Renfe

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Atochan rautatieasema Madridissa.

Renfe (Red Nacional de los Ferrocarriles Españoles) oli vuonna 1941 perustettu Espanjan valtiollinen rautatieliikenneyhtiö. Yhtiö jaettiin vuonna 2005 kahdeksi erilliseksi yhtiöksi: rautatieverkoston rakentamisesta ja ylläpidosta vastaavaksi ADIF-yhtiöksi (Administrador de Infraestructuras Ferroviarias) ja rautatieliikennettä harjoittavaksi Renfe Operadora -yhtiöksi. Jälkimmäinen yhtiö tunnetaan edelleen Renfe-nimellä. Espanjalaisissa kartoissa Renfe tarkoittaa yleisesti paikkakunnan rautatieasemaa.

Historiallisista syistä Espanjan ennen vuotta 1988 rakennetuilla rautateillä on suurempi raideleveys kuin muualla Euroopassa. Syy tähän on Espanjan vaihtelevat pinnanmuodot. Ajateltiin, että leveämmät raiteet mahdollistaisivat suurempien höyrykoneiden käyttämisen vetureissa ja täten helpottaisivat mäkien nousemista. Tähän löydettiin ratkaisu muutamaa vuotta myöhemmin, mutta suurien muutoskustannusten välttämiseksi raiteet ja kalusto päätettiin jättää entiselleen.

Kaukoliikenteen lisäksi Renfe operoi Cercanías-lähiliikennejunaverkkoja Espanjan noin 10 suurimmalla kaupunkialueella. Madridissa lähiliikenteen junat joutuivat terrori-iskun kohteeksi 11. maaliskuuta 2004.

Vuonna 1988 aloitettiin suurnopeusraideverkon rakentaminen Madridin ja Sevillan välillä ja linja otettiin käyttöön vuonna 1992, sinä vuonna Madrid oli Euroopan kulttuuripääkaupunki ja Sevillassa oli maailmannäyttely. Madridin ja Barcelonan välisestä linjasta valmistui Madridin ja Lleidan välinen osuus lokakuussa 2003, Tarragonaan ulottuva osuus vuonna 2007 ja koko osuus otettiin käyttöön helmikuussa 2008. Vuonna 2007 valmistuivat myös linjat Madridista Valladolidiin ja Málagaan. Linjat Valenciaan ja Lissaboniin ovat suunnitteilla. Espanjan suurnopeusjunajärjestelmä on nimeltään AVE (Alta Velocidad Española). Näillä radoilla käytetään standardia raideleveyttä. Suurin nopeus on toistaiseksi 300 kilometriä tunnissa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]