Koordinaatit: 40°28′N, 3°22′W

Alcalá de Henares

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alcalá de Henares
Colegio de San Ildefonso, Universidad de Alcalá
Colegio de San Ildefonso, Universidad de Alcalá
lippu
lippu
vaakuna
vaakuna
Alcalá de Henaresin sijainti
Alcalá de Henaresin sijainti

Alcalá de Henares

Koordinaatit: 40°28′N, 3°22′W

Valtio Espanja
Itsehallintoalue Madrid
Hallinto
 – Pormestari Javier Rodríguez Palacios (PSOE)
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 87,72 km²
Korkeus 588 m
Väkiluku (2015) 198 750[1]
 – Väestötiheys 2290 as./km²

Alcalá de Henares on noin 200 000 asukkaan[2] kaupunki Espanjassa, Madridin itsehallintoalueella, 30 kilometriä pääkaupungista Madridista koilliseen. Kaupunki tunnetaan yleisesti nimellä Alcalá, mutta loppuosaa käytetään usein erottamaan se pienemmästä, Andalusiassa sijaitsevasta, Alcalá de Guadaírasta.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alcalá de Henares on roomalaisten perustama, ja siellä oli roomalaisaikaan noin 10 000 asukasta. Kaupungin latinankielinen nimi on Complutum, ja siksi kaupungista käytetään edelleen paikannimiadjektiivia complutense. Jo ennen roomalaisia kaupungin lähitienoita olivat asuttaneet keltiberien heimot. Visigoottien valtakaudella Alcalá oli ainoastaan pyhimyksiä Justus ja Pastor kunnioittavien pyhiinvaelluskohde. Maurit perustivat kaupungin uudelleen vuonna 1083 rakentamalla läheiselle kukkulalle linnan (al-qalat), joka nykyään tunnetaan nimellä Alcalá la Vieja (Vanha Alcalá). Kaupungin nykyinen nimi tarkoittaa ”linnaa Henaresjoen varrella”.

Kristoffer Kolumbus tapasi kuninkaalliset Ferdinandin ja Isabellan ensimmäistä kertaa vuonna 1486 Alcalássa. Vuonna 1499 kardinaali Cisneros perusti Complutensen yliopiston, josta tuli tärkeä renessanssinaikainen keskus. Yliopisto siirrettiin Madridiin vuonna 1836, ja vanhoihin tiloihin avattiin vuonna 1977 uusi yliopisto, Universidad de Alcalá. Kaupunki vaurioitui pahasti Espanjan sisällissodassa. Yliopisto ja kaupungin historialliset osat ovat Unescon maailmanperintökohde.[3]

Hyvien kulkuyhteyksien vuoksi suuri osa kaupungin asukkaista käy töissä Madridissa, ja Alcalásta onkin tullut nukkumalähiö. Madridin terrori-iskut 11. maaliskuuta 2004 koskettivat kaupunkia suuresti, sillä kaikki pommitetut junat olivat joko lähteneet Alcalásta tai ainakin kulkeneet sen läpi matkallaan Madridiin.[4]

Palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungin asemakaavaa hallitsee Renfen rautatieasema, jota ympäröivät kapeat kadut korkeine asuinrakennuksineen. Yliopisto on levittäytynyt ympäri kaupunkia, mutta toimii pääasiassa kahdella kampuksella. Kaupungin pohjoisosassa sijaitsevalla kampuksella ovat useimmat matemaattis-luonnontieteelliset laitokset ja opiskelija-asuntolat. Eteläisellä kampuksella puolestaan ovat humanistiset ja yhteiskuntatieteiden laitokset. Tämä kampus sijaitsee keskustan eteläosassa, lähellä Henares-joen kiemurtelevaa uomaa. Joen rannat ovat muutoin suhteellisen rakentamatonta aluetta. Teollisuuden tuotantolaitokset ovat keskittyneet lähemmäs Madridin rajaa. Kaupungissa on myös pieni varuskunta, joka aiemmin oli muun muassa yhdysvaltalaisten Nato-joukkojen tukikohta, mutta on nykyään täysin espanjalainen.

Alcalá de Henaresin ystävyyskaupunki on Englannissa sijaitseva Peterborough, jonka katedraaliin on haudattu Katariina Aragonialainen.

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alcalá de Henaresin väestönkasvu 1900–2010.

18 prosenttia kaupungin väestöstä on ulkomaalaista alkuperää, ja heistä iso osa (30 prosenttia) on siirtolaisia Itä-Euroopasta. Keskustan tuntumaan on perustettu lukuisia kiinalaisia yrityksiä.

Tunnettuja asukkaita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjailija Miguel de Cervantes syntyi Alcalá de Henaresissa, kuten myös Aragonian kuningas Ferdinand I ja Katariina Aragonialainen, Englannin kuningatar ja Henrik VIII:n ensimmäinen puoliso. Muita kaupunkiin liitettäviä henkilöitä ovat muun muassa teologi Gabriel Vázquez, taidemaalari Pablo de Céspedes, Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan Ferdinand I sekä Espanjan toisen tasavallan viimeinen presidentti Manuel Azaña.

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. INE
  2. Instituto Nacional de Estadística
  3. University and Historic Precinct of Alcalá de Henares Unesco. Viitattu 19.5.2015. (englanniksi)
  4. Madrid attacks timeline 2004. BBC. Viitattu 19.5.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]