Córdoba (Espanja)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Córdoba
Córdoban roomalainen silta ja moskeija-katedraali.
Córdoban roomalainen silta ja moskeija-katedraali.
Lippu
Lippu
Vaakuna
Vaakuna

Córdoba

Koordinaatit: 37°53′0″N, 4°46′0″W

Valtio Espanja
Itsehallintoalue Andalusia
Maakunta Córdoba
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 1 255,24 km²
Korkeus 120 m
Väkiluku (2011) 328 841

Córdoba on kaupunki Espanjassa, Andalusian itsehallintoalueella ja on Córdoban maakunnan pääkaupunki. Kaupunki sijaitsee Guadalquivirjoen varrella.[1] Sen asukasluku on 328 841 (1.1.2011)[2].

Córdoban vanhassakaupungissa on useita jäänteitä kaupungin asemasta Córdoban kalifaatin pääkaupunkina. Jo Rooman vallan aikana Córdoba oli Hispania Baetican pääkaupunki.

Kaupungissa on Claudius Marcelluksen rakennuttaman temppelin rauniot, roomalaisen sillan rauniot ja muita roomalaisrakennuksia. Islaminuskoiset maurit valloittivat Córdoban vuonna 711. Umaijadien tultua karkotetuksi Damaskoksesta he siirtyivät Córdobaan, josta tuli yksi Euroopan suurimmista kaupungeista. 1020- ja 1030-luvulla Córdoban kalifaatti hajosi yli tusinaan taifa-valtakuntaan, jotka kristityt valloittivat yksi kerrallaan.

Kaupungin tärkein muistomerkki on 700–900-luvuilla rakennettu entinen moskeija, La Mezquita. Se olisi maailman kolmanneksi suurin moskeija, ellei siitä olisi tehty vuonna 1236 kristittyjen noustua valtaan kristillistä kirkkoa. Siltä ajalta on myös sen sisäpihalle rakennettu katedraali.

Madinat al-Zahran (esp. el alcázar) palatsin rauniot ovat myös tärkeä muistomerkki. Palatsi toimi aikanaan yhtenä inkvisition keskuspaikoista, ja vuonna 1492 sieltä annettiin Kristoffer Kolumbukselle lupa matkustaa "Intiaan".

Keskiajalla Córdoba oli merkittävä eurooppalaisen tieteen ja sivistyksen keskus. Kaupungissa toimivat muun muassa oppineet Averroës ja Maimonides. Siellä oli 70 kirjastoa, joista suurimmassa oli yli 40 000 teosta; kahdessa ei-islamilaisen maailman suurimmassa kirjastossa oli tuohon aikaan vain noin 2 000 teosta.

Córdoban vanha kaupunki kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.cordoba.es/
  2. El Instituto Nacional de Estadística, http://www.ine.es