Hirosaki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hirosaki-shi
(弘前市)
Hirosakin linna ja kukkiva kirsikkapuu
Hirosakin linna ja kukkiva kirsikkapuu
lippu
lippu
vaakuna
vaakuna
Hirosakin sijainti Aomorin prefektuurissa
Hirosakin sijainti Aomorin prefektuurissa

Hirosaki-shi

Koordinaatit: 40°36′11″N, 140°27′50″E

Valtio Japani
Alue Tōhoku
Prefektuuri Aomorin prefektuuri
Hallinto
 – Pormestari Noriyuki Kasai[1]
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 542,12 km²
Väkiluku (2014) 178 268[2]
 – Väestötiheys 328,8 as./km²
Symbolit
 – Puu Omena[3]
 – Kukka Kirsikka[3]

Hirosaki (jap. 弘前市, Hirosaki-shi) on kaupunki Aomorin prefektuurissa Japanissa. Hirosaki oli ennen Hirosakin daimiokunnan pääkaupunki, ja nykyisin se on Tsugarun alueen keskuskaupunki. Kaupunki on tunnettu paitsi mittavasta omenanviljelyteollisuudestaan, myös jokavuotisista kirsikankukka- ja neputa-festivaaleistaan.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hirosaki on historiallinen linnakaupunki, joka toimi Edo-kaudella Tsugarun klaanin hallitseman Hirosakin daimiokunnan (han) pääkaupunkina. Meiji-restauraatiossa vuonna 1871 hanit lakkautettiin, ja alueelle perustettiin Hirosakin prefektuuri. Vain kaksi kuukautta prefektuurin perustamisen jälkeen prefektuurin pääkaupunki siirrettiin kuitenkin Aomoriin, jolloin prefektuurin nimikin vaihtui Aomorin prefektuuriksi. Vuodesta 1898 keisarillisen Japanin armeijan kahdeksas divisioona oli sijoitettuna kaupunkiin. Toisen maailmansodan jälkeen, vuonna 1949, kaupunkiin perustettiin Hirosakin yliopisto. Vuonna 2011 kaupungissa vietettiin Hirosakin linnan rakennuksen 400-vuotisjuhlia.

Ilmasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hirosaki kuuluu Tsugarun alueeseen, jossa vallitsee Japanin Japaninmeren puoleinen ilmastotyyppi. Alueelle tyypillisiä ovat runsaslumiset talvet, ja keskikesällä ilman lämpötila kohoaa lähelle kolmeakymmentä astetta. Hirosakin–Kuroishin alueella ilmankosteus on suuri föhnilmiön johdosta.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungin rautatieliikenteen keskus on Hirosakin asema, jonka kautta kulkevat Hirosakin Aomorin ja Fukushiman kaupungeihin yhdistävä JR Higashi-Nihonin Ōu-päälinja sekä Kōnan-rautateiden Kuroishiin kulkeva Kōnan-linja. Kaupungin alueella on myös muita, pienempia asemia.

Hirosakin bussiterminaalista kulkevat päivävuorot Moriokaan, Sendaihin ja Tokion Uenoon, ja näiden lisäksi useampi Tokioon kulkeva yövuoro. Kōnan bus -yhtiö ylläpitää 21:tä kaupunginsisäistä bussilinjaa. Lähimmät Tōhokun moottoritielle vievät liittymät ovat Ōwanin–Hirosakin liittymä sekä Kuroishin liittymä. Lisäksi kaupunkiin kulkevat valtatiet 7 (Aomori–Niigata) ja 102 (Hirosaki–Towada).

Kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nähtävyydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hirosakin puistossa sijaitseva Hirosakin linna on yksi Japanin tärkeäksi kulttuuriomaisuudeksi listatuista kohteista. Sen nykyinen päälinna rakennettiin vuonna 1810 korvaamaan vuonna 1627 salamaniskun aiheuttamassa tulipalossa tuhoutunut edellinen päälinna. Muita Hirosakissa sijaitsevia kulttuuriomaisuuskohteita ovat mm. Saishōin-temppelin viisikerroksinen pagodi, Hirosaki Hachiman-gū sekä Takaterun pyhäkkö.

Kaupungissa järjestetään vuosittain neljä suurta perinteistä juhlatapahtumaa: kevään kirsikankukka- ja kesän neputa-festivaalit, syksyn Hirosakin linnan krysanteemi- ja ruskafestivaali sekä talven Hirosakin linnan lumilyhtyfestivaali. Näistä neputa-festivaali, jossa värikkäät, samurai-aihein koristellut kärryt kiertävät kaupunkia väkijoukon vetäminä, on määritelty tärkeäksi aineettomaksi kansankulttuuriomaisuudeksi. Tapahtumaan osallistuu vuosittain noin 80 kärryä ja yli 100 000 katsojaa.

Urheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungissa toimivat baseball-joukkue Hirosaki Areds sekä jalkapallojoukkue Blancdieu Hirosaki FC.

Ystävyyskaupungit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Japanissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Shichōshitsu e yōkoso Hirosakin kaupungintalo. Arkistoitu 25.1.2015. Viitattu 6.10.2014.
  2. Hirosaki-shi Hirosakin kaupunki. Viitattu 6.10.2014.
  3. a b Hirosaki-shi Hirosakin kaupunki. Arkistoitu 27.10.2014. Viitattu 6.10.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]