Shinkansen

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Shinkansen E5 -sarjan juna
Shinkansen 200~E5 -sarjan juna
Shinkansen N700 -sarjan juna
Shinkansen 0~N700 -sarjan juna

Shinkansen (jap. 新幹線) on Japanin suurnopeusjunaverkko. Nimi tarkoittaa kirjaimellisesti "uutta runkolinjaa", mutta nimeä käytetään usein myös verkossa kulkevista luotijunista. Verkkoa operoi Japan Railways.

Shinkansen-junat nimetään reittinsä mukaan. Tunnetuimmat ovat Tokaido-pääradalla kulkevat Nozomi (のぞみ), Hikari (ひかり) ja Kodama (こだま ), eli — nopeusjärjestyksessä — toive, valo ja kaiku. Shinkansen-junissa on myös ensimmäiseen luokkaan rinnastettavia Green Car -vaunuja. Shinkansen-liput ovat verrattaen kalliita ja vastaavat suurin piirtein vastaavan etäisyyden lentomatkan hintaa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen Shinkansen-osuus, Tōkaidō Shinkansen, valmistui Tokion ja Osakan välille 1. lokakuuta 1964, ajoissa Tokion olympialaisiin. Linja oli 200 kilometrin tuntivauhdillaan maailman ensimmäinen kaupallinen suurnopeusjuna. 100. miljoonas matka tehtiin 13. heinäkuuta 1967 ja miljardin raja rikkoutui vuonna 1976.lähde?

Rataverkko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shinkansen-kartta

Shinkansen-rataverkkoa on laajennettu kattamaan useimmat Japanin suurista kaupungeista ja nopeimmat junat kulkevat jo yli 300 kilometrin tuntinopeutta. Nykyiset Shinkansen-linjat ovat:

Verkko laajenee edelleen ja rakenteilla on muun muassa Tohoku Shinkansenin pidennys Aomoriin ja sieltä edelleen Seikan-tunnelin kautta Hokkaidon saarelle, joka on tarkoitus saada valmiiksi vuoteen 2015 mennessä.

Suunnitteilla oleva maglev-pohjainen Chuo Shinkansen voisi teoriassa yltää lähes 600 kilometrin tuntinopeuteen. Yamanashiin on rakennettu 18 kilometrin testirata ja sen koejuna MLX-01 on saavuttanut 581 kilometrin tuntinopeuden[1], mutta todellisen maglev-radan rakentaminen vuoristoisen Japanin halki olisi äärimmäisen kallista ja mitä todennäkoisimmin taloudellisesti kannattamatonta.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Globe and Mail: Japan's maglev train sets speed record 2.12.2003. The Globe and Mail. Viitattu 13.8.2010. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä rautateihin tai rautatieliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.