Shinkansen

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Shinkansen E5 -sarjan juna.
Shinkansen 200~E5 -sarjan juna.
Shinkansen N700 -sarjan juna.
Shinkansen 0~N700 -sarjan juna.

Shinkansen (jap. 新幹線) on Japanin suurnopeusjunaverkko. Nimi tarkoittaa kirjaimellisesti ”uutta runkolinjaa”, mutta nimeä käytetään usein myös verkossa kulkevista luotijunista. Verkkoa operoi rautatiekonserni JR.

Shinkansen-junien nimet vaihtelevat junien reittien ja seisakkien määrän mukaan. Tunnetuimmat ovat Tōkaidō-pääradalla kulkevat Nozomi, Hikari ja Kodama, eli – nopeusjärjestyksessä – ”Toive”, ”Valo” ja ”Kaiku”. Shinkansen-junissa on myös ensimmäiseen luokkaan rinnastettavia Green Car -vaunuja. Shinkansen-liput ovat verrattaen kalliita ja vastaavat suurin piirtein vastaavan etäisyyden lentomatkan hintaa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen Shinkansen-osuus, Tōkaidō Shinkansen, valmistui Tokion ja Osakan välille 1. lokakuuta 1964, ajoissa Tokion olympialaisiin. Linja oli 200 kilometrin tuntivauhdillaan maailman ensimmäinen kaupallinen suurnopeusjuna. Sadasmiljoonas matka tehtiin 13. heinäkuuta 1967, ja miljardin raja rikkoutui vuonna 1976.lähde?

Rataverkko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shinkansen-reittiverkoston kartta.

Shinkansen-rataverkkoa on laajennettu kattamaan useimmat Japanin suurista kaupungeista, ja nopeimmat junat kulkevat yli 300 kilometrin tuntinopeutta. Nykyiset Shinkansen-linjat ovat:

Verkko laajenee edelleen, ja rakenteilla on Hōkkaidō Shinkansen, junaverkon pidennys Aomorista Seikan-tunnelin kautta Hokkaidōn saarelle, joka on tarkoitus saada valmiiksi vuoteen 2030 mennessä.

Suunnitteilla oleva maglev-pohjainen Chuō Shinkansen voisi teoriassa yltää lähes 600 kilometrin tuntinopeuteen. Yamanashiin on rakennettu 18 kilometrin testirata, ja sen koejuna MLX-01 on saavuttanut 581 kilometrin tuntinopeuden. Radan on suunniteltu olevan käytössä vuonna 2027.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä rautateihin tai rautatieliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.