AVE

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
AVE.svg
AVE-junia
Espanjan AVE- ja suurnopeusradat (heinäkuu 2013).

AVE eli Alta Velocidad Española (”espanjalainen suurnopeus”, ave tarkoittaa espanjaksi myös ”lintua”) on espanjalainen 300 km/h:n nopeuksiin pystyvä suurnopeusjuna. AVE-rataverkostolla on käytössä ns. standardiraideleveys (1435 mm), mikä poikkeaa Espanjan normaalin rataverkon raideleveydestä (1674 mm). Tämä mahdollistaa AVE-verkon liittämisen tulevaisuudessa muun Euroopan rataverkkoon. AVE-junia liikennöi Espanjan valtiollinen rautatieliikenneyhtiö Renfe Operadora.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen AVE-linja Madridin ja Sevillan välillä aloitti toimintansa Sevillan maailmannäyttelyn avajaispäivänä 20. huhtikuuta 1992. Linja on 471 kilometrin pituinen ja matka-aika 2,5 tuntia.lähde?

Madridin ja Barcelonan välisestä linjasta avattiin ensimmäinen osuus Madridista Lleidaan 11. lokakuuta 2003. Vuoden 2006 lopussa valmistui osuus Lleida – Camp de Tarragonan asema lähellä Tarragonan kaupunkia. Loppuosuus Tarragonasta Barcelonaan otettiin käyttöön 20. helmikuuta 2008. Matka-aika Madridista Barcelonaan on lyhimmillään 2 tuntia 38 minuuttia.[1]

AVE-rataverkosto on laajentunut myös Valladolidiin ja Málagaan ja sitä ollaan laajentamassa Valenciaan, Alicanteen, Galiciaan, Baskimaahan ja Portugaliin. Yhteys Barcelonasta Figueresin kaupunkiin ja sieltä Ranskan TGV-verkkoon on myös rakenteilla.

Käytössä olevat linjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(helmikuu 2008)

Verkon keskipisteenä toimii Atochan rautatieasema Madridissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Y al fin el AVE llegó a Barcelona El Páis. 20.2.2008. Viitattu 25.2.2008.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]