toledon valtaus 1085 lisäsi Uuden-Kastilian kruununmaihin.

Kastilia ja León yhdistyivät jälleen vuosiksi 1072–1157, mutta irtautuivat sen jälkeen. Alfonso VIII pakotti Leónin kuninkaan vannomaan uskollisuutta itselleen 1188 ja saavutti siten johtoaseman niemimaalla. Tällöin Kastilia ulottui etelässä jo Tajo-joelle asti. Leónin kuninkaat eivät kuitenkaan suostuneet tukeman Kastiliaa taistelussa islamilaisen Espanjan almohadeja vastaan, vaan kuningaskuntien keskinäinen kamppailu heikensi niitä. Las Navas de Tolosan taistelussa 1212 suurin osa etelästä joutui Kastilialle. Vuonna 1230 Kastilian Ferdinand III nousi myös Leónin valtaistuimelle ja yhdisti jälleen kuningaskunnat, ja seuraavina vuosina valloitettiin Córdoba (1236), Murcia (1243) ja Sevilla (1248).

Vuosina 1383–1385 Kastilia yritti vallata myös Portugalin, mutta epäonnistui. Hovi siirtyi 1400-luvulla Valladolidiin. Vuonna 1412 Kastilian prinssi Ferdinand I asetettiin Aragonian valtaistuimelle, mikä edelsi kuningaskuntien lopullista liittoa. Kastilia ja Aragonia liittoutuivat 1469, kun Aragonian Ferdinand II nai Kastilian Isabellan. Tämä johti viimein Espanjan yhdistymiseen 1516, kun heidän pojanpoikansa Kaarle peri molemmat kruunut. Kastilia valloitti Navarran eteläosan 1512. Kun kastilialaiset ja ranskalaiset joukot olivat vallanneet Katalonian vuosina 1714–1715, perustuslakia muutettiin vuonna 1716 ja moderni keskushallintoinen Espanjan valtio oli syntynyt.

Nykyisin Kastilian alueet kuuluvat Espanjan itsehallintoalueisiin Kastilia ja León, Kastilia-La Mancha ja Madrid.

Kastilian kielestä tuli Espanjan pääasiallinen kieli, joka tunnetaan edelleen nimellä castellano. Samoin Amerikan mantereelle kulkeutunut kulttuuri oli etupäässä kastilialaista. Nykyisin Espanjan teollisuuskeskukset ovat siirtyneet muodostuneet pääasiassa Kastilian ulkopuolelle ja se on jäänyt taloudellisesti jälkeenlähde?.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]