Koordinaatit: 40°28′N, 3°22′W

Alcalá de Henares

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Alcalá de Henares
Kaupungin keskustaa talvella
Kaupungin keskustaa talvella
Lippu
Lippu
Vaakuna
Vaakuna
Alcalá de Henaresin sijainti
Alcalá de Henaresin sijainti

Alcalá de Henares

Koordinaatit: 40°28′N, 3°22′W

Valtio Espanja
Itsehallintoalue Madrid
Hallinto
 – Alcalde Bartolomé González Jiménez (PP)
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 87,72 km²
Korkeus 588 m
Väkiluku (2014) 200 768[1]
 – Tiheys 2 321,5 as./km²
Plaza de Cervantes on kaupungin keskeinen kokoontumispaikka.

Alcalá de Henares on noin 200 000 asukkaan kaupunki Madridin itsehallintoalueella Espanjassa, 30 kilometriä koilliseen pääkaupungista Madridista. Kaupunki tunnetaan yleisesti nimellä Alcalá, mutta loppuosaa käytetään usein erottamaan se pienemmästä, Andalusiassa sijaitsevasta Alcalá de Guadaírasta.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alcalá de Henares on alun perin roomalaisten perustama – sen latinankielinen nimi on Complutum, ja siellä oli noin 10 000 asukasta. Tästä syystä kaupungista käytetään edelleen paikannimiadjektiivia "complutense". Jo ennen roomalaisia lähitienoita olivat asuttaneet keltiberien heimot. Visigoottien valtakauden aikana paikka toimi ainoastaan pyhien Justuksen ja Pastorin kunnioittajien pyhiinvaelluskohteena. Maurit perustivat sen uudelleen vuonna 1083 rakentamalla linnan (al-qalat) läheiselle kukkulalle, joka nykyään tunnetaan nimellä Alcalá la Vieja (Vanha-Alcalá). Kaupungin nykyinen nimi tarkoittaa kirjaimellisesti "linnaa Henaresjoen varrella".

Kristoffer Kolumbus tapasi kuninkaalliset Ferdinandin ja Isabellan Alcalássa ensimmäistä kertaa vuonna 1486. Vuonna 1496 kardinaali Cisneros perusti Complutensen yliopiston, josta tuli tärkeä renessanssinaikainen keskus. Se siirrettiin Madridiin vuonna 1836 ja vanhoihin tiloihin avattiin uusi yliopisto, Universidad de Alcalá, vuonna 1977. Kaupunki vaurioitui pahasti Espanjan sisällisodassa. Yliopisto ja kaupungin historialliset osat ovat Unescon maailmanperintöluettelon kohde.[2]

Hyvien kulkuyhteyksien vuoksi suuri osa kaupungin asukkaista käy töissä Madridissa ja Alcalásta onkin muodostunut niin sanottu nukkumalähiö. Madridin terrori-iskut 11. maaliskuuta 2004 koskettivat kaupunkia suuresti, sillä kaikki pommitetut junat olivat joko lähteneet Alcalásta tai ainakin kulkeneet sen läpi matkallaan Madridiin.[3]

Palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Universidad de Alcalá.

Kaupungin asemakaavaa hallitsee Renfen rautatieasema, jota ympäröivät kapeat kadut korkeine asuinrakennuksineen. Yliopisto on levittäytynyt ympäri kaupunkia, mutta toimii pääasiassa kahdella kampuksella. Kaupungin pohjoisosassa sijaitsevalla kampuksella toimivat useimmat matemaattis-luonnontieteelliset laitokset ja opiskelija-asuntolat. Eteläisellä kampuksella puolestaan toimivat humanistiset ja yhteiskuntatieteiden laitokset. Tämä kampus sijaitsee keskustan eteläosassa, lähellä Henaresjoen kiemurtelevaa uomaa. Joen rannat ovat muutoin suhteellisen rakentamatonta aluetta. Teollisuuden tuotantolaitokset ovat keskittyneet lähemmäs Madridin rajaa. Kaupungissa on myös pieni varuskunta, joka aiemmin toimi muun muassa yhdysvaltalaisten NATO-joukkojen tukikohtana, mutta on nykyään täysin espanjalainen.

Alcalá de Henaresin ystävyyskaupunki on Englannissa sijaitseva Peterborough, jonka katedraaliin Katariina Aragonialainen on haudattu.

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alcala de Henares population growth.svg

18 prosenttia väestöstä on ulkomaalaista alkuperää ja näistä iso osa (30 prosenttia) on siirtolaisia Itä-Euroopasta. Myös lukuisia kiinalaisia yrityksiä on perustettu keskustan tuntumaan.

Tunnettuja asukkaita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjailija Miguel de Cervantes syntyi Alcalá de Henaresissa, kuten myös Aragonian kuningas Ferdinand I ja Katariina Aragonialainen, Englannin kuningatar ja Henrik VIII:n ensimmäinen puoliso. Muita kaupunkiin liitettäviä henkilöitä ovat muun muassa teologi Gabriel Vázquez, taidemaalari Pablo de Céspedes, Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan Ferdinand I sekä Espanjan toisen tasavallan viimeinen presidentti Manuel Azaña.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Spain: Madrid citypopulation.de. Viitattu 19.5.2015.
  2. University and Historic Precinct of Alcalá de Henares Unesco. Viitattu 19.5.2015.
  3. Madrid attacks timeline 2004. BBC. Viitattu 19.5.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]