Aomori

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kaupunkia. Aomori on myös kirjailija Osamu Dazain kirja.


Aomori
(青森市 (Aomori-shi))
Symboli
Symboli
Aomori in Aomori Prefecture.png
Valtio Japani
Alue Tōhoku
Prefektuuri Aomori
Hallinto
 – Pormestari Hiroshi Shikanai
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 824,52 km²
Väkiluku (2010) 299 520[1]
 – Tiheys 373,8 as./km²
Symbolit
 – Puu Pihta
 – Kukka Kurttulehtiruusu

Aomori (jap. 青森市, Aomori-shi) on Japanin Aomorin prefektuurin pääkaupunki, joka sijaitsee Honshūn saaren pohjoiskärjessä vastapäätä Hokkaidōta. Aomorin kaupungista on Seikan-tunnelin kautta yhteys Hokkaidōlle. Ennen tunnelia Hokkaidōlle kuljettiin Aomorin sataman kautta junalautoilla, jotka toimittivat suurimman osan Hokkaidōn rahdista ja matkustajista.

Kaupunki perustettiin virallisesti 1. huhtikuuta 1898, mutta samalla paikalla on ollut satama ja asutusta jo vuodesta 1612, Edo-kauden alusta. Kaupunki laajeni 1. huhtikuuta 2005, kun Namiokan kaupunki liitettiin siihen.

Aomorin satamaa

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hakkōdan vuorilla kuolleiden sotilaiden muistomerkki

Alueella on paljon Jōmon-kauden jäännöksiä, joista kuuluisin on Sannai-Maruyaman muinaisjäännös lounaaseen kaupungin keskustasta.

Ennen Edo-kautta alueella sijaitsi pieni Utōn kalastajakylä. Moriyama Yashichirō asutti Aomorin vuonna 1612 daimio Tsugaru Nobuhiran pyynnöstä. Edo-kaudella Aomori toimi Tsugaru-hanin pääkaupungin, Hirosakin satamana ja kauppakeskuksena.

Meiji-restauraatiossa Tsugaru-han lakkautettiin ja sen tilalle muodostettiin Hirosakin prefektuuri vuonna 1871. Prefektuurin pääkaupunki muutettiin kuitenkin pian Hirosakista Aomoriin ja prefektuurin nimi muutettiin Aomorin prefektuuriksi.

Keisarillisen Japanin armeijan 5. jalkaväkirykmentti oli sijoitettuna Aomoriin vuoteen 1896, jolloin sen tilalle tuli 8. jalkaväkidivisioona.

Vuonna 1902 yli 200 sotilasta kuoli sotilasharjoituksessa heidän yrittäessään ylittää Hakkōdan vuoria. Harjoitus oli osa valmisteluja Venäjän–Japanin sotaa varten ja kokeilu äärimmäisissä talvioloissa. Epäonnistumisen syiksi on sanottu ongelmia harjoituksen valmisteluissa, organisoinnissa ja johdossa.

Aomorin nimittäminen prefektuurin pääkaupungiksi kiihdytti kaupungin kasvua. Seikan-lautta oli Hokkaidōn ja Honshūn pääasiallinen yhteys vuodesta 1908 vuoteen 1988, jolloin Seikan-tunneli rakennettiin. Aomorin ja Tokion välille rakennettiin kaksi junalinjaa, Ōun päärata ja Tōhokun päärata.

Kaupunki kärsi laajoja vahinkoja vuonna 1945 yhdysvaltalaisten pommituksissa.

Ilmasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lumi ja kylmä ilma ovat ominaisia Aomorille, ja niistä kaupunki on hyvin tunnettu Japanissa. Kaupungin talvisia lumisateita sanotaan kovimmiksi koko Japanissa. Esimerkiksi kaupungin lumipeitteen paksuuden ennätys on 196 cm vuodelta 1981. Vastaavasti Sapporon ennätys on vain 164 cm vuodelta 1939, vaikka se sijaitseekin pohjoisempana. Syynä poikkeukselliseen lumen määrään ovat useat eri tuulet, jotka törmäävät kaupungin ympärillä ja pakottavat ilman nousemaan ja viilenemään, mikä johtaa sateisiin.

Kesäisin idästä usein puhaltaa viileä tuuli nimeltään Yamase, joka usein johtaa viileään paikallisilmastoon ja huonoihin satoihin. Samoin vuoristoisemmilla alueilla on usein hyvin sumuista, minkä takia lentoja Aomorin lentoasemalle joudutaan usein perumaan.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aomorin kansainvälinen lentoasema on perustettu vuonna 1964 ja sijaitsee noin 30 minuutin ajomatkan päässä kaupungista.[2] Lentoasemalta on useita lentoyhteyksiä pääasiassa Japaniin. Kesäisin Dalavia Far East Airways lentää Aomorista Venäjälle.

Aomorin asema sijaitsee kaupungin keskustassa, lähellä Aomorin satamaa. JR Higashi-Nihonin junalinjat Ōun päärata ja Tōhokun päärata päättyvät asemalle. JR Hokkaidōnn junat kulkevat osittain Tōhokun pääradalla ja se omistaa myös Tsugaru kaikyō -linjan, joka kulkee Seikan-tunnelin kautta Hokkaidōlle.

Kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nähtävyydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Buddhan patsas Aomorissa

Aomori tarjoaa useita nähtävyyksiä kuten raunioita, museoita ja vuoria. Lisäki Hakkōdan vuoristo tarjoaa lenkkeily- ja ulkoilumaastoa sekä useita kuuluisia kylpylöitä.

Aomori Nebuta on kuuluisa paikallinen festivaali, joka järjestetään vuosittain.

Urheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aomori järjesti kaksi kansainvälistä curling-tapahtumaa vuonna 2003, ja paikallinen naisten curlig-joukkue ”Team Aomori” edusti Japania vuoden 2006 talviolympialaisissa Torinossa, Italiassa. Vuonna 2007 Aomori järjesti naisten curlingin maailmanmestaruuskisat.

Ystävyyskaupungit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aomorillaa on useita ystävyyskaupunkeja:

Ystävyyskaupungit Japanissa:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Japan Aomori Citypopulation.de
  2. Aomori Airport Go Japan Go

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Aomori.