Aomori

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aomori-shi
(青森市)
Näkymä Aomorinlahdelle: Aomorin prefektuurin turistikeskus ja Aomorinlahden silta.
Näkymä Aomorinlahdelle: Aomorin prefektuurin turistikeskus ja Aomorinlahden silta.
lippu
lippu
vaakuna
vaakuna
Aomorin sijainti Aomorin prefektuurissa.
Aomorin sijainti Aomorin prefektuurissa.

Koordinaatit: 40°49′N, 140°45′E

Valtio Japani
Alue Tōhoku
Prefektuuri Aomorin prefektuuri
Hallinto
 – Pormestari Hiroshi Shikanai[1]
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 824,62[2] km²
Väkiluku (2014) 296 215[3]
 – Väestötiheys 359,2 as./km²
Symbolit
 – Puu Honshunpihta[4]
 – Kukka Kurtturuusu[4]
 – Lintu Viirupöllö[4]
 – Hyönteinen Kiiltomato[4]

Aomori (jap. 青森市, Aomori-shi) on Japanin Aomorin prefektuurin pääkaupunki, joka sijaitsee Honshūn saaren pohjoiskärjessä vastapäätä Hokkaidōta. Aomorin kaupungista on Seikan-tunnelin kautta yhteys Hokkaidōlle. Ennen tunnelia Hokkaidōlle kuljettiin Aomorin sataman kautta junalautoilla, jotka toimittivat suurimman osan Hokkaidōn rahdista ja matkustajista.

Kaupunki perustettiin virallisesti 1. huhtikuuta 1898, mutta samalla paikalla on ollut satama ja asutusta jo vuodesta 1612, Edo-kauden alusta. Kaupunki laajeni 1. huhtikuuta 2005, kun Namiokan kaupunki liitettiin siihen. Aomori on valittu yhdeksi Japanin ydinkaupungeista.

Aomorin satamaa

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hakkōdan vuorilla kuolleiden sotilaiden muistomerkki

Alueella on paljon Jōmon-kauden jäännöksiä, joista kuuluisin on Sannai-Maruyaman muinaisjäännös lounaaseen kaupungin keskustasta.

Ennen Edo-kautta alueella sijaitsi pieni Utōn kalastajakylä. Moriyama Yashichirō asutti Aomorin vuonna 1612 daimio Tsugaru Nobuhiran pyynnöstä. Edo-kaudella Aomori toimi Tsugarun hanin pääkaupungin, Hirosakin satamana ja kauppakeskuksena.

Meiji-restauraatiossa Tsugarun han lakkautettiin ja sen tilalle muodostettiin Hirosakin prefektuuri vuonna 1871. Prefektuurin pääkaupunki muutettiin kuitenkin pian Hirosakista Aomoriin ja prefektuurin nimi muutettiin Aomorin prefektuuriksi.

Keisarillisen Japanin armeijan 5. jalkaväkirykmentti oli sijoitettuna Aomoriin vuoteen 1896, jolloin sen tilalle tuli 8. jalkaväkidivisioona.

Vuonna 1902 yli 200 sotilasta kuoli sotilasharjoituksessa heidän yrittäessään ylittää Hakkōdan vuoria. Harjoitus oli osa valmisteluja Venäjän–Japanin sotaa varten ja kokeilu äärimmäisissä talvioloissa. Epäonnistumisen syiksi on sanottu ongelmia harjoituksen valmisteluissa, organisoinnissa ja johdossa.

Aomorin nimittäminen prefektuurin pääkaupungiksi kiihdytti kaupungin kasvua. Seikan-lautta oli Hokkaidōn ja Honshūn pääasiallinen yhteys vuodesta 1908 vuoteen 1988, jolloin Seikan-tunneli rakennettiin. Aomorin ja Tokion välille rakennettiin kaksi junalinjaa, Ōun päärata ja Tōhokun päärata.

Kaupunki kärsi laajoja vahinkoja vuonna 1945 yhdysvaltalaisten pommituksissa.

Ilmasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lumi ja kylmä ilma ovat ominaisia Aomorille, ja niistä kaupunki on hyvin tunnettu Japanissa. Kaupungin talvisia lumisateita sanotaan kovimmiksi koko Japanissa. Aomorissa sataa vuosittain keskimäärin 669 cm lunta.[5] Esimerkiksi kaupungin lumipeitteen paksuuden ennätys on 196 cm vuodelta 1981. Vastaavasti Sapporon ennätys on vain 164 cm vuodelta 1939, vaikka se sijaitseekin pohjoisempana. Syynä poikkeukselliseen lumen määrään ovat useat eri tuulet, jotka törmäävät kaupungin ympärillä ja pakottavat ilman nousemaan ja viilenemään, mikä johtaa sateisiin.

Kesäisin idästä usein puhaltaa viileä tuuli nimeltään Yamase, joka usein johtaa viileään paikallisilmastoon ja huonoihin satoihin. Samoin vuoristoisemmilla alueilla on usein hyvin sumuista, minkä takia lentoja Aomorin lentoasemalle joudutaan usein perumaan.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aomorin kansainvälinen lentoasema on perustettu vuonna 1964 ja sijaitsee noin 30 minuutin ajomatkan päässä kaupungista.[6] Lentoasemalta on useita lentoyhteyksiä pääasiassa Japaniin. Kesäisin Dalavia Far East Airways lentää Aomorista Venäjälle.

Aomorin rautatieasema sijaitsee kaupungin keskustassa, lähellä Aomorin satamaa. JR Higashi-Nihonin junalinjat Ōun päärata ja Tōhokun päärata päättyvät asemalle. JR Hokkaidōn junat kulkevat osittain Tōhokun pääradalla ja se omistaa myös Tsugaru kaikyō -linjan, joka kulkee Seikan-tunnelin kautta Hokkaidōhon.

Kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nähtävyydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aomori tarjoaa useita nähtävyyksiä kuten raunioita, museoita ja vuoria. Lisäksi Hakkōdan vuoristo tarjoaa lenkkeily- ja ulkoilumaastoa sekä useita kuuluisia kylpylöitä.

Aomori Nebuta on kuuluisa paikallinen festivaali, joka järjestetään vuosittain.

Urheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aomori järjesti kaksi kansainvälistä curling-tapahtumaa vuonna 2003, ja paikallinen naisten curlig-joukkue ”Team Aomori” edusti Japania vuoden 2006 talviolympialaisissa Torinossa, Italiassa. Vuonna 2007 Aomori järjesti naisten curlingin maailmanmestaruuskisat.

Ystävyyskaupungit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aomorilla on useita ystävyyskaupunkeja:

Ystävyyskaupungit Japanissa:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 市長あいさつ 青森市役所. Arkistoitu 25.12.2014. Viitattu 7.6.2014.
  2. 平成25年全国都道府県市区町村別面積調 青森県 国土交通省国土地理院. Viitattu 7.6.2014.
  3. 人口・世帯数等(住民基本台帳) 青森市役所. Arkistoitu 13.6.2014. Viitattu 7.6.2014.
  4. a b c d 市の木・花・鳥・昆虫(平成17年4月27日指定) 青森市役所. Arkistoitu 13.10.2013. Viitattu 7.6.2014.
  5. 平年値(年・月ごとの値) Japanin ilmatieteen laitos. Viitattu 8.3.2018.
  6. Aomori Airport (Arkistoitu – Internet Archive) Go Japan Go

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]