Cáceres

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo espanjalaisesta kaupungista. Cáceres on myös maakunta Espanjassa sekä kaupunki Brasiliassa.
Cáceres
Plaza Mayor
Plaza Mayor
lippu
lippu
vaakuna
vaakuna

Cáceres

Koordinaatit: 39°28′23″N, 6°22′16″W

Valtio Espanja
Itsehallintoalue Extremadura
Maakunta Cáceres
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 1750,33 km²
Väkiluku (2015) 95 617
 – Väestötiheys 54,76 as./km²

Cáceres on samannimisen maakunnan pääkaupunki Espanjan länsiosassa Extremaduran itsehallintoalueella. Cáceresin väkiluku on noin 95 000 (2015).[1] Sen kokonaispinta-ala on 1 750,33 km², ja se on siten pinta-alaltaan Espanjan suurin kaupunki.

Paikallishistoria liittyy läheisesti Cáceresin sijaintiin Vía de la Platan (Hopeatie) varrella. Vía de la Plata yhdisti Sevillan ja Astorgan, ja sitä käyttivät pyhiinvaeltajat matkallaan Santiago de Compostelaan.

Roomalaiset perustivat Cáceresin nimellä Norba Caesarina vuonna 34 eaa. Vasta arabien saavuttua 1100-luvulla Cáceres saavutti parhaimman loistonsa. Alfonso IX valloitti Cáceresin kristityille 1200-luvulla. Isabella I lopetti 1400-luvulla paikallisten aatelisten alituiset valtakamppailut. Tämän jälkeen kaupunki koki taloudellisen nousukauden, joka johtui etupäässä kaupungin aktiivisesta roolista Amerikan löytämisessä.

Muurien ympäröimä Cáceres on peräisin enimmäkseen almohadien aikakaudelta; kaupungissa on yhä keskiaikaisia puolustusrakenteita, kuten Bujaco, Yerba ja Horno -tornit 1100-luvulta. Yksi kaupungin arkkitehtuurisesti hienoimmista rakennuksista on Palacio de los Golfines de Abajo (1400-luku). Palatsin julkisivu edustaa renessanssia, ja se on 1500-luvulta. Katolisten monarkkien Ferdinandin ja Isabellan sanotaan vierailleen tässä palatsissa.

Arco de la Estrella- nimisen holvikaarin kautta pääsee kehämuurin sisälle. Manuel de Lara Churriguera suunnitteli holvikaaren, joka valmistui 1700-luvulla ja korvasi aiemman keskiaikaisen portin.

Kaupungin keskiaikaisessa keskustassa sijaitsee lukuisia palatseja ja suuria aatelistaloja. Plaza de Santa María -aukion reunalla on useita palatseja, kuten Carvajal. Goottilainen katedraali, Concatedral de Santa María, on 1400-luvulta.

Vanhakaupunki muodostaa kaupunkikuvaltaan yhtenäisen keskiaikaisen maiseman, ja se on ollut suosittu elokuvien kuvauspaikka. Cáceresin vanhakaupunki on Unescon maailmanperintöluettelon kohde.[2]

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Instituto Nacional de Estadística
  2. Old Town of Cáceres Unesco

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Eurooppaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.